Több tudományterület együttműködésével a hazai mezőgazdaság, élelmiszeripar és turizmus fejlődését segítő Geo Terroir kutatócsoport alakult a Szegedi Tudományegyetemen. Hazánk első olyan kutatócsoportja kezdte el munkáját, ami egy adott régió komplex vizsgálatát elvégezve segíti a gazdasági szereplőket, hogy terméküket tudományos alapokra helyezve tudják előállítani és pozicionálni a világpiacon. […]
Szőlészet
Frissítette a NAV a „A kisüzemi bortermelő tevékenysége” című információs füzetét
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) frissítette honlapján „A kisüzemi bortermelő tevékenysége” című információs füzetét. Az anyag a kisüzemi bortermelői tevékenység feltételeit, az előállítható termékek körét, az előállításra, nyilvántartásra, szállításra vonatkozó előírásokat tartalmazza. Ismerteti továbbá a kisüzemi bortermelő elszámolási és adófizetési kötelezettségét is. Érdemes átolvasni a borászati témában érdekelteknek. […]
Villányi borász lett az év bortermelője a Magyar Bor Akadémia kiírásán
Március első vasárnapján a budapesti Marriott Hotelben, egy gálaebéd keretében adták át a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet. A kitüntetést Günzer Tamás villányi borász érdemelte ki. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért adományozható. […]
Pénzt igényelhetnek január 22-ig a szőlősgazdák a szerkezetátalakítási támogatás keretében
A szőlősgazdáknak 2024. január 4-től ismét lehetősége nyílt a támogatási kérelmek benyújtására a szőlő szerkezetátalakítási támogatás keretében. A támogatás intenzitása a szőlőültetvények jellemzőitől függően 50 és 75 százalék között van. A Magyar Államkincstár munkatársai a január 22-ig benyújtott támogatási kérelmeket 2024-ben április 15-ig bírálják el. […]
Újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás
2024. január 4-től ismét lehetősége nyílik a szőlősgazdáknak a támogatási kérelmek benyújtására a szőlő szerkezetátalakítási támogatás keretében. A támogatás intenzitása a szőlőültetvények jellemzőitől függően 50-75% közötti lesz. […]
Adventi beszélgetés a tokaji aszúról Regéczy Dáviddal, a Béres Szőlőbirtok ügyvezetőjével
A tokaji aszú hungarikum a világ egyik, ha nem a legjobb természetes édes bora. Nemes, elegáns, értékes – igazi ünnepi ital. Az adventi időszakban évről évre fontos küldetésüknek tartják elmondani: ne múljon el családi ünnep, karácsony, újév anélkül, hogy tokaji aszúval koccintanának – írta a Béres Szőlőbirtok. Karácsonyra készülődve Regéczy Dáviddal, a vállalat ügyvezetőjével beszélgettek. […]
Megválasztotta a Magyar Bor Akadémia az év magyarországi bortermelőjét: villányi lett a győztes
Budapesten, a FELIX Kitchen&Bar egységben hirdették ki egy sajtótájékoztatón a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” kiírás végeredményét. A cím a magyar borászok által elnyerhető egyik legrangosabb hazai kitüntetés. […]
Magyarország legjobb fehérbora 2023-ban, amely teljeskörű AGRO.bio-technológiával támogatott szőlőből készült
A nyertes Frittmann bort adó parcella a BactoFil B 10 és a CELL mellett, algateres kezelést is kapott. A kipermetezés után 4-5 héttel szemmel is megfigyelhetően a fonalas algák beszővik a talaj legfelső rétegét, így gyakorlatilag egy biológiai talajtakarásról beszélhetünk. A kezeléssel lecsökken az erózió és a defláció veszélye, valamint a talajban lévő nedvesség elpárolgása is, a kezelt területen csökken a szárazság okozta stresszhatás. Ráadásul a fonalas alga által beszőtt talajfelszínről a csapó esők nem verik fel a kórokozókat a szőlő leveleire. […]