A világon először engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését

A szingapúri hatóság jóváhagyta a világ első olyan „tiszta húsának” a piacra vitelét, amely nem vágott állatokból és nem is növényekből származik. A döntés megnyitja az utat a San Francisco-i Eat Just startup számára, hogy eladja laboratóriumban termelt csirkehúst.

A húst kezdetben falatkákban, nuggetsekben fogják felhasználni, de a vállalat nem közölte, hogy mikor válnak elérhetővé.

(Fotó: Pixabay, illusztráció)

Az egészséggel, az állatjóléttel és a környezettel kapcsolatos fogyasztói aggodalmak miatt megnőtt a kereslet a hagyományos hús alternatívái iránt. A Barclays szerint a húsalternatívák piaca a következő évtizedben 140 milliárd dollárt érhet el, vagyis a globális húsipari körülbelül 10% -át – írta meg a BBC.

A szupermarketek polcain és az éttermi menükben egyre inkább megtalálhatók olyan növényi húsok, mint a Beyond Meat és az Impossible Foods, de az Eat Just termék más, mert nem növényi alapú, hanem állati izomsejtekből készült a laboratóriumban.

A vállalat mindezt áttörésként értékeli a globális élelmiszeripar számára, és azt reméli, hogy más országok is követni fogják a példát.

Az elmúlt évtizedben induló vállalkozások tucatjai próbálták hasonló húst a piacra dobni, abban a reményben, hogy etikusabb termék ígéretével megnyerik a hagyományos húsevőket.

A legnagyobbak közül kettő az izraeli székhelyű Future Meat Technologies és a Bill Gates által támogatott Memphis Meats, amelyek egyaránt megfizethető és ízletes laboratóriumi termelésű húsokkal próbálnak piacra lépni. A szingapúri Shiok Meats laboratóriumban termesztett rákfélék húsán dolgozik.

Kihívások

Ugyan az élelmiszeripar egyik legjelentősebb mérföldkövének nevezték az új terméjet, de a kihívások továbbra is fennállnak.

Először is, sokkal drágább a laboratóriumi termelésű hús előállítása, mint a növényi alapú termékeké. A laboratóriumban termesztett csirkemelleket például 50 dollárért próbálják értékesíteni, tehát a prémium kategóriába tartoznak majd.

A másik leküzdendő kihívás a fogyasztók reakciója, de a szingapúri jóváhagyás valószínűleg vonzza majd a versenytársakat, és más országokat is jóváhagyásra ösztönözhet.

Biztonságos „új élelmiszer”

A Szingapúri Élelmiszerügynökség (SFA) egy szakértői munkacsoport áttekintette az Eat Just termesztett csirkehúsának gyártásellenőrzésére és biztonsági tesztjeire vonatkozó adatokat. Megállapították, hogy biztonságos és ezért Szingapúrban engedélyezték nuggetsekben, összetevőként történő értékesítését.

A folyamat során antibiotikumokat nem használtak, és a csirke mikrobiológiai tartalma alacsonyabb volt, mint a hagyományos csirkéké.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Valóra válhat a fantázia: húskészítés laborban... Húszmillió dollárral száll be a Memphis Meats startup-cégbe Bill Gates (Microsoft), Richard Branson (Virgin) és Jack Welch (a GE egykori vezére). A vá...
Csak mesterséges hús kerül az emberiség tányérjára... Harminc év múlva az emberek már nem ölnek állatokat a húsukért a híres brit milliárdos szerint. Richard Branson, a Virgin lemezkiadó dúsgazdag tulajdo...
Bill Gates költséges álma: a szupernövény és a szu... A világ egyik leggazdagabb embere, a milliárdos Bill Gates egyik alapítványa a jelenleginél nagyobb teljesítményű növények és haszonállatok nemesítésé...
Mindenki fele ennyi húst ehetne a fenntarthatóság ... A húsfogyasztás drasztikus csökkentésére biztatják Németország és a többi fejlett ipari ország polgárait a közelmúltban megjelent idei Húsatlasz kiadv...
Betelt a pohár a vegetáriánus hús miatt, óriási bü... A francia törvényhozás úgy döntött, hogy betiltja a húst helyettesítő vegetáriánus és vegán kolbászok, steakek, baconök félrevezető elnevezéseit. Elre...
Lázadnak a laborban készült hús ellen a marhatenyé... Az amerikai húsipar felvette a harcot a laborban készült hús ellen. Komoly vita várható a csúcstechnológiás húsokkal kapcsolatban, miután petíciót adt...