A 2021-es év legjobb magyar borászai és borai randevúztak a Vigadóban

„Borest a Bor Akadémián” címmel a Pesti Vigadóban rendezte meg ünnepi estjét a Magyar Bor Akadémia. Egy helyen kaphatott kóstolót minden megjelent nemcsak a határon túli magyar borászok, XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyen díjat nyert tételeiből, hanem az Év Bortermelője 2021 díj jelöltjeinek legszebb boraiból is.
„Koncertjeimre igyekszem a jó magyar bort is magammal vinni, azokat népszerűsíteni” – hangsúlyozta Miklósa Erika, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli tagja, aki a színvonalas szórakoztatáson túl az est háziasszonya szerepét is betöltötte. […]

Tovább…

Környezetszennyezőbbek a táplálkozásban a férfiak a nőknél

Az átlagos férfiétrend 41 százalékkal vezet több szén-dioxid kibocsátáshoz a nők hasonló étrendjéhez képest. Ez jórészt a nagyobb húsfogyasztás és a több alkohol számlájára írható. A nyugati országokban a vegetáriánus étrend nagyjából harmadával olcsóbb, mint az átlagos étrend, ami cáfolja, hogy a növényi étrend a középosztály kiváltsága. Két friss kutatás is az étrend hatásaival foglalkozik, ezek eredményeiről számolunk be. […]

Tovább…

Megcsúszott a gyár a meggybefőttel, a konzervuborka egy része a szemétben landolt

A mára zömmel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe visszaszorult szabadföldi konzervuborka-termesztésben idén az előző, igen rossz évhez képest átlagosan 20 százalékos termésnövekedést könyvelhettek el a tészek (a tész a termelői értékesítő szervezet kifejezés kezdőbetűiből rövidült).
A leszedett konzervuborka egy része így a szemétben landolt. A szedés csúcsidőszakában ugyanis a konzervgyárak a tervezettnél kevesebb termést tudtak fogadni a meggybetakarítás csúszása miatt. […]

Tovább…

Orchideák: tengernyi fajuk létezik, a közös bennük, hogy mindegyik gyönyörű

Számos trópusi eredetű fajuk kapható napjainkban már barátságos áron, és egyesek szobai tartása sem bonyolult. Természetben minden fajuk védett, így a hazánkban mocsaras élőhelyeken előforduló képviselőik is: a bangók és a kosborok.
Közel húszezer fajuk ismert, kertészeti nemesített változataik száma ennél is több. A XIX. században indult el szobanövényi karrierjük, ekkor a főúri gyűjtők féltett kincsei voltak. […]

Tovább…

Rövid- és hosszabb távon is betesz a klímaváltozás kedvenc élelmiszereinknek

Az éghajlatváltozás negatív hatásai komolyan veszélyeztetik a mezőgazdaság és az élelmiszer-termelés sikerességét. A kávé már régóta ide tartozik, rajta kívül számos élelmiszercsoport van, amelyek hosszú távon komolyan megszenvedik az emelkedő hőmérsékletet és a szeszélyes időjárást.
A búza az emberek által fogyasztott összes élelmiszer körülbelül 20 százalékát teszi ki, gyakorlatilag szinte az egész világon termesztik. A klímaváltozás miatti aszályok a világ búzatermő területeinek 60 százalékát érinthetik negatívan.
[…]

Tovább…

Húsevés helyett: több szempontból is egészségesebb a vegán táplálkozás

A vegán életmód nem csak az állati összetevőket tartalmazó élelmiszerek elhagyásáról szól. Sok előnyös egészségügyi változást tapasztalhatnak magukon azok, akik változtatnak addigi vegyes táplálkozásukon. A növényi étrend számos előnyös hatást gyakorol az emberi szervezetre. A jól összeállított növényi étrendben a zöldségek, a gyümölcsök és a gabonafélék játsszák a főszerepet. Ez logikusan hangzik, mégsem mindig sikerül ezt helyesen megvalósítani. […]

Tovább…

„Csak le akartam feküdni vele az ágyba” – mondta a világbajnok sajtról a zsűritag

4079 versengő sajt közül egy spanyol kecskesajt lett a világ legjobbja. Egy Spanyolországból származó lágy kecskesajt nyerte el a World Cheese Awards első helyét. Öt kontinens több mint 40 országának nevezői közül bizonyult a legjobbnak.
A Quesos y Besos (Sajtok és csókok) kereskedelmi nevet használó kézműves sajtkészítő Olavidia nevű győztes sajtja 103 szavazatot kapott, ezzel megelőzte a második helyezettet, a francia Fromagerie Berthaut Marc de Bourgogne szellemével mosott lágy sajtját, amely 98 szavazattal az utolsó pillanatig az élen állt. […]

Tovább…

„Termőföldtől az asztalig” – csak a negatívumai látszanak az Európai Parlament által elfogadott stratégiának!

A gazdálkodók, egyes kormányok, egyetemek, kutatóintézetek, szakmai szervezetek figyelmeztetése, tiltakozása ellenére az Európai Parlament döntő többséggel megszavazta az Európai Bizottság által beterjesztett „Termőföldtől az asztalig” (Farm to Fork, rövidítve F2F) stratégiáról szóló tervezetet.
Az EU az élelmiszer-termelés környezetterhelését az F2F stratégia végrehajtásával a Föld más területeire helyezné át, miközben a saját parasztgazdaságait egyre nehezebb helyzetbe hozná. […]

Tovább…