A húsfogyasztás csökkentésére szólítanak fel – ezzel segítenének a dán kormánynak

kellene helyettesíteniük azt, hogy az ország elérje 2030-ra kitűzött éghajlati céljait – derül ki a Reuters által lefordított jelentésből, amelyet egy dán kormányzati tanácsadó készített. A dán kormánynak 2030-ra az 1990-es szint 30%-ára kellene csökkentenie a szén-dioxid-kibocsátást. […]

Tovább…

Lejtmenetben a hazai szarvasmarhapiac számai

2022-ben összeségében a szarvasmarhák, de a tehenek vágása is 10 százalékkal csökkent 2021-hez képest Magyarországon. Az élőmarhaexportunk 2 százalékkal, élőmarhaimportunk 4 százalékkal csökkent 2022 január–novemberében 2021 azonos időszakához képest. A marhahúsexport mennyisége 19 százalékkal szintén csökkent, ugyanakkor értéke 19 százalékkal nőtt. A marhahúsimport volumene 1 százalékkal, értéke viszont 42 százalékkal emelkedett a megfigyelt periódusban. […]

Tovább…

Jöhet a különadó kivetése a hústermékekre?

Európa 2030-ra 45 százalékos csökkenést szeretne elérné a káros gázkibocsátás tekintetében, így aztán időről időre előkerülnek az élelmiszeriparban rejlő lehetőségek a mérséklésre. Egyes elemzések szerint az állattenyésztés 14,5 százalékban felelős az ember okozta káros anyag kibocsátásért, így kézenfekvőnek tűnik, hogy ezen a fronton sürgős változásokra van szükség. […]

Tovább…

A nagy állattenyésztő gazdaságok környezetszennyezése miatt kevesebb húsfogyasztásra kéri a spanyolokat egy miniszterük

Spanyolország fogyasztóvédelmi minisztere azt szeretné, ha a lakosság felismerné a nagy állattenyésztő gazdaságok környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatását, és az emberek változtatnának az étkezési szokásaikon. Alberto Garzón szerint a kevesebb húsfogyasztás kulcsszerepet játszhat abban, hogy az ország enyhítse a klímavészhelyzet hatásait, lassítsa az elsivatagosodás folyamatát, és megvédje az ország létfontosságú idegenforgalmát. […]

Tovább…

Wagyu marha steaket nyomtattak egy japán laboratóriumban – videóval

A laboratóriumban előállított húsok választéka az egyszerű csirkemellektől a lazacfiléig rohamléptekkel bővült az elmúlt évtizedben. A kutatási terület fejlesztéseibe az Oszakai Egyetem munkatársai is beszálltak és a Nature Communications lapban publikált dolgozatuk szerint csúcstechnológiás biológiai háromdimenziós nyomtatójukkal a világhírű wagyu marhához hasonló textúrájú mesterséges húst állítottak elő. A végeredmény laboratóriumban, valódi őssejtből készült el. […]

Tovább…

Drágább a magyar marharostélyos, de mi a helyzet a húspiac többi részén?

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a fiatal bika termelői ára 752 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 áprilisában, ami 4,6 százalékos csökkenést jelent 2020 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágóüsző ára 6,5 százalékkal, a vágótehéné 8,5 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) adatai szerint az Egyesült Államok marha- és borjúhúskivitele 3,5 százalékkal növekedett 2021. január–márciusban 2020 azonos időszakához képest. Megnéztük, mit érdemes tudni a húspiac alakulásáról. […]

Tovább…

Nagy áttörés a marhahús piacán: újra vihetnek brit árut az Egyesült Államokba

Bő két évtized után ismét brit marhahús kerülhet az Amerikai Egyesült Államok boltjaiba. A londoni kormány szerint ez 66 millió fontos, vagyis 26,5 milliárd forintos üzleti lehetőséget jelenthet a következő években. Az 1996-os BSE, közismertebb nevén kergemarhakór járvány után teljesen leállt az USA-ba irányuló brit marhahús export. Több mint 20 év után azonban változik a helyzet, és hivatalosan is elindulhatnak az első szállítmányok az észak-írországi Foyle Food csoporttól. […]

Tovább…

Jó tanácsok a jó húsválasztáshoz: a hentes javaslatai piacozás előtt

Mennyire híg az olcsó hús leve? Hogyan érdemes elindulni el egy nagybevásárlásra, ha valakinek nincs jól bejáratott hentese? Milyen a szép hús, egyáltalán mit fontos tudni a vásárláskor, hogy ne vezessék meg az embert? Az Index riportja egy hentes szakember segítségével mutatta be a húsválasztás fortélyait, és a jó sült csirkemell titkát. Érdemes megnézni, mire kell figyelni a húspultoknál és a henteseknél. […]

Tovább…