Környezetszennyezőbbek a táplálkozásban a férfiak a nőknél

Az átlagos férfiétrend 41 százalékkal vezet több szén-dioxid kibocsátáshoz a nők hasonló étrendjéhez képest. Ez jórészt a nagyobb húsfogyasztás és a több alkoholbevitel számlájára írható. A nyugati országokban a vegetáriánus étrend nagyjából harmadával olcsóbb, mint az átlagos étrend, ami cáfolja, hogy a növényi étrend a középosztály kiváltsága. Két friss kutatás is az étrend hatásaival foglalkozik, ezek eredményeiről számolunk be.

Az egyik kutatás azt vizsgálta, mennyire terheljük meg az evéssel és az ivással a környezetet, a másik pedig azt, hogy ennek milyen hatása van a pénztárcára. Az első szerint a férfiak húsban gazdag étrendje 40 százalékkal több üvegházhatású gáz kibocsátását okozza, mint a nőké. A második szerint a vegetáriánus étrend nagyjából harmadával olcsóbb, mint a hagyományos – írta meg a Greenfo.

Az átlagos férfiétrend 41 százalékkal vezet több szén-dioxid kibocsátáshoz a nők hasonló étrendjéhez képest, ami főleg a nagyobb húsfogyasztás és a több alkoholbevitel eredménye - Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely
Az átlagos férfiétrend 41 százalékkal vezet több szén-dioxid kibocsátáshoz a nők hasonló étrendjéhez képest, ami főleg a nagyobb húsfogyasztás és a több alkoholbevitel eredménye – Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely

Az élelmiszer termelése az üvegházhatású gázok kibocsátásának 30 százalékát okozza, és korábbi kutatások kimutatták, hogy a gazdag országokban látványosan csökkenteni kell a húsfogyasztást a klímaváltozás mérsékléséért. Ezt a november végén közzétett, a táplálkozásról szóló Global Nutrition Report is alátámasztotta. A globális felmelegedésben nagy szerepet játszik az állattartással kapcsolatos metánkibocsátás és az erdőirtás. Ezek a tanulmányok viszont az élelmiszerek átfogó kategóriáinak átlagos kibocsátását vizsgálták.

Sok halál az éhezés és a túltápláltság miatt

A GNR jelentés szerint a globális népesség 48 százaléka a túl kevés étel miatt alultáplált, illetve a túl sok étel elfogyasztása miatt túlsúlyos vagy elhízott. Majdnem 150 millió a növekedésben elmaradt 5 év alatti gyerekek száma. Több, mint 45 millió kórosan sovány és majdnem 40 millió túlsúlyos. A felnőttek több mint 40 százaléka (2,2 milliárd ember) túlsúlyos vagy elhízott.

„2010 óta 15 százalékkal nőtt a rossz táplálkozással kapcsolatos, elkerülhető halálozások száma. Jelenleg a helytelen étrend számlájára írható az összes felnőttkori halálozás negyede. A világjelentésünk alapján az utóbbi évtizedben nem javult az emberiség étkezése. Ez ma az emberek és a bolygó egészségét is fenyegeti” – mondta az AFP-nek Renata Micha, a GNR független szakértői csoport elnöke.

A jelentés szerint az emberek nem fogyasztanak elég egészséget támogató ételt – köztük gyümölcsöt és zöldséget –, különösen az alacsony jövedelmű országokban. Viszont a magasabb jövedelmű országok lakói eszik a legtöbbet az egészségre károsan ható ételekből: a vörös húsokból, a tejtermékekből és a cukros italokból. Ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása nő, a vörös hús és a feldolgozott húsáru már most az ajánlott heti maximális bevitel majdnem ötszöröse. Az egészségre káros táplálkozási szokások a környezetre is veszélyesek: más becslésekkel összhangban a GNR számításai szerint 2018-ban a világ élelemigénye okozta az üvegházhatású gázok kibocsátásának 35 százalékát.

Az átlagos férfi étrend több szén-dioxid kibocsátáshoz vezet a nők hasonló étrendjéhez képest, aminek egyik fő oka a nagyobb húsfogyasztás - Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely
Az átlagos férfi étrend több szén-dioxid kibocsátáshoz vezet a nők hasonló étrendjéhez képest, aminek egyik fő oka a nagyobb húsfogyasztás – Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely

Állati eredetű a növényi eredetűhöz képest

„Az állati eredetű ételeknek termékenként általában nagyobb a környezeti lábnyomuk, mint a növényi alapúaknak. Így az élelemtermelés gázkibocsátása és földhasználata az előbbiek, különösen a marha, a bárány és a tejtermékek számlájára írható” – írta a jelentés.

