Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) fontosnak tartja felhívni a figyelmet a helyi, fenntartható állattenyésztés fontosságára, a tudatos táplálkozásra, valamint a szabadtartású, ökológiai gazdálkodásból származó állati termékek előnyeire. A fenntartható állattartás fejlesztése ugyanis kulcsfontosságú egy jövőálló élelmezési rendszer kialakítása szempontjából. […]
Címke: húsfogyasztás
A Pápai Hús ügyvezetője szerint az irreális sertésárakat magunknak köszönhetjük
Számos kérdést vet fel, hogy a jelenlegi húsfogyasztásunk fenntarthatatlan, ezért egyre több vegetáriánus és vegán húshelyettesítő termékkel találkozni a bolti polcokon. Ezeket tipikusan nem a húselőállító cégek gyártják, így szinte egyedülálló, hogy a Pápai Hús Kft. mégis úttörőnek számít ezen a területen Magyarországon. […]
Szakmai videóinterjúk készültek az állattenyésztésről és a húsevésről Diana Rodgers táplálkozás-szakértővel
Diana Rodgers táplálkozásszakértő a vele készített interjúkban a húsevéssel, a hús étrendben betöltött jelentőségével, az állattartás előnyeivel kapcsolatos tudományos ismereteket osztott meg. Kifejtette továbbá álláspontját arról, hogy ki táplálja a húsellenes narratívát és hogy milyen lenne egy állattenyésztés nélküli világ. […]
A húsfogyasztás társadalmi szerepe – tudományos érvek és ellenérvek
A húsfogyasztás a legtöbb kultúrában és a legtöbb időszakban valószínűleg egészen a nemzetségünk legkorábbi, mintegy 2 millió évvel ezelőtti korszakáig visszamenőleg is az élvezetes és tápláló étkezés célját szolgálta. Mindazonáltal a történelem azt is jelzi, hogy kulturális, spirituális, táplálkozási vagy gazdasági okokból gyakran adtak tanácsot a hús mellőzésére vagy akár fogyasztásának tiltására. […]
Kiadták, miért kellene nagyon gyorsan felhagyni a húsfogyasztással
A Nature Climate Change című folyóiratban 2023. március elején közzétett tanulmány szerint a jelenlegi táplálkozási szokások megtartása esetén az élelmiszerfogyasztás önmagában elég lesz ahhoz, hogy a felmelegedés meghaladja éghajlatváltozás legrosszabb hatásainak elkerülésére a párizsi klímamegállapodásban megszabott ideális 1,5 Celsius-fokot, és megközelítse a 2 Celsius-fokos felső határértéket. […]
Adalékmentes grillkolbász, sonka és szalámi fejlesztéseken dolgoznak Debrecenben
Életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények előállítása a célja egy konzorciumi részvétellel létrejövő, közös magyar kutatásnak. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (DE MÉK), valamint a Gulyás János és Társa Kft. konzorciumában indul kutatóprogram. […]
Vegyes várakozásokkal kezdik az évet a magyar sertéstartók
Az elmúlt két év nagyon megterhelő volt a sertéságazat szereplői számára. Az érintett szakemberek szerint ennek az infláció mellett a takarmányárak és az energiaköltségek drasztikus emelkedése volt az oka. A termelési költségek növekedése nem tudott beépülni a felvásárlási árakba. Többen már tavaly csökkentették az állományt vagy felhagytak a termeléssel, mások idén terveznek hasonló lépéseket. […]
Az energián nagyon spórolna, a húsfogyasztáson kevésbé a magyar társadalom
Csaknem az egész magyar társadalom szeretne környezetkímélőbb módon élni a következő egy évben, a húsevés csökkentésére viszont nincs akkora nyitottság. Ez derült ki az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) reprezentatív felmérésen alapuló kutatásából. […]