Talajmegőrzésről és rombolásról szól a kérdés

A világon összesen közel 5 milliárd hektárt – a bolygó összterületének 38 százalékát – teszik ki a mezőgazdasági területek, körülbelül egyharmaduk szántóföld. A mostani 8 milliárdos emberi népesség pedig egyre növekszik. Kérdés, hogy az élelmet adó termőföldeket talajpusztító vagy talajmegóvó módszerekkel műveljük. Első kézből kapja meg a mezőgazdaság hatásait a szárazföldi élővilág. […]

Tovább…

Az automatizálással újjáépíthetők az agrárélelmezési rendszerek és 100 millió rászorulón is segíteni lehet

Az élelmezés és a mezőgazdaság helyzetét elemezve a munkahelyek elvesztését és az egyenlőtlenségek csökkentését is figyelembe kell venni a FAO szerint. Az automatizálás a mezőgazdaságban – ami jelentheti mezőgazdasági gépek vagy épp a mesterséges intelligencia használatát – fontos szerepet játszhat az élelmiszertermelés hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tételében. […]

Tovább…

Zuhant a mutató júliusban, végre csökkent az élelmiszeralapanyagok ára

Nagyot zuhant júliusban az élelmiszerárak globális mutatója a gabonafélék és a növényi olajok kétszámjegyű árcsökkenése miatt – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A növényi olajok árindexe 19,2%-ot esett, 10 havi negatív csúcsot döntve. Minden olajfajta nemzetközi piaci jegyzése visszaesett, a pálmaolajé a bő indonéziai exportkilátások miatt, a repce a várható kínálatbővülés okán, a szója pedig az elhúzódó alacsony kereslet miatt. A fekete-tengeri logisztikai bizonytalanságok ellenére a napraforgóolaj piacán nagy áresés történt a nyomott importkereslet miatt. […]

Tovább…

Csekély mértékben, de végre csökkentek a globális élelmiszerárak

Kis mértékben ugyan, de újra csökkent májusban a legfontosabb élelmiszer-alapanyagok ára, míg a búza és a baromfihús drágult – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Az általa kiadott FAO élelmiszerár-index, amely a nemzetközi élelmiszerkosár havi árváltozását követi, 0,6%-kal zárt lejjebb májusban, ám még így is 22,8%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti értékét. […]

Tovább…

Zöldségben európai elsők a horvátok

Számos gyönyörű hely, és rengeteg finom étel van Horvátországban. A horvát nép pedig egy fontos listán az első. Európában egy főre vetítve a horvátok fogyasztanak a legtöbb zöldséget az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének a legújabb adatai szerint. A FAO statisztikája alapján a horvátok átlagosan 302 kilogramm zöldséget fogyasztanak egy évben, ezzel pedig vezetik az európai rangsort. […]

Tovább…

Magyar fejlesztésű vertikális farm segíthet az éhezés visszaszorításában

Eljutott a magyar élelmezésbiztonsági javaslat az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetéhez, a FAO-hoz. Bencsik Dávid helyettes államtitkár a FAO főigazgató-helyettesével, Vladimir Rakhmaninnal, valamint a szervezet római központjának növénytermesztési rendszerek fenntartható intenzifikálásáért felelős mezőgazdasági tisztviselőjével, Hafiz Muminjanovval folytatott online megbeszélést a fejlesztésekről és a lehetőségekről. […]

Tovább…

Hiába a rekordtermések, az alultápláltság is meredeken emelkedett

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) megjelentette éves statisztikai kiadványát. Ebben a szakemberek élelmezési, táplálkozási és mezőgazdasági adatok révén adnak átfogó képet a világ élelmezési és mezőgazdasági helyzetéről. Az interneten elérhető 2021-es kiadás négy témában tartalmaz adatokat: a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat gazdasági aspektusai; termelési, kereskedelmi és árváltozások; élelmezésbiztonság és táplálkozás; és környezeti fenntarthatóság. […]

Tovább…