A hamis méz és az alacsony felvásárlási ár is nehezíti a méhészek helyzetét

A Wojtyla Akadémia programsorozat előadásában Laczi János kerekegyházi méhész átfogó ismertetőt nyújtott a méhészetet illető legfrissebb piaci tendenciákról, valamint arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük a méztermelőknek a klímaváltozás kapcsán. A kecskeméti rendezvényen elhangzott, a magyar mezőgazdaság egyik kiváló minőségű terméket előállító ágazata a méhészet. […]

Tovább…

A veszélyek, a méhek egészsége és az összefogás

Több tényező összetett rendszerétől függ a méhek egészsége. Úgynevezett „rendszergyógyászatnak” tekinthető. A méhek egészségének megértése magában foglalja a genetika, a táplálkozás, a mikrobiológia, az állat- és növénybiológia (a rovarok mint egyéni és társadalmi szervezet), a környezettudomány, az agronómia, a toxikológia, a biokémia, a méhészeti technikák stb. tanulmányozását és kombinálását. […]

Tovább…

A méhek és megporzók kulcsszerepe az világunk fennmaradásában

A növényi szaporodás nélkülözhetetlen lépcsőfoka a beporzás, megporzás vagy idegen szóval a pollináció, az a folyamat, amely során a virágpor eljut a nőivarú virágok bibéjére. Ez megtörténhet szél, víz és állatok segítségével. Ebből a legnagyobb jelentőségű az állati és ezen belül is a rovarok által végzett megporzás. […]

Tovább…

Bakteriofág és endolizin a nyúlós költésrothadás ellen

A méhfiasítás jelentésköteles betegsége a nyúlós költésrothadás. Kórokozója a Paenibacillus Larvae. Magyarországon az érintett méhcsaládokat, lépkészlettel együtt elpusztítják, és nem alkalmazható a betegség ellen gyógykezelés vagy úgynevezett rehabilitáció. Ezért különösen fontosak lehetnek azok a kutatások, amelyek a betegség ellen ható eljárásokat, hatóanyagokat vizsgálják. […]

Tovább…