Közösen alkotják meg az Összetartozás borát a Kárpát-medence külhoni magyar borászai

A Kárpát-medence valamennyi borvidékéről érkezett, jellegzetes helyi szőlőfajtákból készült fehérborok házasításából készíti el az Összetartozás borát a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete. A Czap Sándor felvidéki bortermelő ötlete alapján, a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én meghirdetett felhívás célja, hogy a Kárpát-medence összes borvidékéről összeállított fehér házasítást egy másik szimbolikus napon, augusztus 20-án mutathassák be. A borból a tervek szerint 1100 litert palackoznak majd. […]

Tovább…

Remek vörösborok lesznek a villányi bortermelők 2019-es szüretéből

A mennyiségét tekintve jó átlagos, minőségében pedig kiváló volt az idei szőlőtermés a villányi borvidéken – közölte a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára az MTI-vel a szüret utáni jelentések alapján. Nagy Gergely szerint a termőterület jelentős részében az idén is kékszőlőt termesztettek a gazdák, ez az arány néhány százalékponttal még magasabb is, mint korábban. A termésátlagok az elmúlt évek viszonylatában jónak számítanak. […]

Tovább…

Teljesen új korszak köszönt be a borászatban a klímaváltozás miatt

Arra keresik a megoldást a spanyol borászok, hogyan lehet alkalmazkodni az egyre magasabb hőmérséklethez és az egyre szárazabb időjáráshoz a termelés során. A klímaváltozás miatt változó környezeti körülmények több mint 4 ezer borászatot érintenek a nyugat-európai országban. Mireia Torres egy olyan borászcsalád ötödik generációját képviseli, amely több mint 150 éve készít borokat, így rálát a változásra, a következményekre pedig igyekszik felkészülni. […]

Tovább…

A hatalmas kereslet ellenére véget érhet a prosecco sikertörténete

A prosecco egyrészről óriási gazdasági siker: az olasz borászatok akkora növekedést éltek át az utóbbi években, hogy alig győzik a termelést. Évente 446 millió palack proseccót dobnak piacra, ebből 90 milliót exportálnak, főleg Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba. Ám a sikertörténetnek van árnyoldala is: a Padovai Egyetem tanulmánya szerint évente 400 millió kilogramm értékes termőföld erózióját okozza a proseccóhoz szükséges szőlő termesztése. […]

Tovább…