Zab helyett árpa: jó választás a metán csökkentésére

A Svéd Agrártudományi Egyetem kutatói megállapították, hogy az árpa helyettesíthető zabbal a fűszilázs alapú takarmányozással etetett tejelő tehenek takarmányában, így az állatok teljesítményének csökkenése nélkül csökkenthető a CH4-kibocsátás. […]

Tovább…

Fotók a lezárt területről: őstulok állomány a Hortobágyon

Nagy érdeklődést váltott ki az olvasóink körében a bővülő őstulok állományról megjelent anyagunk, ezért a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság illetékes munkatársainak közreműködésével egy nagyobb képgalériát teszünk közzé róluk. Érdemes végignézni a különleges fotókat, mert az őstulkok a park egy olyan részén élnek, amelyet a látogatók nem közelíthetnek meg. Az elzárt területen több borjú is született, róluk is remek képeket készítettek. […]

Tovább…

Állja a versenyt a Murrey Grey húsmarhafajta: Angus-minőséget produkál és a forróságot is bírja

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak. Ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben. […]

Tovább…

Okos állattenyésztés szenzorokkal: többféle kísérletet folytat az ÖMKi

Az ÖMKi új kutatása az állattenyésztés területén végzett szenzoros és hagyományos mérési adatok gyűjtése. Ez a szabadtartású szarvasmarhák non-invazív (behatásmentes) szenzorokkal mérhető fiziológiai állapotairól, mozgásáról és testsúly-gyarapodásáról szerzi be az információkat. A mért adatok alapján az állatok biológiai igényeit szem előtt tartva lehetővé teszik a tartástechnológia, menedzsment és a takarmányozás optimalizálását, a hatékony betegség- és állapotfelismerést és ebből következően az egyedi megfigyelést és az egyedre szabott állatgyógyászati eljárások alkalmazását. […]

Tovább…

Cáfolják a metánkibocsátást – éppen, hogy segítenek a klímaváltozás enyhítésében a szarvasmarhák

Bizonyos elméletek szerint a szarvasmarhák szennyezik a légkört, mert emésztési folyamataik révén metánt bocsátanak ki. Azonban egy új megközelítés ezt az elméletet igyekszik megcáfolni, ugyanis a szarvasmarhák éppen, hogy segítenek a légköri szén-dioxid csökkentésében és a klímaváltozás enyhítésében.
A talaj szénforgalma a növények levegőből történő szén-dioxid-felvételével kezdődik. A felvett szénmennyiségből a növények gyökereket, hajtásokat és leveleket növesztenek, majd a talajmikróbák segítségével a szenet a gyökereken és a bomló maradványokon keresztül juttatják a talajba. Ennek a szénnek a föld alatt történő stabil tárolása építi fel a talaj szerves anyagát, amely egyúttal csökkenti a légkör szén-dioxid-szintjét – ez a folyamat a szénmegkötés. […]

Tovább…

Drágább a magyar marharostélyos, de mi a helyzet a húspiac többi részén?

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a fiatal bika termelői ára 752 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 áprilisában, ami 4,6 százalékos csökkenést jelent 2020 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágóüsző ára 6,5 százalékkal, a vágótehéné 8,5 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) adatai szerint az Egyesült Államok marha- és borjúhúskivitele 3,5 százalékkal növekedett 2021. január–márciusban 2020 azonos időszakához képest. Megnéztük, mit érdemes tudni a húspiac alakulásáról. […]

Tovább…

Fontos EU-s változás a szarvasmarha-állomány brucellózis mentességének igazolásában

A sikeres hazai mentesítési programnak köszönhetően Magyarországon 1985 óta nem fordult elő szarvasmarha brucellózis. A vonatkozó hazai rendelet szerint évente több 100 ezres nagyságrendben elvégzett vizsgálatok alapján a magyar szarvasmarha-állomány több mint 99%-a hivatalosan mentes a betegségtől. Az Európai Unión belüli élőállat szállítás megkönnyítéséhez azonban szükség van az uniós szintű jogszabályban deklarált hivatalos mentességre. Ennek megléte esetén ugyanis nem lenne szükség brucellózis vérvizsgálat elvégzésére az unión belüli szállítás előtt. […]

Tovább…

Jó illatú lesz a levegő – és tisztulhat a légkör! – a szarvasmarhák étrendjének megváltoztatásával

A szarvasmarhák algával való etetésével az üvegházhatású gázok kibocsátása 82 százalékkal csökkenthető, derült ki egy új tanulmányból. Ez egészségesebb környezetet, fenntarthatóbb marhahúsételeket – így hamburgereket is – jelenthet a jövőre nézve. A Kaliforniai Egyetem kutatóinak eredményei biztató lehetőséget jelentenek az állatállomány fenntartható termeléséhez az egész világon.
Ermias Kebreab professzor szerint megalapozott bizonyítékaik vannak arra vonatkozóan, hogy a szarvasmarhák étrendjébe kevert tengeri moszat hatékonyan csökkenti az üvegházhatású gázokat, és a hatékonysága az idő múlásával sem csökken. Ez segíthet a gazdálkodóknak a világ táplálásához szükséges marhahús- és tejtermékek fenntartható előállításában. […]

Tovább…