Hiába a rekordtermések, az alultápláltság is meredeken emelkedett

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) megjelentette éves statisztikai kiadványát. Ebben a szakemberek élelmezési, táplálkozási és mezőgazdasági adatok révén adnak átfogó képet a világ élelmezési és mezőgazdasági helyzetéről. Az interneten elérhető 2021-es kiadás négy témában tartalmaz adatokat: a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat gazdasági aspektusai; termelési, kereskedelmi és árváltozások; élelmezésbiztonság és táplálkozás; és környezeti fenntarthatóság. 

A statisztikai munka a FAO 1945-ös alapítása óta a szervezet főtevékenységei közé tartozik, és ezen belül is kiemelt szerepet tölt be a statisztikai évkönyv. Minden fejezet a legfrissebb információn alapuló magyarázatokat, grafikonokat és trendeket tartalmaz az élelmezés, táplálkozás és mezőgazdaság területekről. Ezzel fontos  segédletet kínál döntéshozóknak, kutatóknak és elemzőknek, illetve minden a téma iránt érdeklődő számára. A statisztikai évkönyv interaktív grafikonokkal és letölthető adatokkal gazdagított digitális verzióban is megtekinthető, továbbá a hozzá kapcsolódó statisztikai zsebkönyv gyors és könnyen hozzáférhető információt kínál a főbb tények és trendek kapcsán.

Hiába a rekordtermések, az alultápláltság is meredeken emelkedett a FAO éves statisztikai kiadványa szerint - Fotó: Magro.hu, CSZS, Olaszliszka
Hiába a rekordtermések, az alultápláltság is meredeken emelkedett a FAO éves statisztikai kiadványa szerint – Fotó: Magro.hu, CSZS, Olaszliszka

Mi is a helyzet most?

A mezőgazdaság a globális gazdaság fontos része. A számokat nézve a mezőgazdaság, erdő- és halgazdálkodás által generált értéknövekedés reálértékben 73 százalékkal nőtt 2000 és 2019 között, elérve a 3,5 billió dollárt. Ezen felül 2020-ban az agrárium biztosított megélhetést mintegy 874 millió embernek. Ez a globális munkaerő 27 százaléka.

A termelést vizsgálva az elsődleges haszonnövények kibocsátása 2019-ben 9,4 milliárd tonnával rekordot döntve 53 százalékkal nőtt ugyanezen időszak alatt. Ezen mennyiség felét 4 növény adja: a cukornád, a kukorica, a búza és a rizs.

A pálmaolaj iránti nagy kereslet miatt erősen megugrott a növényi olajok termelése. A hústermelés szintén jelentősen emelkedett: 44 százalékos növekedésének köszönhetően 2019-re elérte a 337 millió tonnát.

A termésmennyiségen kívül az éhezés mértéke is nőtt

Hiába az élelmiszertermelés bővülése, az alultápláltság is meredeken emelkedett 2019 és 2020 között a koronavírus járvány következtében. A világ lakosságának közel 10 százaléka éhezett tavaly, szemben a 2019-es 8,4 százalékkal. A környezeti fenntarthatóság terén megállapítható, hogy az erdőterületek 94 millió hektárral – Tanzánia méretével megegyező területtel – zsugorodtak 2019 és 2020 között. Kritikus szintet ért el a vízhiány a Közel-Keleten és Észak-Afrikában szinten mindenhol. A talajgazdálkodásból eredő üvegházhatású gázok kibocsátása 2 százalékkal csökkent 2020-ra. Ezzel szemben a farmokon belül végzett tevékenységeké 11 százalékot nőtt. Utóbbi 55 százaléka köthető az állattenyésztéshez – írta a FAO.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mélyponton az élelmiszerárak A FAO havi élelmiszer árindexe szerint augusztusban újra csökkentek az árak, így folytatódott az elmúlt 5 hónap folyamatos csökkenési tendenciája. 201...
Növényvédőszerek veszélyeiről gyermekeknek! A gyerekek szervezete sokkal érzékenyebb a rovarirtó szerekre, mint a felnőtteké. Akut mérgezés vagy más betegségek is kialakulhatnak a vegyszerrel va...
Tovább csökkennek az élelmiszerárak – 6 éves mélyp... Májusban is csökkentek az élelmiszerárak, így 6 éves mélypontra kerültek. A csökkenés okai ezúttal az optimista gabonaterméssel kapcsolatos előrejelzé...
Új útmutató a gyerekmunka megelőzése érdekében... Az Élelmezésügyi Mezőgazdasági Világszervezet útmutatója megfelelő eszközöket ad a szakemberek, törvényhozók és civil szervezetek kezébe. Ennek segíts...
Na, de mi az, hogy klímabarát gazdálkodás? A klímabarát mezőgazdaság lehet az egyetlen út, amire rá kell lépnünk, hogy elláthassuk a bolygónkat. Ugyanis ahogy eddig gazdálkodtunk, többé már nem...
Mélyponton az élelmiszerárak A 2009 szeptembere óta mért legalacsonyabb szintre esett az alapvető élelmiszerek árszintje júliusban, miután a tejtermékek és a növényi olajok ára je...