A termesztő szerint az eper olyan, mint egy hosszú távú bankbetét

Már lehet kapni hazai, fóliás epret, a száraz, napos tavasz hamar megérlelte az első szemeket. A fagyos hajnalok azonban még mostanában is komolyan veszélyeztetik a termést, így nem tudni, a szabadföldi eper mekkora kárt szenved majd.
Immár magyar eper is található a piacokon: elindult az év első gyümölcsének szezonja. Bár még borsos az ára, sokan így is szívesen veszik, hiszen félreérthetetlenül jelzi: vége a hosszú télnek. A korai, fóliás fajták termesztői néhány napja már árulnak standjaikon, és azt tapasztalják, az első érést hamar elviszik. […]

Tovább…

Virágzás, beporzás, termékenyülés – mi fán teremnek a gyümölcseink

A gyümölcstermő növények virágai fajoktól függően megjelenhetnek egyesével (birs), párosával (kajszi-, őszibarack), vagy virágzatba tömörülnek (az alma bogernyőbe, a körte összetett ernyőbe).
A gyümölcsfák akkor virágoznak először, amikor termőrügy, illetve virágrügy alakul ki rajtuk. E körülmény megmutatja a fa életében, hogy ifjúkori (juvenális) állapotából olyan szakaszba, idősebb korba jutott, amikor már terméshozásra képes. Ez az állapot – ami függ a fajtától, az alanytól, a termőhelytől, az agrotechnikától – a fa 2–6 éves korában következik be. […]

Tovább…

A tervezettnél korábban üzembe állt a Monarch első elektromos önjáró vontatója, a traktorosok rémálma

A Monarch traktor egy teljesen elektromos, vezető nélküli, intelligens traktor, amelyet hivatalosan az év elején mutattak be. A traktor elektromos hajtáslánca 40 LE (30 kW) folyamatos teljesítményre és rövid ideig tartó, akár 70 LE (55 kW) csúcsteljesítményre is képes.
A Monarch traktor 3 az 1-ben villamosítási eszközként is szolgál, nemcsak traktorként működik, hanem extra tárolóval ATV-ként is funkcionál, és rendelkezik olyan képességekkel, hogy a terepen nagy teljesítményű generátorként is működjön. A traktor vezetővel vagy vezető nélkül is működhet. […]

Tovább…

Nem fűlik a foguk a kertészeti munkához

Mint ismeretes, újra kinyithattak az éttermek teraszai, azaz a HORECA szektor lassan és fokozatosan újraindulhat. Ez az ágazati szereplők véleménye szerint a hazai kertészeti termesztésben több folyamatot is elindít. A fokozatos nyitásoknak köszönhetően várhatóan majd visszaáll a járvány előtti piaci helyzet, csak kérdés, hogy ez milyen gyorsan vagy lassan következik be.
Több zöldségtermelő is azt tapasztalta, hogy a tavalyi étterembezárások, majd az igen korlátozott működési lehetőségek mellett az éttermek alapanyag-igényében óriási visszaesés történt. Ezzel párhuzamosan azonban nőtt a zöldségek forgalma, az áruházláncokba beszállító termelők megnövekedett igényekről számoltak be. […]

Tovább…

Modern villák és szegényes bódék váltják egymást a móri szőlőültetvények helyén – elvétve lehet találkozni szőlőműveléssel

Egyre többen sürgetik a radikális fellépést a szőlőültetvényeket károsító ingatlanspekuláció ellen. A kárpótlás után két-háromezer négyzetméteres területekre felszabdalt ültetvények egy része spekulánsok kezébe került, akik panorámás lakótelkekre jellemző áron kínálják őket eladásra.
A nyaralókat gazdasági épületnek álcázva, arra szóló építési engedéllyel húzzák fel az új tulajdonosok, akik a szőlővel nem bajlódnak. Ezzel nem csak a helyi borászok megélhetését, de a kultúráját is veszélyeztetik. […]

Tovább…

Növényi fehérjék: impozáns tervek Belgiumban – a járvány végeztével

Flandria és Vallónia régiónak is ambiciózus tervei vannak a növényi alapú, alternatív fehérjeszektor fejlesztésében Belgiumban. A flamand régió elsősorban az éghajlatváltozás, az élelmezésbiztonság és a közegészségügy jövőbeli kihívásaira igyekszik reagálni, míg Vallónia a piaci újjáépítés fontos lehetőségének tekinti a növényi fehérjéket.
A koronavírus okozta válság óta az ország lakosai egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a származási helynek. Ezen kívül a húshelyettesítő élelmiszerek fogyasztóinak tábora is egyre növekszik, a húsfogyasztás mértéke pedig évek óta csökken. Mindez kiindulópont lehet ahhoz, hogy a növényi fehérjék fenntartható ágazatának fejlesztését sikerre vigyék Belgiumban. […]

Tovább…

Spárga vélhetően lesz, de jó piaca aligha. És a vendégmunkás is hiánycikk

A hűvös időjárás miatt jelentős késéssel indul idén a spárgaszezon, a vírus miatt az értékesítés is nehezebb, és a visszafogottan működő vendéglátósok sem rendelnek belőle annyit, mint korábban. Tavaly ilyenkor már szedtük – emlékezett vissza az öttömösi Tanács Attila, akinek már a nagyszülei is spárgával foglalkoztak.
A zöldspárga csak né­­hol dugta ki a fejét a ho­mokból, az avatatlan szem észre sem veszi a kis apróságot, a bakhátas fehér párcentis csírában van még. Pedig ilyenkor már annak is ki kellene látszódnia a homokból. A spárga ugyanis a meleget szereti, a mostani hűvös tavaszban nem nő. Az eső vi­­szont jól jött a spárgára, mert már öntözni is kellett, pedig azt szedés előtt nem szokták. […]

Tovább…

Számok, százalékok, eurómilliók – az állati takarmány a második legfontosabb exporttermék

Az élelmiszeripari melléktermékek, elkészített állati takarmányok árucsoport érte el – a gabonák után – a második legnagyobb exportárbevételt és külkereskedelmi aktívumot a 24 élelmiszeripari árucsoport közül 2020-ban – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentésében.
Az árucsoport exportárbevétele 1 százalékkal 962,3 millió euróra nőtt, importértéke 3 százalékkal 507,2 millió euróra csökkent 2020-ban az egy évvel korábbihoz képest, így külkereskedelmi aktívuma 6 százalékkal emelkedett. […]

Tovább…