Alacsonyan tartja az élelmiszerárakat a következő évtizedben a mezőgazdaság bővülése a FAO szerint

Mintegy 15 százalékkal nő a következő évtizedben a mezőgazdasági termékek iránti kereslet. Eközben a szektor termelékenysége még ennél is jobban növekszik. Ennek következtében a legfontosabb mezőgazdasági termények inflációval korrigált ára nem emelkedik a jelenlegi szint fölé. Sőt, akár még csökkenhet is az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) elemzése szerint. Az OECD-FAO mezőgazdasági kitekintés a következő 10 év mezőgazdasági és halászati kereskedelmi trendjeit vetíti előre. Eszerint a technológiai innovációnak köszönhetően a hozam és a termelékenység intenzitása is emelkedni fog. Ez azt jelenti, hogy az agrárium a jelenlegi földhasználat szinten tartása mellett ér […]

Tovább…

Amikor elpusztulnak az erdők, a beporzók is, majd éhínség jön

Az erdők és fák kulcsfontosságú szerepet játszanak a méhek, a pillangók és más beporzók életében. Ezért az élőhelyeik eltűnésének azonnal gátat kell szabni, hogy meg lehessen őrizni a biológiai sokféleséget – írta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új szakmai anyaga. A FAO és a Biodiversity International közös jelentésének célja, hogy felhívja a figyelmet az erdei beporzók fontos szerepére és munkájára az erdőgazdálkodók, tájtervezők és földhasználati döntéshozók körében. […]

Tovább…

Élelmezési válsággá válhat az egészségügyi krízis

Várhelyi Olivérrel, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős Európai Uniós-biztossal tartott megbeszélést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója, Csü Tung-jü. Ezen az az Európai Unióval szomszédos térségekkel történő együttműködés fontosságát hangsúlyozták. A COVID-19 koronavírus-járvány hatását még a fejlett országokban is megszenvedték az egyes élelmiszer-ellátási láncok. A FAO hozzájárulásával készült szakpolitikai jelentésre utalva Csü annak veszélyéről beszélt, hogy az egészségügyi válság élelmezésivé válhat. […]

Tovább…

Elérhető a koronavírus járvány miatt hozott, mezőgazdaságot érintő politikai döntések adatbázisa

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (Food and Agriculture Organization, FAO) élelmiszer és mezőgazdasági politikai döntéseket elemző platformja (Food and Agriculture Policy Decision Analysis, FAPDA) segítségével át lehet tekinteni a COVID-19 koronavírus járvány hatásai miatt hozott nemzeti politikai döntésekbe. Az egész világra kiterjedő könyvtár részletes információkat nyújt arra vonatkozóan, hogy az eltérő mezőgazdasági adottságokkal rendelkező országok milyen döntésekkel igyekeznek enyhíteni a járvány okozta károkat. […]

Tovább…

Az ENSZ-javaslat szerint hús helyett sáskát és lisztkukacot kellene enni

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint viszonylag rövid időn belül le kell szoknunk a húsevésről. Az ok, hogy 2050-re a hús ugyanolyan luxuscikknek minősül majd, mint ma a kaviár. Jelenleg az európai és észak-amerikai lakosság fejenként évente átlagosan 80 kilogramm húst fogyaszt – miközben 20 évvel ezelőtt a fogyasztás mindössze 50 kiló volt –, Indiában és Kínában viszont az évi húsmennyiség fejenként mindössze 25 kilogramm, ám előrejelzések szerint itt is jelentősen növekedni fog. Az élelmezési kihívásra megoldást az entomofágia, a rovarok fogyasztása jelenthetne. […]

Tovább…

Nagyot nőtt a világ gabonatermesztése, kicsivel csökkent a hústermelés

Az előzetes adatok alapján nőtt a világ búza- és kukoricatermelése, míg a rizsé csökkent a tavalyi rekordévhez képest. Eközben a fogyasztói oldalon mindhárom termény esetében pozitív lesz a mérleg. Sőt, a bővülés mértéke még a népességszám növekedést is meghaladja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint. Az állati fehérjéknél más a helyzet: az idei lehet az elmúlt 20 év alatt az első, amikor csökken a világ hústermelése, ami főként a Kínában pusztító afrikai sertéspestis miatt történt. […]

Tovább…

Sok élelmiszer veszik el a betakarítás és a szállítás közben

A világon előállított élelmiszerek körülbelül 14 százaléka elvész még azelőtt, hogy kereskedelmi forgalomba kerülne – hívta fel a figyelmet a veszteségre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO. A szervezet jelentése szerint ennek a jelentős veszteségnek a visszaszorítása segítené a globális gazdasági növekedést és termelékenységet, támogatást jelentene az éhezés elleni küzdelemben és csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását is. A FAO különbséget tesz az élelmiszer-veszteség és az élelmiszer-hulladék között. Az előbbi a szervezet meghatározása szerint a betakarítás vagy szállítás közben elveszett élelmiszer, az utóbbi pedig abból jön létre, hogy a kereskedelem résztvevői vagy a fogyasztók kidobják. […]

Tovább…

A mezőgazdaság bővülése alacsonyan tartja az élelmiszerárakat a következő évtizedben

Globálisan mintegy 15 százalékkal nő a következő évtizedben a mezőgazdasági termékek iránti kereslet, a szektor termelékenysége pedig még ennél is jobban bővül. Ezért a legfontosabb mezőgazdasági termények inflációval korrigált ára nem emelkedik a jelenlegi szint fölé, sőt, akár még csökkenhet is – olvasható abban az elemzésben, melyet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adott ki. […]

Tovább…