Rovarélelmiszerek az európai küszöbön: nem eszik olyan forrón a sáskát

A rovarevéssel szembeni hisztéria azután ívelt fel, hogy az Európai Unióban 2023. január végétől felvették az engedélyezett új élelmiszerek közé a házitücsökből készült zsírtalanított port, illetve a különféle alombogárlárvából készülő alapanyagokat. Ezzel a magyarországi forgalmazás is lehetséges. […]

Tovább…

Variációk egy témára: a szójaliszt alternatívái – rovarliszt

A szójaliszt (SBM) számos állatfaj számára kiváló fehérjeforrás, és jelenleg a sertések, baromfik és tejelő szarvasmarhák összetett takarmányának leggyakoribb fehérjeösszetevője. Mivel azonban az SBM ára ingadozik és nagyon magas lehet, a gazdák aktívan vizsgálják azokat az összetevőket, amelyek teljes vagy részleges helyettesítésére szolgálhatnak.
Az öt legígéretesebb szójaliszt-alternatívát a fehérjeprofil, a rendelkezésre állás, a fenntarthatóság és még sok más szempont alapján vizsgálták, mérték össze a szakértők. […]

Tovább…

570 millió forintot kapott Magyarország első rovaripari befektetése: lárvaüzem épül a támogatásból

A társadalmi, illetve környezeti hatást teremtő vállalkozásokba fektető Impact Ventures-től kapott befektetésből 2022-re egy napi 6 tonnás élő lárva kapacitású, automatizált fekete katonalégy tenyésztő és feldolgozó üzem épül. Ezzel a régió meghatározó rovaripari vállalkozásává válhat a magyar BSF Systems Kft. A tőkebevonással a rovarfehérjét előállító Grinsect fantázianevű vállalkozás célja a kapacitásbővítésen túl az értékesítés fellendítése, a további hazai és nemzetközi terjeszkedés, valamint a környezeti terhelés jelentős csökkentése. […]

Tovább…

Az ENSZ-javaslat szerint hús helyett sáskát és lisztkukacot kellene enni

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint viszonylag rövid időn belül le kell szoknunk a húsevésről. Az ok, hogy 2050-re a hús ugyanolyan luxuscikknek minősül majd, mint ma a kaviár. Jelenleg az európai és észak-amerikai lakosság fejenként évente átlagosan 80 kilogramm húst fogyaszt – miközben 20 évvel ezelőtt a fogyasztás mindössze 50 kiló volt –, Indiában és Kínában viszont az évi húsmennyiség fejenként mindössze 25 kilogramm, ám előrejelzések szerint itt is jelentősen növekedni fog. Az élelmezési kihívásra megoldást az entomofágia, a rovarok fogyasztása jelenthetne. […]

Tovább…

Sáskainvázió lepheti el a stadionokat, már a Mezőgazdasági Minisztérium foglakozik a kérdéssel

Annyira elszaporodtak a sáskák a dél-oroszországi régióban, hogy Pjotr Csekmarjov, a mezőgazdasági minisztérium növényvédelmi kérdéseket felügyelő szakembere szerint akár a stadionokat is ellephetik. Lehet, hogy a 2018-as oroszországi futball világbajnokságot sáskainvázió zavarja meg? […]

Tovább…

Rovarokból takarmány?

Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket keresik egyre többen. Sajnálatos módon egyre kevesebb természetes takarmányforrás érhető el a világban, viszont egyre több haszonállatot kell etetni, hogy a növekvő igényeket ki tudjuk szolgálni. Cikkünkben egy forradalmian új takarmányt ismerhet meg! […]

Tovább…