Kukoricakirályok vagyunk: Európa legjobbjai között a magyar izocukorgyártás

Magyarország Európa élvonalához tartozik a hazai kukoricából előállított izocukor gyártás tekintetében – közölte Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Hungrana Kft.-nél tett látogatáson Fejér megyében, a Gárdonyi járásban található Szabadegyházán. Az Európai Unióban az izoglükóz termelés évek óta 750 ezer tonna körül mozog, ennek mintegy 30 százalékát Magyarországon a Hungrana állítja elő, ami nagyjából 250 ezer tonnát jelent. […]

Tovább…

Szintet ugrott a magyar borkampány külföldön: új módszerrel népszerűsítik a hazai borvidékeket

A magyar borvidékeket bemutató, ismeretterjesztő szakmai kisfilmsorozatot indított az Agrármarketing Centrum. A videók célja bemutatni és megszerettetni hazánk szőlőtermesztésének és borkészítésének változatos világát és a kiváló minőségű magyar borokat. A nemzetközi közönségnek készült sorozat elsősorban az exportfejlesztést segíti. Főként a nemzetközi borszakma és a bort szerető, értő közönségnek szól, de a szőlővel és a kulturált borfogyasztással ismerkedők számára is sok izgalmas pillanatot ígér. […]

Tovább…

Szürreálisnak tűnő SZIE-szabadalmak: okos tojás, zöldségszalámi és különleges takarmány

A gödöllői központú Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. együttműködése több hasznos és fontos fejlesztést eredményezett. A legújabb szabadalmak között okos tojás, zöldségszalámi és különleges takarmány fejlesztéséről is beszámoltak. Az együttműködés mérföldkőnek számít a Területi Innovációs Platform működésében, amiben a felsőoktatási intézmény regionális tudásközpontként vesz részt – a fejlesztőkkel és a hallgatókkal közösen – a szabadalmak gyártásában, forgalmazásában, megjelenésében és a piacra vitelében is. […]

Tovább…

Olajlen – a föld, az állatok és az emberek közös harmóniájáért

Sokszor hallhatunk az egészséges életmódról és a manapság divatos élelmiszerekről, azonban arról még mindig túl kevés szó esik, hogy a minőségi táplálék hogyan kerül a tányérunkra, milyen agráripari összefüggésekre érdemes odafigyelnünk. Mindig fontos lenne fókuszban tartanunk a minőséget és megbízhatóságot táplálkozásunk esetén, hiszen az elfogyasztott vitaminok, nyomelemek, antioxidánsok és rostok hozzájárulnak egészségünk és immunitásunk megőrzéséhez. A minőséghez és megbízhatósághoz pedig szükséges a föld, az állatok és az emberek közös harmóniája. […]

Tovább…

Mérgező csattanó maszlaggal szennyezett zabpelyhet vontak vissza

Zárolta és visszahívta a vásárlóktól az Auchan Magyarország Kft. az 500 grammos kiszerelésű nagy szemű zabpelyhét, mert a termék idegen növényi anyaggal, feltehetően csattanó maszlaggal szennyezett – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön honlapján. […]

Tovább…

Ezt megérezzük: több mint 10%-kal drágult a zöldség-gyümölcs, a párizsi, a kolbász, az étolaj, a liszt és a cukor is

2020. novemberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 2,7%-ra lassult. Az alacsonyabb árdinamikában a szolgáltatások októberinél kisebb éves áremelkedése, valamint a járműüzemanyagok árcsökkenése játszotta a legnagyobb szerepet. Egy hónap alatt, októberhez képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2%-kal mérséklődtek. […]

Tovább…