Húsevés helyett: több szempontból is egészségesebb a vegán táplálkozás

A vegán életmód nem csak az állati összetevőket tartalmazó élelmiszerek elhagyásáról szól. Sok előnyös egészségügyi változást tapasztalhatnak magukon azok, akik változtatnak addigi vegyes táplálkozásukon. A növényi étrend számos előnyös hatást gyakorol az emberi szervezetre. A jól összeállított növényi étrendben a zöldségek, a gyümölcsök és a gabonafélék játsszák a főszerepet. Ez logikusan hangzik, mégsem mindig sikerül ezt helyesen megvalósítani. […]

Tovább…

„Csak le akartam feküdni vele az ágyba” – mondta a világbajnok sajtról a zsűritag

4079 versengő sajt közül egy spanyol kecskesajt lett a világ legjobbja. Egy Spanyolországból származó lágy kecskesajt nyerte el a World Cheese Awards első helyét. Öt kontinens több mint 40 országának nevezői közül bizonyult a legjobbnak.
A Quesos y Besos (Sajtok és csókok) kereskedelmi nevet használó kézműves sajtkészítő Olavidia nevű győztes sajtja 103 szavazatot kapott, ezzel megelőzte a második helyezettet, a francia Fromagerie Berthaut Marc de Bourgogne szellemével mosott lágy sajtját, amely 98 szavazattal az utolsó pillanatig az élen állt. […]

Tovább…

„Termőföldtől az asztalig” – csak a negatívumai látszanak az Európai Parlament által elfogadott stratégiának!

A gazdálkodók, egyes kormányok, egyetemek, kutatóintézetek, szakmai szervezetek figyelmeztetése, tiltakozása ellenére az Európai Parlament döntő többséggel megszavazta az Európai Bizottság által beterjesztett „Termőföldtől az asztalig” (Farm to Fork, rövidítve F2F) stratégiáról szóló tervezetet.
Az EU az élelmiszer-termelés környezetterhelését az F2F stratégia végrehajtásával a Föld más területeire helyezné át, miközben a saját parasztgazdaságait egyre nehezebb helyzetbe hozná. […]

Tovább…

A tej az tej, a növényi meg növényi!

A tej és a tejtermékek piaca az új termékek számát tekintve a leginnovatívabb ágazatok egyike a világon, és folyamatosan növekszik. Elég arra gondolni, hogy 10 évvel ezelőtthöz képest már szinte minden termékkategóriában vannak kiváló minőségű laktózmentes termékek
Az EU május 25-i döntésével elutasította a 171-es módosító javaslatot. A javaslat a mostaninál szigorúbban tiltotta volna a tej- és tejtermék-fogyasztókat. megtévesztő elnevezéseket: megtiltotta volna a tejtermékek pozitív hatásaira és tulajdonságaira való etikátlan utalást a növényi termékeken. […]

Tovább…

Bárhol megterem és alig kell gondozni a homoktövis növényt

A homoktövis kevés gondozást igénylő növény, mégis számos betegségre javallott a fogyasztása. A bogyós termései omega-3 zsírsavakban, aminosavakban, és antioxidánsokban gazdagok, a csipkebogyó után a homoktövis gyümölcseiben a legmagasabb a C-vitamin tartalom. Kellemes, savanykás ízű, ezért gyakran használják fel őket lekvár, vagy gyümölcslé készítéséhez. Anyagunkból kiderül, milyen a homoktövistermesztés helyzete Magyarországon. […]

Tovább…

Propoliszkúra segít az emésztőszervi fertőzések és a gyomorfekély elleni küzdelemben

A propolisztinktúra remekül használható emésztőszervi fertőzések és a gyomorfekély ellen, melynek az egyik jele az egyre sűrűbben jelentkező reflux lehet. A propoliszról ugyanis kimutatták, hogy jelentősen csökkenti a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori baktériumot. A gyomor- és nyombélfekélyek többségét, nem a stressz, hanem a baktérium túltengése okozza. A propolisz tinktúra pedig képes jelentősen visszaszorítani azt. Amennyiben az embereknek az étrendjükön és az életmódjukon is sikerül változtatniuk, hosszantartó javulás következik be. […]

Tovább…

Laborban termett hús után jön a laborban termett kávé is

Olyan kávéhelyettesítő terméken dolgoznak a kutatók, ami egy petricsészéből származik. A kutatók célja, hogy a növénytermesztésnél fenntarthatóbb módon állítsák elő a világ egyik legnépszerűbb italát. Az alternatív terméket nem kávészemekből őrlik, hanem egy, a növényből származó sejtcsoportból növesztik bioreaktorban megfelelő hőmérséklet, fény és oxigénellátás mellett. Amint megpörkölik, a porból ugyanúgy lehet kávét főzni, mint a hagyományos kávéból. […]

Tovább…

Automatizált kormányzás – új paradigma a precíziós mezőgazdaságban

A gazdaságos, nagy pontosságú automatizált kormányzás elérhetősége minden méretű gazdaságban fellendíti a precíziós mezőgazdasági technológia alkalmazását.
A fejlett gazdaságú országokban és a nagy gazdaságokban a mezőgazdasági termelékenység javítása érdekében széles körben alkalmaznak automatizált kormányrendszereket. A technológiai és árakadályok azonban akadályozták a szélesebb körű elterjedést. […]

Tovább…