Alacsonyan tartja az élelmiszerárakat a következő évtizedben a mezőgazdaság bővülése a FAO szerint

Mintegy 15 százalékkal nő a következő évtizedben a mezőgazdasági termékek iránti kereslet. Eközben a szektor termelékenysége még ennél is jobban növekszik. Ennek következtében a legfontosabb mezőgazdasági termények inflációval korrigált ára nem emelkedik a jelenlegi szint fölé. Sőt, akár még csökkenhet is az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) elemzése szerint. Az OECD-FAO mezőgazdasági kitekintés a következő 10 év mezőgazdasági és halászati kereskedelmi trendjeit vetíti előre. Eszerint a technológiai innovációnak köszönhetően a hozam és a termelékenység intenzitása is emelkedni fog. Ez azt jelenti, hogy az agrárium a jelenlegi földhasználat szinten tartása mellett ér […]

Tovább…

Rekord halfogyasztás a világon: egyre bővül a haltermelés, ami gondokkal is jár

20,5 kilogrammal rekordot döntött tavaly az egy főre jutó globális halfogyasztás. A haltermelés 2030-ban elérheti a 204 millió tonnát is, ami éves alapon 15 százalékos bővülést jelent 2018-hoz képest. Ezen belül nőni fog az akvakultúra jelenlegi 46 százalékos aránya – derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) új “A halászat és akvakultúra helyzete a világban” 2020-as kiadványból. Mindezekkel együtt a halfogyasztás is tovább nő. A halak élelmezésben és táplálkozásban játszott kiemelkedő szerepének erősítéséhez elengedhetetlen a haltermelés fenntartható fejlesztése és a hatékony halgazdálkodás. […]

Tovább…

Amikor elpusztulnak az erdők, a beporzók is, majd éhínség jön

Az erdők és fák kulcsfontosságú szerepet játszanak a méhek, a pillangók és más beporzók életében. Ezért az élőhelyeik eltűnésének azonnal gátat kell szabni, hogy meg lehessen őrizni a biológiai sokféleséget – írta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új szakmai anyaga. A FAO és a Biodiversity International közös jelentésének célja, hogy felhívja a figyelmet az erdei beporzók fontos szerepére és munkájára az erdőgazdálkodók, tájtervezők és földhasználati döntéshozók körében. […]

Tovább…

Nagyot nőtt a világ gabonatermesztése, kicsivel csökkent a hústermelés

Az előzetes adatok alapján nőtt a világ búza- és kukoricatermelése, míg a rizsé csökkent a tavalyi rekordévhez képest. Eközben a fogyasztói oldalon mindhárom termény esetében pozitív lesz a mérleg. Sőt, a bővülés mértéke még a népességszám növekedést is meghaladja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint. Az állati fehérjéknél más a helyzet: az idei lehet az elmúlt 20 év alatt az első, amikor csökken a világ hústermelése, ami főként a Kínában pusztító afrikai sertéspestis miatt történt. […]

Tovább…

Komoly fejlesztésekre szorul a világ haltermelése, de van terv a megoldásra

Az akvakultúra kibocsátása fenntartható módon tudna hozzájárulni bolygónk népességének ellátásához a genetikai állomány megfelelő javításával. Azonban a vízi élőlények termesztése több szempontból is lényegesen le van maradva a mezőgazdaság egyéb ágazataitól. Ezen stratégiai hozzáállással és fejlesztéssel lehetne jelentős változást elérni, ami garantálná a fenntartható termelést a több mint 550 akvakultúrában használt fajnál. […]

Tovább…

Meglepődik, ha kiderül, hogy nem környezetbarátabb a biotermesztés?

Egy svéd tanulmány szerint a biogazdálkodással előállított termékek ökológiai lábnyoma nagyobb, mint a hagyományos módon termelteké. A kutatás eredményét vitatják a hazai ökogazdálkodók és előre megrendelt tanulmányról beszélnek. Egy magyar akadémikus azonban hasonló eredményekről számolt be a biotermesztés földhasználati igényéről. […]

Tovább…

Az okosföldművelés kora hozza meg a válaszokat az élelmezés égető kérdéseire

Az előrejelzések szerint Föld lakossága 2050-re a jelenlegi 7,6 milliárdról 9 milliárdra nő. Sokan úgy gondolják, hogy a bolygón ennyi embert már nem lesz képes eltartani. Az optimisták azonban azt mondják, hogy ha a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kihasználja a technológiai fejlődés kínálta lehetőségeket, akkor megfelelhet az évezred talán legnagyobb kihívásának. A bizakodást számos jó gyakorlat és útmutató példa erősíti meg. Terjedőben az okosföldművelés. […]

Tovább…

Különleges japán étrenddel az elhízás ellen

A fejlett országokra jellemző, hogy az élelmiszerkészleteket helytelenül használják fel. Sok a pazarlás, valamint a táplálkozási szokások sem túl előnyösek. Számtalan túlsúlyos emberrel találkozni többek között hazánkban is. A FAO szerint ideje Japántól példát venni ezen a téren. […]

Tovább…