Wagyu marha steaket nyomtattak egy japán laboratóriumban – videóval

A laboratóriumban előállított húsok választéka az egyszerű csirkemellektől a lazacfiléig rohamléptekkel bővült az elmúlt évtizedben. A kutatási terület fejlesztéseibe az Oszakai Egyetem munkatársai is beszálltak és a Nature Communications lapban publikált dolgozatuk szerint csúcstechnológiás biológiai háromdimenziós nyomtatójukkal a világhírű wagyu marhához hasonló textúrájú mesterséges húst állítottak elő. A végeredmény laboratóriumban, valódi őssejtből készült el. […]

Tovább…

A laborból kerülhet az asztalokra a mesterségesen hízott liba- és kacsamáj

Az egyre népszerűbbé váló húsmentes ételek mellé érkezhet hamarosan egy húsmentes májkülönlegesség, a foie gras. Egy francia startup, a Gourmey 2022-ben szeretné piacra dobni a magyarul hízott májként ismert ételt. A fejlesztés alapja a tojás. A kacsatojás őssejtjeit elkülönítik és ezek egy tápoldatban osztódni kezdenek, majd májsejtté alakulnak. Hosszú út vezetett odáig, hogy ízben és állagban is a lehető legjobban jobban hasonlítson az étel az eredetire: 600-szor kísérelték meg a kutatók, hogy elkészítsék a megfelelő változatot. […]

Tovább…

Számítógép vezérelte tartályokban készül a vágásmentes, ártatlan hús

Egy német startup olyan technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a hagyományos húsfeldolgozók számára termesztett sertéshús előállítását. Ha a technológia uniós jóváhagyást kap, nagy tartályokban, számítógépek vezérelte módszerrel készülhet a karaj. Laura Gertenbach, az Innocent Meat társalapító-vezérigazgatója elmondta, hogy a húsfeldolgozókra nehezedő árnyomást ezzel a technológiával lehet csökkenteni. Így kivédhető a nagy vágóhidak magasabb vágási árai és a szupermarketek alacsony árai közötti árrés szűkülése miatti veszteség. […]

Tovább…

Közel 2 ezer étteremben már kérhető a laboratóriumban előállított csirkehús

Miután a szingapúri élelmiszerügynökség fogyasztásra alkalmasnak minősítette a világ első, laboratóriumban előállított csirkehúsát, az Eat Just vállalat megkezdte a termék árusítását. Ez a világ első, úgynevezett „tiszta húsa”, amit az olyan húsra mondanak, amely nem levágott állatból származik. Ezt az élelmiszert állati izomsejtekből, laboratóriumi körülmények között fejlesztették ki. Mennyire várható a mesterséges körülmények között készített hús elterjedése? […]

Tovább…

Környezetkímélő fejlesztések segítik a 7800 milliárd dolláros üzlet megújulását

Az agrárium és élelmiszeripar azon kívül, hogy a leggyorsabban növekvő, a legjövedelmezőbb szektorok közé is tartozik. Azonban a népességnövekedés és a klímaváltozás óriási veszélyekkel jár az élelmiszerellátási lánc számára. Több vállalat is kreatív megoldásokat talált ki a fenyegetések elkerülésére. […]

Tovább…

Betelt a pohár a vegetáriánus hús miatt, óriási büntetések jöhetnek

A francia törvényhozás úgy döntött, hogy betiltja a húst helyettesítő vegetáriánus és vegán kolbászok, steakek, baconök félrevezető elnevezéseit. Elrettentő a szabályok megszegéséért kiszabható bírság összege is. Vége az abszurd elnevezéseknek, nincs többé vegán steak, bacon, filé, kolbász és vegetáriánus hús. […]

Tovább…