Kilátások 2031-ig: csökkenő pályán az európai sertéshústermelés

A globális sertéshústermelés a következő évtizedben tovább fog növekedni. Ez a jövőbeli előrejelzésekből egyértelműen kiderül. Mégis jó, ha a fejleményeket perspektívába helyezzük. A sertéshústermelés növekedése nem fogja elérni a baromfiágazatban tapasztalt szintet, és – más kontinensekkel ellentétben – Európa ipara a csökkenés felé tart. […]

Tovább…

Drasztikus áremelkedés előtt a kolbász, a sonka és az oldalas

2019 januárjától szeptember közepéig 10-16 százalékkal drágult a boltokban a sertéshús, a húskészítmények ára pedig 6-8 százalékkal emelkedett. Ez a világpiacot felforgató afrikai sertéspestis elterjedésének köszönhető, de az áremelkedés itt biztosan nem áll meg, különben sorban bedőlnének a magyarországi húsfeldolgozók. […]

Tovább…

Egy járvány, ami a sarkaiból forgathatja ki a globális sertéspiacot

Egyre több országban jelenik meg az afrikai sertéspestis. Ahol a betegséget okozó vírus felbukkan, a helyi tenyésztők, gazdálkodók és felvásárlók nagy kihívásoknak néznek elébe. A járvány vége jelenleg nem látszik, mert az érintett országok száma folyamatosan nő. A tömeges sertéspusztulás és a megoldásként kínálkozó milliószámra leölt jószágok megrengethetik az egész globális iparágat, de – a sertéshús drágulása miatt – a fogyasztói preferenciát is átrendezhetik. […]

Tovább…

Árrobbanás előtt a magyarok kedvence

A kínai húságazat válsága nagy hatással van a magyar piaci helyzetre is. A sertéspestis következtében jelentősen megnővekedett a távol-keleti ország importigénye, amit az európai piacokról pótolnak. Ennek pedig érdekes következménye van. A tenyésztők jobb helyzetbe kerültek, mert drágábban adhatják el állataikat, míg a vágóhidak és a húsfeldolgozóknak ki kell gazdáékodniuk az alapanyag drágulását. A megnőtt kínai kereslet ugyanakkor felhajtja a helyettesítő termékek, így többek között a baromfikészítmények árát is. […]

Tovább…