A 2021-es év legjobb magyar borászai és borai randevúztak a Vigadóban

„Borest a Bor Akadémián” címmel a Pesti Vigadóban rendezte meg ünnepi estjét a Magyar Bor Akadémia. Egy helyen kaphatott kóstolót minden megjelent nemcsak a határon túli magyar borászok, XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyen díjat nyert tételeiből, hanem az Év Bortermelője 2021 díj jelöltjeinek legszebb boraiból is.

„Koncertjeimre igyekszem a jó magyar bort is magammal vinni, azokat népszerűsíteni” – hangsúlyozta Miklósa Erika, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli tagja, aki a színvonalas szórakoztatáson túl az est háziasszonya szerepét is betöltötte.

A szőlő, a bor nem alanyi jogon válik remekművé, mellé kell tenni a tudást is
A szőlő, a bor nem alanyi jogon válik remekművé, mellé kell tenni a tudást is (Fotó: Pixabay)

A borászok minden évben kapnak egy új lehetőséget

Nyúlné Dr. Pühra Beáta, a töki Nyakas Pincészet főborásza egy feltett kérdésre elmondta: jól érzi magát ebben a „férfias” szakmában, a borok miatt nem tud háttérben maradni. A borász diploma, a doktori iskola mellé pálinkamesteri oklevelet is szerző szakember a több lábon állás fontosságát hangsúlyozta.

Három fiúgyerek édesanyjaként állandóan lavírozik a család és a munka között – írja a magyarmezogazdasag.hu. Vallja, szerencsések a borászok, hiszen minden évben kapnak egy új lehetőséget, hogy tökéletesítsék a munkájukat.

Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet főborásza kiemelte, munkahelyén olyan atmoszféra veszi körül, amely folyamatosan előbbre viszi. Idén volt a 26. szürete Pannonhalmán, s ahogyan mondta, szoros kapcsolatban a természettel, s még több imát elmormolva készülnek a borai. Hitvallása szerint a szőlő, a bor nem alanyi jogon válik remekművé, mellé kell tenni a tudást is.

Villánnyal együtt örökölte

Günzer Tamás Villánnyal együtt a szőlő és a bor szeretetét is megörökölte. A Gödöllőn állattenyésztőként végzett szakember – aki 12 éven keresztül szarvasmarha-ágazatvezetőként dolgozott – első szőlőjét 1991-ben kapta, s már az első szüretből származó Oportója aranyérmet nyert. Ez adta a kezdő lendületet, s azóta a boros sikereken túl megkapta az Év Pincészete és a Legszebb szőlőbirtok díjat is.

Ipacs Szabó István – akinek Siklós felett van saját pincéje – véleménye szerint azokból lesz jó borász, akik az életet is tudják élvezni, s nem elég tudással felvértezve lenni.

A saját pince működtetésén túl szakember a közelmúltban elvállalta Pécsett a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászatának irányítását is.

Mint elmondta, tette azért, mert úgy érzi, nélkülözhetetlenek a folyamatos szakmai kihívások. A saját 2 hektáros birtokra is azért van szüksége, mert csak benne járva lehet megismerni a szőlőt, amiből a bor lesz.

Csopak szélén már honvágya van

Figula Mihály is – akinek Csopak szélén már honvágya van – izgalmas és változatos borsorral készült. Úgy tartja, arra az italra, amely helyet kapott a Bibliában, nem tekinthetünk pusztán alkoholként. Felhívta a figyelmet, hogy a termőhely önmagában tökéletes, már csak a borászon múlik, hogy mit hoz ki belőle, a dűlő és a borász szimbiózisban él. Bár borászként végezte az egyetemet, de hamar rá kellett jönnie, hogy minden a szőlővel kezdődik. A csopaki szakember elmondása szerint olyan kollégákkal dolgozhat együtt, akik számára a borkészítés ne csak munka, hanem hobbi is.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

50 magyar bor a nemzetközi versenyen Csaknem 50 magyar bor indul a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV) védnöksége alatt rendezett legnagyobb versenyen, a Berlin Wein Trophy...
Tokaji aszúk a világ tetején A Decanter World Wine Awardon, a világ egyik legrangosabb nemzetközi bor- és pezsgőversenyén, öt magyar pincészet bora is a legmagasabb, platina díja...
Élelmiszermérnök lett az év borásza a Magyar Bor A... Borbély Tamás, a Szent István Egyetem egykori hallgatója nyerte el a Magyar Bor Akadémia által megszervezett "Év Bortermelője Magyarországon 2020" dí...
141 borászat kapott díjat a 2023-as Országos Borve... Az Országos Borverseny egyedisége, hogy egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki bo...
Megválasztotta a Magyar Bor Akadémia az év magyaro... Budapesten, a FELIX Kitchen&Bar egységben hirdették ki egy sajtótájékoztatón a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországo...