A hatalmas kereslet ellenére véget érhet a prosecco sikertörténete

A prosecco egyrészről óriási gazdasági siker: az olasz borászatok akkora növekedést éltek át az utóbbi években, hogy alig győzik a termelést. Évente 446 millió palack proseccót dobnak piacra, ebből 90 milliót exportálnak, főleg Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba. Ám a sikertörténetnek van árnyoldala is: a Padovai Egyetem tanulmánya szerint évente 400 millió kilogramm értékes termőföld erózióját okozza a proseccóhoz szükséges szőlő termesztése. […]

Tovább…

Az elmúlt 40 év legjobb bortermése várható idén?

A kánikula kapcsán sokat hallani a szántóföldön keletkezett aszálykárokról, illetve a haszonállatokra leselkedő veszélyekről, a szőlő azonban kevés figyelmet kap. Pedig a nagy meleg nyertese a szőlő- és borágazat lehet. A borászok szerint ugyanis, az elmúlt 5 év átlagánál sokkal jobb lesz az idei bor mennyiségben és minőségben egyaránt. […]

Tovább…

Komoly változás érkezik a következő borpiaci évtől

Megkezdődtek az egyeztetések a szőlőfelvásárlási árakról és szerződésekről az érintett felek között. Az FM és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetségének (MSZBSZ) fő célja, hogy a következő borpiaci évtől már hazánkban is professzionális, uniós sztenderdek szerint működhessen a szüreti készülődés. […]

Tovább…

Trükköznek a telektulajdonosok, háborognak a szőlészek és borászok

A Balaton északi részén lévő szőlők komoly veszélyben vannak – mondják a szakemberek. Sokan ugyanis a külterületeken nyaralókat építenek, holott a jogszabályok szerint maximum gazdasági épületeket lehetne ott felhúzni, valamint az érintett területek 80 százalékán kizárólag szőlőműveléssel lehetne foglalkozni. […]

Tovább…