Új eszközöket használ az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben a Nébih

Az antibiotikum-rezisztencia világszerte egyre nagyobb gondot okoz a humán és az állategészségügy területén. Ehhez kapcsolódóan indította el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Agrárminisztérium a „Meddig hat?” című ismeretterjesztő és szemléletformáló programot és egy tematikus honlapot. Az új kezdeményezés célja, hogy a laikus érdeklődők hiteles szakmai forrásokból kaphassanak információkat az antibiotikum-rezisztencia komoly veszélyeiről. […]

Tovább…

A szárazon álló tehenek felelős kezeléséről

Az antibiotikumok túlzott és nem minden esetben átgondolt alkalmazása a haszonállat gyógyászatban nem újkeletű, azonban a változást sürgető hangok – jöjjön az a fogyasztóktól vagy a szakmától – napjainkban egyre erősebbek. Az ideálistól sok esetben elmaradó állathigiéniai és tartási körülmények, a hajtatott termelés miatt ugyan szükség van rájuk, a felhasználás módja ma már egyre inkább nem magánügy, hanem piaci és társadalmi következményekkel járó tevékenység. […]

Tovább…

Nagy a veszély: megtalálták a salátakeverékben az antibiotikumnak ellenálló baktériumot

Tetraciklinnel szemben ellenálló Escherichia coli baktériumot találtak kész salátakeverékekben. A tetraciklint jellemzően az állatgyógyászatban alkalmazzák, főként bélfertőzések kezelésére. A rezisztens mikrobákra a németországi Julius-Kühn-Institut kutatói bukkantak rá. Dr. Georg Backhaus, az intézet elnöke szerint már a kólibaktérium jelenléte sem kívánatos a nyersen fogyasztott salátában, de még aggasztóbb, ha annak antibiotikumra rezisztens törzsei is jelen vannak a termékben. […]

Tovább…

Antimikrobiális szerek az állattenyésztésben: nem lehet teljesen elhagyni

Az antimikrobiális szerek elleni ellenálló-képesség előfordulásáról és terjedéséről tartott kerekasztal beszélgetést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Budapesten. Az antimikrobiális szerek az állattenyésztésben egyelőre nélkülözhetetlenek. […]

Tovább…