Megcsúszott a gyár a meggybefőttel, a konzervuborka egy része a szemétben landolt

A mára zömmel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe visszaszorult szabadföldi konzervuborka-termesztésben idén az előző, igen rossz évhez képest átlagosan 20 százalékos termésnövekedést könyvelhettek el a tészek (a tész a termelői értékesítő szervezet kifejezés kezdőbetűiből rövidült).
A leszedett konzervuborka egy része így a szemétben landolt. A szedés csúcsidőszakában ugyanis a konzervgyárak a tervezettnél kevesebb termést tudtak fogadni a meggybetakarítás csúszása miatt. […]

Tovább…

Bajban a magyar konzervuborka: már a hazai piacot sem tudják ellátni a gazdák

Már nem tudják ellátni a gazdák a Magyarországon termesztett konzervuborkával a hazai piacot, emiatt az egyre több importra szorul. Jelenleg mintegy 400 hektáron termesztenek konzervuborkát Magyarországon, ez a szám azonban évről évre csökken, ami a munkaerőhiány folyamatos növekedésének eredménye. Ahhoz ugyanis, hogy a termelőknek megérje uborkát termeszteni, szinte minden nap szedni kellene a terméseket. A legdrágábban ugyanis a legkisebb, 1-3, illetve 3-6 centiméteres uborkák adhatók el. […]

Tovább…

Az ecetes uborka kedvelői kezdhetnek aggódni

Annyira komoly problémák vannak a konzervuborka feldolgozóiparában, hogy azok akár a gyártás jövőjét is veszélyeztethetik – mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke egy siófoki agrárkonferencián. Mivel a kertészetben egyre nagyobb a munkaerőhiány, ezért mindenképp a gépesítés és a precíziós gazdálkodás elterjedése a jövő egyik fontos feladata. Ugyan egész évben komoly problémák voltak az alma értékesítésével kapcsolatban, az elnök szerint az igazi gondok csak most jönnek a gyümölcságazatban, amikor a termelők majd az étkezési almát akarják eladni. […]

Tovább…