Számítógép vezérelte tartályokban készül a vágásmentes, ártatlan hús

Egy német startup olyan technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a hagyományos húsfeldolgozók számára termesztett sertéshús előállítását. Ha a technológia uniós jóváhagyást kap, nagy tartályokban, számítógépek vezérelte módszerrel készülhet a karaj. Laura Gertenbach, az Innocent Meat társalapító-vezérigazgatója elmondta, hogy a húsfeldolgozókra nehezedő árnyomást ezzel a technológiával lehet csökkenteni. Így kivédhető a nagy vágóhidak magasabb vágási árai és a szupermarketek alacsony árai közötti árrés szűkülése miatti veszteség. […]

Tovább…

Közel 2 ezer étteremben már kérhető a laboratóriumban előállított csirkehús

Miután a szingapúri élelmiszerügynökség fogyasztásra alkalmasnak minősítette a világ első, laboratóriumban előállított csirkehúsát, az Eat Just vállalat megkezdte a termék árusítását. Ez a világ első, úgynevezett „tiszta húsa”, amit az olyan húsra mondanak, amely nem levágott állatból származik. Ezt az élelmiszert állati izomsejtekből, laboratóriumi körülmények között fejlesztették ki. Mennyire várható a mesterséges körülmények között készített hús elterjedése? […]

Tovább…

A világon először engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését

A szingapúri hatóság jóváhagyta a világ első olyan „tiszta húsának” a piacra vitelét, amely nem vágott állatokból és nem is növényekből származik. A döntés megnyitja az utat a San Francisco-i Eat Just startup számára, hogy eladja laboratóriumban termelt csirkehúst. […]

Tovább…

Környezetkímélő fejlesztések segítik a 7800 milliárd dolláros üzlet megújulását

Az agrárium és élelmiszeripar azon kívül, hogy a leggyorsabban növekvő, a legjövedelmezőbb szektorok közé is tartozik. Azonban a népességnövekedés és a klímaváltozás óriási veszélyekkel jár az élelmiszerellátási lánc számára. Több vállalat is kreatív megoldásokat talált ki a fenyegetések elkerülésére. […]

Tovább…

Lázadnak a laborban készült hús ellen a marhatenyésztők

Az amerikai húsipar felvette a harcot a laborban készült hús ellen. Komoly vita várható a csúcstechnológiás húsokkal kapcsolatban, miután petíciót adtak be az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumához. Azt kérik, hogy különböztessék meg a hagyományos termékeket a sejttenyésztett húsoktól. […]

Tovább…

Betelt a pohár a vegetáriánus hús miatt, óriási büntetések jöhetnek

A francia törvényhozás úgy döntött, hogy betiltja a húst helyettesítő vegetáriánus és vegán kolbászok, steakek, baconök félrevezető elnevezéseit. Elrettentő a szabályok megszegéséért kiszabható bírság összege is. Vége az abszurd elnevezéseknek, nincs többé vegán steak, bacon, filé, kolbász és vegetáriánus hús. […]

Tovább…

Mindenki fele ennyi húst ehetne a fenntarthatóság jegyében

A húsfogyasztásuk felére csökkentésére biztatják Németország és a többi fejlett ipari ország polgárait a közelmúltban megjelent idei Húsatlasz kiadványban. A kezdeményezők a Zöldek pártjához közeli Heinrich Böll Alapítvány és a Németországi Környezet- és Természetvédelmi Szövetség (BUND) szakértői. Szerintük az országuk egyelőre még nem lehet Európa példaképe a haszonállatok védelmében, legfeljebb a középmezőnyben van jelen. […]

Tovább…

Bill Gates költséges álma: a szupernövény és a szupertehén létrehozása

A világ egyik leggazdagabb embere, a milliárdos Bill Gates egyik alapítványa a jelenleginél nagyobb teljesítményű növények és haszonállatok nemesítését támogatja. A célja, hogy a kutatásokkal olyan szupernövényeket hozzanak létre, melyek jobban tűrik a szélsőséges időjárási körülményeket. Valamint olyan szupertehén szülessen, amelyik jóval több tejet ad a megszokottnál. […]

Tovább…