Több szempont arról, miért lehet jó és rossz a rovarfogyasztás

A rovarfogyasztás témája megosztja az embereket. Magyarországon többnyire elutasítás, undor és tiltakozás a válasz a kérdésre, hogy enne-e rovarból készített ételeket? Azonban érdemes megnézni több szempontot is. A fenntartható állati fehérje előállítása egyre sürgetőbb, az éhezés problémája a fejlődő országokban komoly kihívás. […]

Tovább…

Rovarélelmiszerek az európai küszöbön: nem eszik olyan forrón a sáskát

A rovarevéssel szembeni hisztéria azután ívelt fel, hogy az Európai Unióban 2023. január végétől felvették az engedélyezett új élelmiszerek közé a házitücsökből készült zsírtalanított port, illetve a különféle alombogárlárvából készülő alapanyagokat. Ezzel a magyarországi forgalmazás is lehetséges. […]

Tovább…

Tücskök a középpontban – új korszak kezdődik a fenntartható fehérjetermelésben

Ebben az évben megkezdte működését a világ legnagyobb – és legfejlettebb – tücsöktermelő üzeme, és ezzel a fenntartható fehérjetermelés új korszakát nyitotta meg többek között az állati takarmányok számára. Az Aspire vadonatúj, 150 000 négyzetméteres üzemében előállított tücskök többsége prémium kategóriás állateledel-gyártó cégek számára kerül forgalomba, egészben és fagyasztott formában. […]

Tovább…

Az ENSZ-javaslat szerint hús helyett sáskát és lisztkukacot kellene enni

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint viszonylag rövid időn belül le kell szoknunk a húsevésről. Az ok, hogy 2050-re a hús ugyanolyan luxuscikknek minősül majd, mint ma a kaviár. Jelenleg az európai és észak-amerikai lakosság fejenként évente átlagosan 80 kilogramm húst fogyaszt – miközben 20 évvel ezelőtt a fogyasztás mindössze 50 kiló volt –, Indiában és Kínában viszont az évi húsmennyiség fejenként mindössze 25 kilogramm, ám előrejelzések szerint itt is jelentősen növekedni fog. Az élelmezési kihívásra megoldást az entomofágia, a rovarok fogyasztása jelenthetne. […]

Tovább…

Rovarélelmiszereket lehetett kóstolni Budapesten: ilyen volt az I. Rovaripari Konferencia

Ehető tücskök, sáskák, lisztkukacok, szöcskék és egyéb rovarok voltak a tányérokon az I. Rovaripari Konferencia kiállítóinál. Bár hazánkban a rovarok emberi fogyasztásra történő értékesítése tilos, azt nem akadályozza a magyar törvénykezés, hogy valaki a mezőn sétálva elkapjon és elmajszoljon egy tücsköt. De az EU-s szabályozás nem egységes, a 28 tagországból 5-ben tenyészthetnek és értékesíthetnek is rovarokat élelmiszerként. Néhányan Magyarországon is úgy gondolják, van lehetőség a rovarevésben illetve az állatok rovarral történő takarmányozásában. […]

Tovább…