Az ENSZ-javaslat szerint hús helyett sáskát és lisztkukacot kellene enni

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint viszonylag rövid időn belül le kell szoknunk a húsevésről. Az ok, hogy 2050-re a hús ugyanolyan luxuscikknek minősül majd, mint ma a kaviár. Jelenleg az európai és észak-amerikai lakosság fejenként évente átlagosan 80 kilogramm húst fogyaszt – miközben 20 évvel ezelőtt a fogyasztás mindössze 50 kiló volt –, Indiában és Kínában viszont az évi húsmennyiség fejenként mindössze 25 kilogramm, ám előrejelzések szerint itt is jelentősen növekedni fog. Az élelmezési kihívásra megoldást az entomofágia, a rovarok fogyasztása jelenthetne. […]

Tovább…

Nagyot nőtt a világ gabonatermesztése, kicsivel csökkent a hústermelés

Az előzetes adatok alapján nőtt a világ búza- és kukoricatermelése, míg a rizsé csökkent a tavalyi rekordévhez képest. Eközben a fogyasztói oldalon mindhárom termény esetében pozitív lesz a mérleg. Sőt, a bővülés mértéke még a népességszám növekedést is meghaladja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint. Az állati fehérjéknél más a helyzet: az idei lehet az elmúlt 20 év alatt az első, amikor csökken a világ hústermelése, ami főként a Kínában pusztító afrikai sertéspestis miatt történt. […]

Tovább…

Sok élelmiszer veszik el a betakarítás és a szállítás közben

A világon előállított élelmiszerek körülbelül 14 százaléka elvész még azelőtt, hogy kereskedelmi forgalomba kerülne – hívta fel a figyelmet a veszteségre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO. A szervezet jelentése szerint ennek a jelentős veszteségnek a visszaszorítása segítené a globális gazdasági növekedést és termelékenységet, támogatást jelentene az éhezés elleni küzdelemben és csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását is. A FAO különbséget tesz az élelmiszer-veszteség és az élelmiszer-hulladék között. Az előbbi a szervezet meghatározása szerint a betakarítás vagy szállítás közben elveszett élelmiszer, az utóbbi pedig abból jön létre, hogy a kereskedelem résztvevői vagy a fogyasztók kidobják. […]

Tovább…

A mezőgazdaság bővülése alacsonyan tartja az élelmiszerárakat a következő évtizedben

Globálisan mintegy 15 százalékkal nő a következő évtizedben a mezőgazdasági termékek iránti kereslet, a szektor termelékenysége pedig még ennél is jobban bővül. Ezért a legfontosabb mezőgazdasági termények inflációval korrigált ára nem emelkedik a jelenlegi szint fölé, sőt, akár még csökkenhet is – olvasható abban az elemzésben, melyet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adott ki. […]

Tovább…

Fehér arany: drágábbak lettek a tejtermékek

Emelkedett a globális élelmiszerkosár ára február hónapban. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) élelmiszerár-indexe követi a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását. Az index 1,7 százalékos emelkedése 167,5 ponton állt meg, az érték 2018 augusztusa óta nem volt ilyen magas értéken. Viszont még mindig 2,3 százalékkal alulmúlja a tavaly ilyenkor mért szintjét. Az Agrárszektor elemzését szemléztük. Eszerint a kukorica magasabb jegyzése következtében mérsékelten emelkedtek a gabonaárak. A növényi olajoknál már nagyobb, 1,8 százalékos drágulás volt. Ezt főleg a pálma-, szója- és napraforgóolaj árának erősödése okozta. A húsfélék enyhén ugyan, de ugyancsak drágultak: ezt a szarvasmarha- és sertéshús áremelkedése […]

Tovább…

Több tízezren tüntettek a fenntarthatóbb mezőgazdaságért és az ökogazdálkodásért Berlinben

A 35 ezres tömeg azért gyűlt össze a német fővárosban, hogy jelezzék a politikusok és döntéshozók számára: nem kérnek az iparosodott nagyüzemi mezőgazdaságból. Ehelyett olyan támogatási rendszert követeltek, amely egyaránt jó az őket körülvevő élővilágnak, a haszonállatoknak és a termelőknek. Még a szervezőket is meglepte az, hogy ennyien elmentek a rendezvényre, és egyben mutatja, mekkora az igény a jó minőségű, biztonságos élelmiszerre. […]

Tovább…

Kevesebb lesz a búza, mint amennyire igény lenne

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) friss publikációja azt állítja, hogy az elmúlt három év legalacsonyabb gabonatermését takaríthatják be globálisan, ami már most a készletek csökkenését és az árak emelkedését hozta magával és eredményezheti a továbbiakban is. […]

Tovább…

Online térképpel a sertéspestis ellen

A kontinensünkön mindenhol előforduló, és hazánkban is igen elterjedt vaddisznó károsíthatja a terményt, ezáltal az agrárium egészét, betegségek hordozója, akadályozza a közúti közlekedést, emellett kihat a házi- és vadon élő állatok és még az emberek egészségére is. A vaddisznók elszaporodása miatt növekvő veszteségekre számíthatunk itthon és a térség többi országában. […]

Tovább…