Bazsalikomot és halat termelnek a szupermarket tetején

Élelmiszer-előállítás a fogyasztóhoz a lehető legközelebb, fenntartható módon és a lehető legalacsonyabb erőforrás-felhasználással – ez az ECF Farmsystems és az alapító Nicolas Leschke célja. A „Frisch vom Dach” leányvállalat bazsalikomot és halat termel a Rewe Future Market nevű szupermarket tetején Wiesbaden-Erbenheimben. […]

Tovább…

Drónokkal védekeznének a magyar halászok a kárókatonák károkozása ellen

A kormoránok több 100 milliós kárt okoznak a tógazdaságoknak. A jogszabályok ugyan lehetővé teszik a védett vízimadarak gyérítését, a halászok más megoldáson gondolkodnak. Drónok riaszthatják azokat. A tógazdaságok vezetői szerint annak ellenére, hogy az ágazatot komoly kihívások érik, az év végén lesz elegendő hal a karácsonyi ünnepi asztalra. […]

Tovább…

Nagy hasznát veszik a kagylóknak a baromfi takarmányozásában

A norvég Fiskå Mølle takarmánygyártó és az ország integrált akvakultúra szövetsége, a Lerøy Ocean Forest 11,7 millió koronás, mintegy 468 millió forintos támogatással indított közös kutatásának célja, hogy kagylótermelési technológiát dolgozzanak ki – brojlercsirkék takarmányozására. […]

Tovább…

Magyarország európai első az afrikai harcsa, második a szürkeharcsa, harmadik a ponty termelésében

Magyarországra látogatott a Halászati és Tengerügyi Főigazgatóság, a DG MARE főigazgatója. Charlina Vitcheva 2022. június 21-23. között az Agrárminisztérium meghívására érkezett hazánkba, hogy szakmai látogatása keretében megismerje a magyar akvakultúra-ágazat hazai erősségeit és kihívásait, valamint találkozzon a fontosabb ágazati szereplőkkel. […]

Tovább…

Komoly a kockázata, hogy teljesen eltűnhetnek a tengeri halak az élelmiszeriparból, magyar kutató segíthet a takarmányozás fejlesztésében

Komoly a kockázata, hogy teljesen eltűnhetnek a tengeri halak az élelmiszeriparból, magyar kutató segíthet a takarmányozás fejlesztésében. Az óceánokból származó fogás harmadát tápként, hallisztként használják fel, ezen muszáj változtatni. […]

Tovább…

Új nemzeti akvakultúra stratégiai terv segíti a kisüzemi halászat fejlesztését

Hamarosan elfogadják az új nemzeti akvakultúra stratégiai tervet, amely célul tűzi ki a kisüzemi halászat fejlesztését – mondta az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a XLVI. Halászati Tudományos Tanácskozáson a Békés megyei Szarvason. Szentpéteri Sándor szerint szeretnék növelni a kisüzemi halgazdaságok termelőkapacitását, fejleszteni az ott alkalmazott termelési technológiát és a feldolgozást. Továbbá bővítenék a haltermékek kínálatát a kereslet növelése mellett, és szeretnék, ha az európai exportpiacon is versenyképes fajokat vezetnének be a tenyésztésbe. […]

Tovább…