A jelenlegi arányok mellett 8 nem fog teljesülni az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által 2025-re kitűzött 9 táplálkozással kapcsolatos célból. Szerepel köztük a gyerekek kóros soványsága és a növekedésmegállás arányának csökkentése, de a felnőttkori elhízás visszaszorítása is.

A Plos One tudományos lapban megjelent új tanulmány több mint 3200 ételféleséghez kapcsolódó kibocsátást vizsgált meg, illetve tanulmányozta 212 brit ember étrendjét, akik 3 teljes napon át feljegyezték mindazt, amit ettek-ittak.

A kutatók megállapították, hogy az átlagos étrendhez köthető kibocsátás majdnem felét állati eredetű élelmiszerek okozzák:

  • 31 százalék származik húsból és 14 százalék tejtermékekből.
  • Az ital a kibocsátás 15, a torták, kekszek, cukorkák a 8 százalékát okozták.
  • Lényeges, hogy az élelmezéssel kapcsolatos kibocsátás negyede olyan élvezeti termékekből származik, mint a kávé, az alkohol és az édességek.

Kiderült az eredményekből, hogy a nem vegetáriánus étrendek 59 százalékkal több kibocsátásért felelnek, mint a növényi alapúak. Az átlagos férfiétrend pedig a nőkéhez képest 41 százalékkal több kibocsátáshoz vezet. Ennek oka a nagyobb arányú húsfogyasztás és több alkohol bevitele.

Egy további kutatás a nyugati országokban azt találta, hogy a vegetáriánus étrend nagyjából harmadával olcsóbb, mint az átlagos étrend. Ez cáfolja azt a vélekedést, hogy a növényi étrend a kiváltságos középosztály privilégiuma.

A The Lancet Planetary Health című tudományos lapban megjelent kutatás a különböző étrendek árát elemezte. Összesen 7 fenntartható étrend árát hasonlította a tipikus étrendéhez 150 országban, a Világbank élelmiszerárait használva. Arra jutottak, hogy a magas jövedelmű országokban a vegán étrendek a leginkább megfizethetők, az átlagos étrendhez képest 21-34 százalékkal csökkentik a táplálkozás költségeit attól függően, hogy milyen ételeket választ az ember. A második legolcsóbb a vegetáriánus étrend lett, amely 27-31 százalékkal olcsóbb az átlagosnál. Az úgynevezett flexitáriánus, vagyis kevés húst és tejterméket tartalmazó étrend 14, a halalapú étrend 2 százalékkal csökkentette az élelmezés költségeit. A kutatás a teljes értékű élelmiszerekre koncentrált, nem számította bele az erősen feldolgozott húsjellegű árut, de az éttermi vagy a házhoz szállítós étkezés pluszköltségeit sem – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vidéken élő nők elismerésére szolgáló pályázat... Még 9 napig van arra lehetőség, hogy jelölni lehet a környezetünkben élő legkiemelkedőbbnek tartott, vidéken élő nőt. A pályázatra jelölhető: minde...
A környezet védelmében különadót vezetnének be a h... A környezetvédelem és az egészséges táplálkozás hívei a dohányzás példájára egyre több országban megadóztatnák a húsfogyasztást. Szerintük ugyanis a h...
Hogyan lehet a bor vegán? Világszerte egyre többen állnak át a vegán életmódra, amit a borászat sem hagyhat figyelmen kívül. Ebben a szemléletben ugyanis a táplálkozás teljes k...
Mindenki fele ennyi húst ehetne a fenntarthatóság ... A húsfogyasztás drasztikus csökkentésére biztatják Németország és a többi fejlett ipari ország polgárait a közelmúltban megjelent idei Húsatlasz kiadv...
Nem eszik elég marhahúst a magyar, a kamara lépett... Újabb ágazatot támogat fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarhaágazat a kedvez...
Betelt a pohár a vegetáriánus hús miatt, óriási bü... A francia törvényhozás úgy döntött, hogy betiltja a húst helyettesítő vegetáriánus és vegán kolbászok, steakek, baconök félrevezető elnevezéseit. Elre...