Rekord halfogyasztás a világon: egyre bővül a haltermelés, ami gondokkal is jár

20,5 kilogrammal rekordot döntött tavaly az egy főre jutó globális halfogyasztás. A haltermelés 2030-ban elérheti a 204 millió tonnát is, ami éves alapon 15 százalékos bővülést jelent 2018-hoz képest. Ezen belül nőni fog az akvakultúra jelenlegi 46 százalékos aránya – derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) új “A halászat és akvakultúra helyzete a világban” 2020-as kiadványból. Mindezekkel együtt a halfogyasztás is tovább nő. A halak élelmezésben és táplálkozásban játszott kiemelkedő szerepének erősítéséhez elengedhetetlen a haltermelés fenntartható fejlesztése és a hatékony halgazdálkodás. […]

Tovább…

Súlyos a helyzet: beragadt a halállomány jelentős része a magyar termelőknél

A COVID-19 nevű koronavírus-járvány és annak hatásai nehéz helyzetbe hozták a magyar halászati és halgazdálkodási ágazatot is. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szerint a nagy felvásárlási láz és az áremelkedés nem érte el a halakat és az azokból készült termékeket. Sőt, a halforgalom a belföldi kereskedelemben jelentősen visszaesett. Attól is tartani kell, hogy a haltermelőknél bent ragadt halállomány a felmelegedő vízben nem fogja bírni a tárolást és áprilisban, vagy májusban el fog pusztulni. […]

Tovább…

Komoly fejlesztésekre szorul a világ haltermelése, de van terv a megoldásra

Az akvakultúra kibocsátása fenntartható módon tudna hozzájárulni bolygónk népességének ellátásához a genetikai állomány megfelelő javításával. Azonban a vízi élőlények termesztése több szempontból is lényegesen le van maradva a mezőgazdaság egyéb ágazataitól. Ezen stratégiai hozzáállással és fejlesztéssel lehetne jelentős változást elérni, ami garantálná a fenntartható termelést a több mint 550 akvakultúrában használt fajnál. […]

Tovább…

Döntött az Unió: 10 százalékkal növekszik a halászati támogatások intenzitása 2020 után

magyar akvakultúra, uniós halászati támogatások, EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa, akvakultúra, halastavi gazdálkodás, intenzív haltermelés, hal, haltenyésztés, haltartás, […]

Tovább…

Közel 10 százalékkal nőhetnek a halászatra fordítható EU-s források

Mintegy 10 százalékkal közel 7,74 milliárd euróra emelkedhetnek a halászatra fordítható európai uniós források. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke szerint a mostani támogatási ciklusban mintegy 51 millió euró szolgálja a magyar halgazdálkodási operatív programot. Ebből közel 39 milliót az Európai Unió, a fennmaradó összeget pedig a magyar kormány biztosítja. […]

Tovább…

Fejleszteni kell a magyar haltenyészetek technológiai szintjén

Az Európai Uniónak és Magyarországnak is alkalmazkodnia kell a haltenyésztés új kihívásaihoz. A magyarországi haltenyésztés fejlesztése a gazdasági hasznon túl jelentős ökológiai előnyökkel is járna. Ez viszont csak a legkorszerűbb technológiákkal, intenzív üzemi termeléssel és képzett szakemberekkel lehetséges. A magyar haltenyészetek versenyképessége a tét. A Magyar Távirati Iroda hírét szemléztük. Az OTP Agrár szakértői szerint a hal egyre nagyobb szerepet játszik a világ lakosságának állati fehérje-ellátásában. Úgy vélik, hogy a fenntarthatatlan halászati tendenciák és a természetes halállomány csökkenésével felértékelődik az akvakultúra, a tengeri és édesvízi élőlények kontrollált körülmények közötti tenyésztésének szerepe. A mesterséges tengeri és édesvízi halszaporításban egy új innovációs […]

Tovább…

A horgászat 100 milliárd forinttal járul hozzá a magyar GDP-hez

A horgászat mint rekreációs tevékenység a járulékos szolgáltatások igénybevételével együtt, összességében 100 milliárd forintos nagyságrenddel járul hozzá a bruttó hazai termék (GDP) összegéhez – mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön, a VI. Nemzeti horgászsport gála és támogatói banketten, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. […]

Tovább…

Szibériai kaviárt termelnek az arab sivatagban – videó

Az Egyesült Arab Emírségekben van a világ legnagyobb kaviárfarmja. Az Emirates AquaTech cég fenntartható módon működtet akvakultúrát Abu-Dzabiban, ahol kaviárt és füstölt tokhalat is készítenek. A felhasznált német technológiának köszönhetően úgy tervezik, hogy az üzem teljes kapacitását kihasználva évente 35 tonna prémium halikra és 700 tonna tokhal is előállítható, illetve tenyészthető lesz. Ezeken kívül a tokhal fennmaradását is biztosítani szeretnék. […]

Tovább…