Javítható a magyar élelmiszerellátás a helyi rendszerek fejlesztésével és a pazarlás csökkentésével 

Az egészséges élelmiszerek fogyasztására, az élelmiszerbiztonság megőrzésére és a kiváló minőségű, helyben termelt bio élelmiszerekre hívta fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi). Ezzel kapcsolatban a kutatóintézet országos, kisparcellás őszibúza fajtateszt kísérleteinek legfrissebb eredményei is fontosak, mert tovább növelhetik a hazai, ökológiai művelésben vetett búzaterületek szántóföldi részarányát. […]

Tovább…

Az ENSZ szerint 2021-ben közel 300 millió ember éhezett a kontinensen, és a helyzet tovább romlott

Egy három határon átnyúló régió a nyugat-afrikai humanitárius válság súlyosbodásának epicentruma, amelyet az éghajlatváltozás, a súlyos árvizek és az aszályok is tetéznek. Ezek miatt több mint 10 millió ember szorul segítségre – áll az ENSZ közleményében. Az éhezés veszélyezteti az emberek életét. […]

Tovább…

Hiába a rekordtermések, az alultápláltság is meredeken emelkedett

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) megjelentette éves statisztikai kiadványát. Ebben a szakemberek élelmezési, táplálkozási és mezőgazdasági adatok révén adnak átfogó képet a világ élelmezési és mezőgazdasági helyzetéről. Az interneten elérhető 2021-es kiadás négy témában tartalmaz adatokat: a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat gazdasági aspektusai; termelési, kereskedelmi és árváltozások; élelmezésbiztonság és táplálkozás; és környezeti fenntarthatóság. […]

Tovább…

Most még érdemes lehet belevágni – hatalmas kereslet van cirokra

A legjelentősebb hazai vetőmag-forgalmazó és takarmányfelhasználó cégek részvételével tartottak online konferenciát a cirokról. A rendezvény fő megállapítása az volt, hogy míg korábban úgy kellett vevőt keresni a megtermelt cirokra, addig ma már képtelenek a kereslet kielégítésére a termelők. Ennek az a magyarázata, hogy egyelőre kis területen termesztik a növényt.
Ez nagyon gyorsan megváltozhat. Egyre többekben tudatosodik ugyanis, hogy a magyarországi szántóterületek egy része a kukorica biztonságos termesztésére alkalmatlan, és ezzel egyre inkább feledésbe merül a cirokról mint másodrangú, alternatív növényről kialakult kép. Ezzel párhuzamosan a termesztésében és hasznosításában érdekelt vállalkozások tudatosan építik a cirok hazai piacát, mert szerintük a vetésforgó új, teljes jogú tagjává válhat a következő években. […]

Tovább…

Alacsonyan tartja az élelmiszerárakat a következő évtizedben a mezőgazdaság bővülése a FAO szerint

Mintegy 15 százalékkal nő a következő évtizedben a mezőgazdasági termékek iránti kereslet. Eközben a szektor termelékenysége még ennél is jobban növekszik. Ennek következtében a legfontosabb mezőgazdasági termények inflációval korrigált ára nem emelkedik a jelenlegi szint fölé. Sőt, akár még csökkenhet is az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) elemzése szerint. Az OECD-FAO mezőgazdasági kitekintés a következő 10 év mezőgazdasági és halászati kereskedelmi trendjeit vetíti előre. Eszerint a technológiai innovációnak köszönhetően a hozam és a termelékenység intenzitása is emelkedni fog. Ez azt jelenti, hogy az agrárium a jelenlegi földhasználat szinten tartása mellett ér […]

Tovább…

Rekord halfogyasztás a világon: egyre bővül a haltermelés, ami gondokkal is jár

20,5 kilogrammal rekordot döntött tavaly az egy főre jutó globális halfogyasztás. A haltermelés 2030-ban elérheti a 204 millió tonnát is, ami éves alapon 15 százalékos bővülést jelent 2018-hoz képest. Ezen belül nőni fog az akvakultúra jelenlegi 46 százalékos aránya – derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) új “A halászat és akvakultúra helyzete a világban” 2020-as kiadványból. Mindezekkel együtt a halfogyasztás is tovább nő. A halak élelmezésben és táplálkozásban játszott kiemelkedő szerepének erősítéséhez elengedhetetlen a haltermelés fenntartható fejlesztése és a hatékony halgazdálkodás. […]

Tovább…

Amikor elpusztulnak az erdők, a beporzók is, majd éhínség jön

Az erdők és fák kulcsfontosságú szerepet játszanak a méhek, a pillangók és más beporzók életében. Ezért az élőhelyeik eltűnésének azonnal gátat kell szabni, hogy meg lehessen őrizni a biológiai sokféleséget – írta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új szakmai anyaga. A FAO és a Biodiversity International közös jelentésének célja, hogy felhívja a figyelmet az erdei beporzók fontos szerepére és munkájára az erdőgazdálkodók, tájtervezők és földhasználati döntéshozók körében. […]

Tovább…

Nagyot nőtt a világ gabonatermesztése, kicsivel csökkent a hústermelés

Az előzetes adatok alapján nőtt a világ búza- és kukoricatermelése, míg a rizsé csökkent a tavalyi rekordévhez képest. Eközben a fogyasztói oldalon mindhárom termény esetében pozitív lesz a mérleg. Sőt, a bővülés mértéke még a népességszám növekedést is meghaladja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint. Az állati fehérjéknél más a helyzet: az idei lehet az elmúlt 20 év alatt az első, amikor csökken a világ hústermelése, ami főként a Kínában pusztító afrikai sertéspestis miatt történt. […]

Tovább…