Húsevés helyett: több szempontból is egészségesebb a vegán táplálkozás

A vegán életmód nem csak az állati összetevőket tartalmazó élelmiszerek elhagyásáról szól. Sok előnyös egészségügyi változást tapasztalhatnak magukon azok, akik változtatnak addigi vegyes táplálkozásukon. A növényi étrend számos előnyös hatást gyakorol az emberi szervezetre. A jól összeállított növényi étrendben a zöldségek, a gyümölcsök és a gabonafélék játsszák a főszerepet. Ez logikusan hangzik, mégsem mindig sikerül ezt helyesen megvalósítani.

A Magyar Mezőgazdaság írt róla, hogy csak a minimálisan feldolgozott növényi táplálék tartalmazza azokat a védő hatású fitokemikáliákat, vitaminokat, enzimeket és rostokat, amik kedvezőbbek a kényelmi élelmeknél a szervezet számára, és számos betegséggel (szívbetegségek, elhízás, cukorbetegség, egyes ráktípusok) szemben védőhatásúak. A növények élelmi rostokban gazdagok és – néhány kivételtől eltekintve – a víztartalmuk is jelentős. Mindezek segítik az ideális testtömeg kialakítását és megtartását, valamint a megfelelő emésztési folyamatok megőrzését. Hosszabb időre biztosítják a jóllakottság érzetét, ezáltal kisebb mennyiségű táplálék is elegendő a szervezet számára. 

Húsevés helyett: több szempontból is egészségesebb a vegán táplálkozás
Húsevés helyett: több szempontból is egészségesebb a vegán táplálkozás

Antibiotikumok és elhízás

A cikk szerint bebizonyosodott, hogy a húsfogyasztás növeli az elhízás rizikóját. Az állatok által elfogyasztott antibiotikum ugyanis megtalálható a húsban és kiválasztódik a tejbe is. Tehát magától értetődő következmény a testtömeg csökkenése, ha elhagyjuk az antibiotikumokkal felhizlalt állatok húsának fogyasztását, amik egyébként a mikrobiom számára is kedvezőtlenek és részben felelősek az antibiotikum rezisztencia kialakulásáért.

A fogyás egy kellemes mellékhatás azok számára, akik súlyfelesleggel rendelkeztek átállásuk előtt.

Miután megszabadultak a terhektől, nem csak egy esztétikai probléma oldódik meg a vegánok számára, hanem számtalan fizikai rizikótényező is csökken. Kevesebb súlyt cipelnek az ízületek, enyhül a keringési, az emésztési és a kiválasztási rendszer szerveire nehezedő nyomás, rendeződik a vérnyomás értéke, elmúlhat a cukorbetegség és így tovább.

Jobban jár az ész

A növényi étrendet választóknak rugalmasabbak, könnyebben átjárhatók az erei. Ez pedig csökkenti a trombózis és a demencia kialakulásának az esélyét, valamint segíti a kognitív funkciók minél tovább történő megőrzését. A magasabb flavonoid-fogyasztás csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának esélyeit. A koleszterin nagyon fontos és hasznos a test számára. Ám mivel a szervezetben eleve van koleszterinszintézis, ezért szükségtelen túlzásokba esni a bevitelekor, mert ezzel csak az érelmeszesedés, a zsírlerakódások, és a szívroham kialakulásának a kockázatát növelik.

Rákellenes hatások

A helyesen összeállított étrend magasabb arányban tartalmaz olyan fitokemikáliákat (karotinok, likopin, flavonoidok, rezveratrol), amelyek preventívek a daganatos betegségekkel szemben. Ahol például rendszeresen asztalra kerülnek hüvelyesekből készített ételek, védettebbek lehetnek különféle rákos megbetegedésekkel szemben.

Harmonikus egyensúly a bélrendszerben

A bélrendszerben élő apró lények léte nélkülözhetetlen az élethez. Az elfogyasztott táplálékokkal befolyásolható a mikrobiom összetétele. A rostokban gazdag táplálékkal a Bacteroidetes baktériumtörzset támogatjuk, amik aztán segítenek a testtömegünket normál tartományban tartani. Amennyiben figyelmet fordítunk arra, hogy szükség esetén, például antibiotikum kúra után vagy fokozottan stresszes helyzetben megerősítsük a bélflóránkat pro- és prebiotikumokkal, jobb egészségnek örvendhetünk. Bélbaktériumaink kedvencei az inulin tartalmú zöldségfélék, mint csicsóka, gyermekláncfű, cikória és a hagymafélék.

A cukorbetegség megelőzése

A növényi étrend azon túl, hogy csökkenti a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a kezelését is támogatja. A növényi alapú étrenden élőknél alacsonyabb vércukorszintet és magasabb inzulinérzékenységet találtak. A hüvelyesekben található rostok elsőrangú segítői a vércukorszint szabályozásának. Egy cukorbetegek körében végzett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a vegánok 43 százaléka csökkenthette a gyógyszereinek mértékét, míg a hagyományos ajánlásokat követőknél ez csupán 26 százalék esetében történt meg.

A vegánokkal folytatott vizsgálatokban, tanulmányokban egy valamit nem szoktak hangsúlyozni, hogy azok az előnyök, amikkel egy vegán rendelkezhet, abban az esetben érvényesek, ha a táplálkozása tudatosan, harmonikusan összeállított, és a lehető legtermészetesebb formában valósul meg. Ebből világosan látszik, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni az állati eredetű ételektől mentes vegán és a növényi alapú táplálkozás közé – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Célpontban a fenntartható mezőgazdaság Elkezdődött az ENSZ Élelmezésügyi Szervezetének (FAO) 30. Európai Regionális Konferenciája Törökországban. A tanácskozás középpontjában ezúttal a fenn...
Hogyan lehet a bor vegán? Világszerte egyre többen állnak át a vegán életmódra, amit a borászat sem hagyhat figyelmen kívül. Ebben a szemléletben ugyanis a táplálkozás teljes k...
Betelt a pohár a vegetáriánus hús miatt, óriási bü... A francia törvényhozás úgy döntött, hogy betiltja a húst helyettesítő vegetáriánus és vegán kolbászok, steakek, baconök félrevezető elnevezéseit. Elre...
Megakadályozhatja az elhízást a rizsfogyasztás?... Az elhízás egyre aggasztóbb méreteket ölt a világon. Egy friss felmérés szerint az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarorszá...
Friss narancslé helyett friss rovarpüré jöhet regg... Először mérte meg az ehető rovarok antioxidánsszintjét egy tanulmány. Ebből kiderült, hogy a szöcskék és selyemhernyók annyi antioxidánst tartalmazna...
A gyerekeknél is országos élelmiszerfogyasztási fe... Nagyjából 2700 fő bevonásával kutatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar élelmiszerfogyasztási szokásokat. Az országos felm...