Felborult a húspiaci egyensúly, így alakulnak a húsárak a továbbiakban

A COVID-19 járvány kirobbanása során sok más ágazathoz hasonlóan a hús- és állattenyésztési piac is érintetté vált. Kína jelenleg úgy tűnik, hogy legyőzte a járványt, és nem terjed ott már a vírus, a világ többi részéről azonban ez nem mondható el, és a járványhelyzet továbbra is hatással van a húspiacra. […]

Tovább…

Díjat nyert a magyar fiatal az ellés szenzoros előrejelzésének vizsgálatáért

A Nemzeti Agrártehetség Program az agrár­területeken tevékenykedő doktoranduszok és fiatal kutatók számára biztosít fejenként 1,5 millió forint elnyerhető díjat három doktorandusz hallgató és három fiatal kutató számára. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ pályázatán az egyik díjazott Dr. Kovács Levente volt, aki a szarvasmarhák ellés körüli időszakának vizsgálata során jutott el hasznos következtetésekig. A felügyelet nélküli nehézellések esetén akár az újszülött borjú elhullásának veszélye is fennállhat. […]

Tovább…

Egyre több vágóhíd zár be a koronavírus miatt az Egyesült Államokban

Több nagy húsfeldolgozó után immár egyre több vágóhíd is bezár az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány miatt – derült ki az amerikai közszolgálati rádió (NPR) riport-összeállításából. Az egyik legnagyobb húsfeldolgozó, a Tyson Foods április végén jelentette be, hogy a járvány miatt átmeneti időre felfüggeszti az egyik marhavágóhídja tevékenységét az északnyugati Washington államban. Az üzem mintegy 4 millió amerikai fogyasztót lát el marhahússal, illetve húskészítményekkel. […]

Tovább…

Kevesebb sertést és több baromfit vágtak a magyar vágóhidakon tavaly, mint egy évvel előtte

Megközelítőleg 2 százalékkal kevesebb sertést és közel 2 százalékkal több baromfit vágtak a magyar vágóhidak tavaly az előző évhez képest. A szarvasmarhavágás gyakorlatilag azonos szinten maradt a két vizsgált évben. Ez derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből. Az anyag szerint a magyarországi vágóhidakon 4,620 millió sertést vágtak le tavaly, ami közel 85 ezer darabbal kevesebb az előző évi adatokhoz képest. A levágott állatok élősúlya összesen 542 ezer tonna, hasított súlya 437 ezer tonna volt, ezek gyakorlatilag megegyeztek az előző évi értékekkel. […]

Tovább…

Valóság, nem varázslat: 24 óra alatt lesz hígtrágyából ideális alomanyag, ami a tejhozamra is kedvező hatású

Közel 50 vendég előtt tartottak szakmai napot hígtrágya kezelés és -kijuttatás témában Szolnokon. A rendezvényt Tóth Éva, a Bauer Hungária Kft. ügyvezetője nyitotta meg, aki elmondta, hogy a cég 90 éves tapasztalatával segít a gazdáknak a hígtrágya kezelésében. Legyen szó akár az eszközökről, a homogenizálásról, a szeparálásról vagy a kijuttatáshoz kapcsolódóan az öntözőgépek, a tartálykocsik és az adapterek választékáról, minden helyzetre van megoldásuk. Az egyik különösen izgalmas téma: egy speciális berendezés segítségével, biológiai úton, 24 óra alatt, hígtrágyából kiváló tulajdonságokkal rendelkező alomanyag létrehozása. […]

Tovább…

Robotok a tehénistállóban

Napjainkban egyre több helyen találkozhatunk gépesített mezőgazdasági üzemekkel, legyen szó növénytermesztésről, vagy állattenyésztésről. Viszont amíg a növénytermesztési ágazat folyamatos fejlődésen esik át, addig az állattenyésztésre nem minden esetben fordul akkora figyelem, mint amire szükség lenne. Az alábbiakban a tejhasznú szarvasmarha tenyésztés fejlesztése lesz a téma, amelyről az Agrárium 2020 konferenciáján esett szó Gregosits Balázs jóvoltából. […]

Tovább…

Marhákra tervezett böfimaszk lehet a megoldás?

Köztudott, hogy a klímaváltozás egy világméretű probléma napjainkban, és hogy a kutatók folyamatosan igyekeznek ennek orvoslására. Így történhet meg az, hogy egyre több környezetbarát technológiával ismerkedhetünk meg napról napra, melyek célja az, hogy a védjük a környezetünket a hétköznapokban is. Viszont elmondható, hogy a legszennyezőbb tevékenység az az állattenyésztésben keresendő. Ez pedig a szarvasmarhatartás. […]

Tovább…

Az egész állományt el lehet rontani egy rossz tenyészbikával

Ma már alig képzelhető el a húsmarhatenyésztés minőségi javulása a modern, korszerű lehetőségek kihasználása nélkül, melyek a teljesítményadatok elemzésére szolgálnak. A módszerek száma folyamatosan bővül. A kérdés, hogy mennyire tudják átvenni a technológia innovatív vívmányait az állattenyésztők? Akarják-e egyáltalán követni az újszerű irányokat, tudnak-e élni a modernizáció lehetőségeivel? […]

Tovább…