Megcsúszott a gyár a meggybefőttel, a konzervuborka egy része a szemétben landolt

A mára zömmel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe visszaszorult szabadföldi konzervuborka-termesztésben idén az előző, igen rossz évhez képest átlagosan 20 százalékos termésnövekedést könyvelhettek el a tészek (a tész a termelői értékesítő szervezet kifejezés kezdőbetűiből rövidült).

A leszedett konzervuborka egy része így a szemétben landolt. A szedés csúcsidőszakában ugyanis a konzervgyárak a tervezettnél kevesebb termést tudtak fogadni a meggybetakarítás csúszása miatt.

Nagy kiesést okozott, hogy a feldolgozók még a meggybefőtt gyártásával voltak elfoglalva
Nagy kiesést okozott, hogy a feldolgozók még a meggybefőtt gyártásával voltak elfoglalva (Fotó: Pixabay)

Kellemetlen meglepetés

Az idén kedveztek a körülmények a konzervuborka termesztésének, a száraz, meleg időszakban a növényvédelem sem volt nehéz. Ezért is volt kellemetlen meglepetés, és okozott nagy kiesést, hogy a feldolgozók még a meggybefőtt gyártásával voltak elfoglalva, amikor júliusban kiugróan sok uborkát szedtek a gazdák – kesergett a magyarmezogazdasag.hu újságírójának nyilatkozva Oroszi István, a Szatmár-Tiber Szövetkezet elnöke.

Óriási mennyiséget kellett leselejtezni az elsősorban a konzervgyáraknak szállító tészeknek, felvásárlóknak. A savanyítósok és a frisspiac ugyanis nem tudta felvenni a többletet, és mivel Európa-szerte nagy termés volt, külföldi partnereik sem vásároltak többet.

A tagok megkapták az előre leszerződött összeget

A veszteséget a tészek nem hárították át a termelőkre, az áron aluli értékesítésből, valamint a kidobott termésből eredő kárból a tagok nem érzékeltek semmit, megkapták az előre leszerződött összeget.

A frisspiaci zöldségektől eltérően ugyanis a konzervuborka esetében nem a mindenkori értékesítési ár alapján fizet a tész a tagoknak. A vevőikkel pedig mennyiségre és irányárra szerződnek, bár ezt idén nem sikerült tartani.

Minisztériumi mentőöv

A tészek veszteségeinek enyhítésére az Agrárminisztérium mentőövet dobott, célzott támogatást kapnak, hogy továbbra is fennmaradjon a konzervuborka-termesztés, ami számos család megélhetését segíti.

A hazai konzervuborka-termesztés egyik meghatározó integrátora a Szatmár-Tiber Szövetkezet. A 2001-ben alakított tésznek ez a fő tevékenysége, ezen kívül meggy, alma és kisebb mennyiségben dió értékesítésével foglalkoznak. Az idén mintegy 3000 tonna konzervuborkára szerződtek a tagokkal.

A tész megelőlegezi a termeléshez szükséges anyagokat, amit a tagjai a beszállított termésből fizetnek ki, és szaktanáccsal is ellátja a termelőket.

Több mint 50 településen van átvevőpont

A megye több mint 50 településén van átvevőpontja, ahonnan a vastagság szerint 5 csoportra osztályozott termés a tisztabereki telephelyre kerül, majd szükség esetén további válogatás és átmeneti hűtés után szállítják a feldolgozóknak.

Fő vevőik a környékbeli konzervgyárak, kisebb mennyiségben szállítanak vecsési savanyító üzemeknek, és román, szlovák, cseh feldolgozóknak.

A szabadföldön továbbra is a mintegy 30 éve bevezetett technológiát alkalmazzák
A szabadföldön továbbra is a mintegy 30 éve bevezetett technológiát alkalmazzák (Fotó: Pixabay)

Egyfajta szociális hálót képeznek a térségben

Náluk a szabadföldön továbbra is a mintegy 30 éve bevezetett technológiát alkalmazzák: a konzervuborkát hálós támrendszer mellett nevelik, a talajtakaró fekete fólia alatt fut a csepegtetőcső, a zömmel a KITE-nél neveltetett, április végén, május elején ültetett palántákat pedig kezdetben fátyolfólia-alagúttal védik a hidegtől. A későbbi esetleges jégkárra mind több gazda köt biztosítást.

Az intenzív kordonos technológia kidolgozásában, meghonosításában Oroszi István édesapja, néhai Oroszi István végzett kiemelkedő munkát, és a Szatmár-Tiber tész megalakítása is a nevéhez fűződik.

A Szatmár-Tiber tész jelenleg mintegy 700 tagot számlál. Nagyon sok a nehéz anyagi körülmények között élő termelő, ezért az integráció különösen fontos. A tészek egyfajta szociális hálót is képeznek a szatmári térségben.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Uborka a piacon Évente egyre több, 2013-ban összesen 65 millió tonna uborka termett a világban. Az EU súlya a globális termelésből csekély, mindössze 4 százalék. A ma...
Nincs is jobb a házi uborkánál Sokan kedvelik az uborkát, de a boltokban egyre drágábban kínálják ezt az egészséges zöldséget. Szakértők szerint azonban egyszerűen lehet otthon is t...
Termesszen uborkát okosan! Magyarországon csökkenő tendenciát mutat az uborkatermesztés és egyre kevesebben is foglalkoznak vele. Hogy kedvet ébresszünk-e kedvelt zöldség iránt,...
Végre valamiben hozzuk a nyugat-európai színvonala... Nem kell eget rengető dologra gondolni, csupán az uborkafogyasztásunk emelkedik olyan szinten, ahogyan az történik Nyugat-Európában is. A termelésünk ...
Védekezzen az uborka kártevői ellen! A szabadföldi uborka kártevői többnyire a sok tápnövényű állatfajok közül kerülnek ki. A kártételük elmarad az uborka egyes, járványszerűen fellépő be...
Nem válogat az áldozatai között a közönséges takác... De azért az uborka a közönséges takácsatka egyik kedvenc tápnövénye. A nagy felületű levélzet fonáki részén a takácsatkák számára rendkívül kedvező fe...