Mikroműanyag van a magyar halastavak vizében

Magyar kutatók nemzetközi szinten is egyedülálló vizsgálataiból derült ki az, hogy nem csak a természetes vizekben, hanem az édesvízi tógazdasági haltermelés helyszínéül szolgáló halastavakban is kimutathatók mikroműanyagok. A kutatás eredményei alapján megállapítható volt, hogy a többi felszíni vízi méréssel összehasonlítva a halastavi koncentrációk minimálisak. Mégis, mennyi az annyi, és van-e okuk félelemre a magyar halastavak üzemeltetőinek? […]

Tovább…

Erre jó a manukafa: gyógyító csodaméz készül belőle

A manuka méz az egészségre gyakorolt kedvező hatásán túl a külsőt is megszépíti. A manuka méz az új-zélandi manukafák nektárjából jön létre. Egyes szakértők szerint magasabb tápanyag-tartalommal rendelkezik, mint a hagyományos nyers mézek. Különösen erőteljes antibakteriális hatását pedig a 80-as években fedezték fel. Megnéztük, pontosan mire jó a manuka méze. […]

Tovább…

Napi 12 tonna mozzarellát gyártanak majd a Komáromban épülő üzemben

Naponta 12 tonna mozzarella sajt készítésére képes üzemet épít 4,7 milliárd forintos ráfordítással a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. Bartusekpusztán – mondta el Marczali Gábor, a társaság vezérigazgatója az MTI-nek. A cégvezető tájékoztatása szerint a zöldmezős beruházással készülő sajtüzem naponta 100 ezer liter tejet dolgoz fel a Komárom külterületén található Bartusekpusztán. A szükséges tejmennyiség felét a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. saját termelése fedezi. Az elkészült mozzarellát az induláskor teljes egészében Olaszországba exportálják. A beruházáshoz a társaság 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást kap a projekt sikeres befejezése után. […]

Tovább…

A japán regionalizáció eredménye: könnyebben szállíthatnak húst a magyarok járvány esetén

A magyar sertéshús japán szállítási lehetőségeiről tárgyalt Budapesten a japán agrártárca élelmiszerbiztonsági és fogyasztóvédelmi hivatalának főigazgatója – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Arai Yutaka a KKM külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosával, Budai Gyulával tárgyalt. A megbeszélések fő témája a regionalizáció volt. Ennek lényege, hogy állategészségügyi problémák, járványok esetén csak a fertőzött területről tiltják meg a hús és a hústermékek kiszállítását, nem az egész országból. […]

Tovább…

Ingyenes, gyors, fontos: így jelenthető be a méhpusztulás

Az okszerű növényvédő szer használat és az előírásoknak megfelelő technológia alkalmazásakor, a szabályos felhasználás esetén biztonságos és nem okozhat méhmérgezést. Ám ha a növényvédő szer kijuttatás mégis méhelhulláshoz vezet, azt a méhészeknek haladéktalanul jelenteniük kell az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok felé. Az Agrárminisztérium tapasztalatai szerint az elmúlt években csupán a méhpusztulási esetek töredékéről tájékoztatták a hatóságokat. A szakszerű kivizsgálás érdekében ezért a minisztérium kéri, hogy a méhelhullásokat a méhészek azonnal jelezzék. A méhelhullási eseteket a méhészek a Nébih Zöld Számán (06-80/263-244) tudják bejelenteni. A gyors bejelentés kiemelten fontos annak érdekében, hogy a szakemberek minél hamarabb megtehessék a szükséges intézkedéseket. A helyszíni szemle […]

Tovább…

Ne kockáztassa a tehenei egészségét!

A tőgygyulladás az egyik legnagyobb költséggel járó betegség a szarvasmarhatartásban, mivel bekövetkezésekor csökken a tejtermelés és romlik a tej minősége, csökken a termékenység, több lesz a selejtezés, többletmunkával jár és növeli az antibiotikumfelhasználást, ráadásul még fájdalmat is okoz az állatnak. Ebből a szempontból a szárazon állás időszaka nagy kockázatot rejt. […]

Tovább…

Ez okozhatta a szajoli halpusztulást

Oxigénhiány okozhatta a tömeges halpusztulást a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szajolon. A Holt-Tisza II-es tóegységében június közepén pusztult el nagyjából 100 mázsányi hal; köztük busák, amurok, harcsák, pontyok, süllők és csukák is. A Szajoli Holtág több kisebb tóból áll, a 70 hektáros tóegység közül viszont csak a kettesben hullottak el a halak. Az eset azért furcsa, mert a történtek előtt nem sokkal töltötték fel friss vízzel a tóegységet. […]

Tovább…