Sikeres debreceni kísérleteken van túl a csapósügér

A Magyarországon őshonos, a konyhában prémium kategóriás halnak számító csapósügér intenzív haltermelésbe történő bevonásán dolgoznak a Debreceni Egyetem Halbiológiai Laboratóriumában. Míg hazánkban ritkán kerül az asztalra, a fehér, lemezes szerkezetű, szálkában szegény húsa miatt Nyugat-Európában abszolút prémium kategóriás terméknek számít a csapósügér. Minőségét tekintve a süllő hasonló a tengeri sügérfélékhez. […]

Tovább…

741 milliót költöttek el 6 halfaj termeléstechnológiájának fejlesztésére

A Szent István Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézete és az Agrártudományi Kutatóközpont Állatorvostudományi Intézete alkotta konzorcium szakembereinek hozzájárulásával valósult meg egy 741 millió forintos halas beruházás. Az akvakultúra ágazatot érintő komplex kutatási munka és infrastruktúrafejlesztés 6 halfajra fókuszált. Az innovációt ösztönző MAHOP-projekt támogatásával új technológiai eljárásokat fejlesztettek ki, melyek készen állnak a közvetlen piaci bevezetésre és gyakorlati felhasználásra. […]

Tovább…