A nagyüzem hatásait csökkenti az agrárerdészet Magyarországon is

A biodiverzitást támogató folyamatban fontos az agrárerdészet, mely általánosságban a fás kultúráknak a mezőgazdasági növénytermesztéssel és/vagy állattartással való harmonikus, együttes fenntartását, illetve a velük való együttes gazdálkodást jelenti. A támogatására indult el 2022-ben a ReForest projekt. A Soproni Egyetem is részt vesz benne. […]

Tovább…

A háború miatt lassul a regeneratív mezőgazdaság elterjedése

Teljes rendszerátalakításra volna szükség a mezőgazdaságban ahhoz, hogy az élelmiszertermelés fenntarthatóvá váljon. A regeneratív mezőgazdaság elterjedése az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) jelentése szerint nem csak kívánatos, hanem szükséges is lenne. Ez lesz az egyetlen lehetőség arra, hogy megfelelő mennyiségű élelmiszert állíthasson elő az emberiség. […]

Tovább…

Súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre és a gazdaságokra a Termőföldtől az asztalig stratégia

A hollandiai Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya megerősíti, hogy az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” kiemelt stratégiája súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve. A tervek megvalósítása korlátozná a termelést, sok gazdát tönkretenne, és az üvegházhatású gáz kibocsátás sem csökkenne. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA), az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) jelentése, és a Kieli Egyetem is hasonló kutatási eredményre jutott. […]

Tovább…

COVID és élelmiszeripar: a kakaós csiga volt a járvány egyik nagy vesztese

Milyen rövid távú hatásai voltak az élelmiszeriparban a járványnak, és mi várható hosszabb távon? A Magyar Termék Nonprofit Kft. online konferenciáján agrárfinanszírozók, hazai gyártók, kereskedők és jogászok mesélték el a COVID-19 koronavírus járvány során szerzett üzleti, elsősorban élelmiszeripari tapasztalataikat. Két-három hónap alatt lassan körvonalazódtak a járvány élelmiszerbolti trendjei, egy nagyon népszerű péksütemény jóval kevesebb keresletre számíthat a nehéz időszak hatására. […]

Tovább…

Nagyot nőtt a világ gabonatermesztése, kicsivel csökkent a hústermelés

Az előzetes adatok alapján nőtt a világ búza- és kukoricatermelése, míg a rizsé csökkent a tavalyi rekordévhez képest. Eközben a fogyasztói oldalon mindhárom termény esetében pozitív lesz a mérleg. Sőt, a bővülés mértéke még a népességszám növekedést is meghaladja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint. Az állati fehérjéknél más a helyzet: az idei lehet az elmúlt 20 év alatt az első, amikor csökken a világ hústermelése, ami főként a Kínában pusztító afrikai sertéspestis miatt történt. […]

Tovább…

10 milliónál is több embert lát el a magyar élelmiszergazdaság

Jelenleg több mint 10 millió embert lát el a magyar élelmiszergazdaság, de technológiai és egyéb fejlesztésekkel akár 20 millió embernek is tudna megbízható, egészséges élelmiszert adni – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke az M1 televízió adásban. Éder Tamás azt mondta, Magyarország csak akkor tud beszállni a mezőgazdasági és élelmiszeripari versenybe, ha alkalmazza a digitalizáció és az automatizáció lehetőségeit, valamint ha javul a szektor résztvevőinek együttműködése. […]

Tovább…

50 hektáros méhészetet hozott létre Morgan Freeman

Hatalmas méhfarmot hozott létre 50 hektáros birtokán Morgan Freeman. A világhírű amerikai színész és rendező nem vár mézet a rovaroktól. Azt mondta, nem azért tartja őket. A 81 éves művész vonzalma a méhek iránt még 2014-ben kezdődött – legalábbis ekkor vallott róla először a nagyközönségnek az amerikaiak által kedvelt Jimmy Fallon Show-ban. Akkor azt mondta, hogy alig pár héttel korábban kezdett komolyabban érdeklődni a méhek iránt. […]

Tovább…