Rövid- és hosszabb távon is betesz a klímaváltozás kedvenc élelmiszereinknek

Az éghajlatváltozás negatív hatásai komolyan veszélyeztetik a mezőgazdaság és az élelmiszer-termelés sikerességét. A kávé már régóta ide tartozik, rajta kívül számos élelmiszercsoport van, amelyek hosszú távon komolyan megszenvedik az emelkedő hőmérsékletet és a szeszélyes időjárást.

A búza az emberek által fogyasztott összes élelmiszer körülbelül 20 százalékát teszi ki, gyakorlatilag szinte az egész világon termesztik. A klímaváltozás miatti aszályok a világ búzatermő területeinek 60 százalékát érinthetik negatívan.

A hőmérséklet-változások már most problémákat okoznak. Az amerikai gyártók a korábbinál változékonyabb szezonokról számolnak be
A hőmérséklet-változások már most problémákat okoznak. Az amerikai gyártók a korábbinál változékonyabb szezonokról számolnak be (Fotó: Pixabay)

Veszélyben a nemzeti élelmiszer

A juharszirup Észak-Amerikában több milliárd dolláros iparág, és Kanada nemzeti élelmiszere. A juharlevek – a szirup legfontosabb összetevői – áramlását a tél végi „fagyasztási és felolvasztási ciklusok” szabályozzák, és a hőmérséklet-változások már most problémákat okoznak. Az amerikai gyártók a korábbinál változékonyabb szezonokról számolnak be.

A tenger gyümölcsei az óceánok növekvő szén-dioxid-szintjének köszönhetően vannak bajban – írja a syngenta.hu. Tengereink átlagosan 25 százalékkal savasabbak, mint az iparosodás előtti időkben, ami a vízhőmérséklet emelkedésével együtt mindenféle tengeri fajt veszélyeztet.

A Földközi-tengeren a szardínia átlagos tömegének körülbelül kétharmadát veszítette el az elmúlt évtizedben. Az Atlanti-óceán északi részén pedig a homárok észak felé haladnak, hidegebb vizeket keresve, fenyegetve más ökoszisztémákat.

A kakaófák erős növények, amelyek képesek ellenállni az emelkedő hőmérsékleteknek, de nem tudják kezelni a vízkészletekben bekövetkező csökkenést.

Búcsú a Chardonnay-tól és a Pinot Noirtól?

A jelenlegi körülmények között Nyugat-Afrika hőmérséklete 2050-re valószínűleg több mint 2 Celsius fokot fog emelkedni, ami a csapadékmennyiség növekedése nélkül kiszorítja az alapvető nedvességet a fák közül. Rövid távon áremelkedésekre számíthatunk, hosszú távon a kakaótermesztésnek teljesen új területekre kell áttérnie.

Ha a bor kilátásai nem egyesítik az emberiséget a klímaváltozással szemben, akkor semmi sem fog, mondják szakértők. Egy 2020-as tanulmány szerint a hőmérséklet emelkedése 2100-ra tönkreteheti a megfelelő szőlőtermesztő talajok 56 %-át, köztük a Chardonnay-t, Pinot Noir-t, és a Cabernet Sauvignon-t.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 48. hét Norvégia is besegít hazánknak a klímaváltozásra való felkészülésben, elkészült az új agrárstratégia, vírus akadályozza a fehérorosz élőállat exportot,...
Alkalmazkodni tudni kell a klímaváltozáshoz Múlt hét pénteken jelent meg az MTI-n „A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től” elnevezésű ábra. Az üvegházhatás-prognózist ábrázoló grafik...
A kukorica és a klímaváltozás Múlt héten az üvegházhatás hosszú távú hatásait boncolgatta szakértőnk, Dr. Varga Zoltán agrometeorológus. Ezúttal egyrészt a mezőgazdasági munkák, má...
Mi várhat a kukoricatermesztőkre a következő 10-20... Múlt héten az üvegházhatás hosszú távú hatásait boncolgatta Dr. Varga Zoltán agrometeorológus. Előző cikkéből pedig már sok mindent megtudtunk a kukor...
Mindig az a fránya időjárás! Ónos eső és belvíz okoz károkat az erdőkben, és a földeken; termésátlagok az őszi betakarítási és vetési munkákról; kevesebb idén a kárbejelentés, min...
A meteorológia világnapja – március 23. Egy nappal a Víz világnapja után tartjuk a Meteorológiai Világnapot, már több mint 50 éve. A főként meteorológusok ünnepelt világnapról mi is megemlék...