Baromfifeldolgozás, robotika: újabb területen váltják ki az emberi munkát

Covid-19 világjárvány idején feltárt vágóhidak egészségügyi problémáinak enyhítését segítő robotikát 1 millió dollárral támogatja egy amerikai kutatóállomás. Az Arkansasi Mezőgazdasági Kísérleti Állomás kutatói az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Nemzeti Élelmezési és Mezőgazdasági Intézetétől és a Nemzeti Tudományos Alapítványtól kaptak támogatást a baromfifeldolgozást segítő robotrendszer kifejlesztésére. […]

Tovább…

Adalékmentes grillkolbász, sonka és szalámi fejlesztéseken dolgoznak Debrecenben

Életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények előállítása a célja egy konzorciumi részvétellel létrejövő, közös magyar kutatásnak. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (DE MÉK), valamint a Gulyás János és Társa Kft. konzorciumában indul kutatóprogram. […]

Tovább…

Bár lassult az élelmiszerek drágulása januárban, mégsem lett olcsóbb a bevásárlás

A 2022. decemberi 44,8 százalékról januárban 44 százalékra mérséklődött az élelmiszer-infláció Magyarországon éves összevetésben. A lassulás elsősorban a bázishatások eredménye – mutattak rá az MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által február 10-én közzétett inflációs adatokra reagálva. […]

Tovább…

Rovarélelmiszerek az európai küszöbön: nem eszik olyan forrón a sáskát

A rovarevéssel szembeni hisztéria azután ívelt fel, hogy az Európai Unióban 2023. január végétől felvették az engedélyezett új élelmiszerek közé a házitücsökből készült zsírtalanított port, illetve a különféle alombogárlárvából készülő alapanyagokat. Ezzel a magyarországi forgalmazás is lehetséges. […]

Tovább…

Tisztázta a NAK és a MAGOSZ, mik a bajok az ukrán gabonával

“Míg az uniós gazdálkodók szigorú előírások szerint – jelentős plusz költségekkel – kell termeljenek, a beáramló import minősége erősen kétes, akár egészségre is veszélyes lehet – írta közös közleményében a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). […]

Tovább…

Egyre kevesebb a spanyol és a holland paprika az Unióban – Marokkó jön felfelé!

2022 januárja és októbere között a spanyol paprika értékesítése az EU-ban 8,53%-kal csökkent 2021-hez képest, a holland eladások értéke 6,34%-kal csökkent, ugyanakkor a marokkói eladások 6,16%-kal nőttek. Ez derül ki a Hortoinfo által az Euroestacom (Icex-Eurostat) statisztikai szolgálat adatai alapján készített jelentésből, amely az Európai Közösségek integrált vámtarifájának (TARIC) kódjait veszi figyelembe […]

Tovább…

Komplex növényvédelem, új hatásmód, biológiai védekezés

A fenntarthatóság jegyében bővítették portfóliójukat a nagy gyártók vetőmag-üzletággal, biológiai módszerekkel és digitális megoldásokkal, derült ki a termelői kihívásokról rendezett fórumon. Bevezető előadásában Hajnal Gábor, a BASF marketingvezetője azt hangsúlyozta, hogy a jövedelmezőség és a fenntarthatóság nem egymást kizáró fogalmak. Állítását a gyártók képviselői további példákkal támasztották alá. […]

Tovább…