Megdőlt a rekord a világ egyik legpatinásabb jótékonysági borárverésén

Minden korábbit jóval felülmúló áron, 780 ezer euróért, vagyis nagyjából 276 millió forintért vettek meg egy hordó burgundi bort a világ egyik legrégibb jótékonysági borárverésén a franciaországi Beaune-ban, Burgundiában. A 160. Hospices de Beaune karitatív aukción egy névtelenséget kérő kínai vevő ajánlotta meg a korábbi rekordot kereken 300 ezer euróval meghaladó árat a vezértételért, egy 228 liter bort tartalmazó hordóért. […]

Tovább…

Az összes illegális kút láthatóvá, a belőlük kinyert víz pedig mérhetővé válik az új megfigyelőrendszerrel

A kormány elkötelezett a felelős hal- és vízgazdálkodás gyakorlásában és a magyar szőlészet és borászat versenyképességének javításában. Ezt Nagy István agrárminiszter mondta a mezőgazdaságot érintő új jogszabályváltozások kapcsán a parlamentben. A miniszter a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény elfogadásának témájában arra emlékeztetett, hogy a jogszabály módosítása széles társadalmi elfogadottságon nyugszik. A változás biztosítja a horgásztársadalom biztonságos és nyugodt körülmények között történő működését. De mi lesz a 100 ezer illegális kúttal? […]

Tovább…

Megszavazták az új bortörvényt: fokozatosan az internetre költözik az adminisztráció

A borászatról és a szőlészetről szóló új törvény legfőbb célja, hogy az adminisztrációs kötelezettségek átgondolásával és az elektronikus ügyintézés lehetővé tételével egyszerűsödjön a szőlő-bor ágazat adminisztrációja. A törvény 2021. augusztus elsejével lép hatályba. Az adminisztrációs terhek csökkentésének technikai alapját az ePincekönyv rendszer biztosítja, így az ágazati ügyintézés fokozatosan átkerül az elektronikus térbe. […]

Tovább…

Élelmiszermérnök lett az év borásza a Magyar Bor Akadémia kiírásán

Borbély Tamás, a Szent István Egyetem egykori hallgatója nyerte el a Magyar Bor Akadémia által megszervezett “Év Bortermelője Magyarországon 2020” díjat. Az egyetem közleménye szerint az idén 30. alkalommal kihirdetésre került elismerés borászati körökben hazánk egyik legrangosabb hazai méltatásának számít. A Magyar Bor Akadémia felkérésére több mint 300, a bor ágazathoz kötődő szakember küldte el a jelölését. Ezek alapján végül 5 neves borászt választottak ki a végső szakaszba. […]

Tovább…

Szintet ugrott a magyar borkampány külföldön: új módszerrel népszerűsítik a hazai borvidékeket

A magyar borvidékeket bemutató, ismeretterjesztő szakmai kisfilmsorozatot indított az Agrármarketing Centrum. A videók célja bemutatni és megszerettetni hazánk szőlőtermesztésének és borkészítésének változatos világát és a kiváló minőségű magyar borokat. A nemzetközi közönségnek készült sorozat elsősorban az exportfejlesztést segíti. Főként a nemzetközi borszakma és a bort szerető, értő közönségnek szól, de a szőlővel és a kulturált borfogyasztással ismerkedők számára is sok izgalmas pillanatot ígér. […]

Tovább…

Kivédhetők a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai a szőlőtermesztésben a szalmabor készítésével

Egyre nagyobb gondot okoz a borászoknak a klímaváltozás, viszont a szőlő töppesztéssel részben, vagy akár teljesen orvosolhatóak az időjárási viszontagságok által okozott károk. Európában ezt a módszert leggyakrabban a déli országokban alkalmazzák. Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának tanársegédje észak-olaszországi tanulmányi útja során ismerkedett meg a töppesztési eljárással, amely segít koncentrált alapanyagból minimális veszteséggel előállítani magas minőségű szalmaborokat. […]

Tovább…

Megvan, melyek Magyarország legszebb szőlőbirtokai

Három kategóriában hirdették ki Magyarország legszebb szőlőbirtokait. A versenyt szervező Bor és Piac szaklap főszerkesztője az M1 aktuális csatorna egyik műsorában közölte: a borászok három kategóriában – kis-, közép-, és nagybirtok – indulhattak. Bozzai Zsófia elmondta: mintegy 130-an vettek részt a versenyben. A weboldalra regisztrált borászatok közül az első körben internetes szavazáson választották ki kategóriánként a legjobb kilencet, akiket a zsűri felkeresett és értékelt. Vizsgálták a pincészetet, a technológiát, a tisztaságot, a szőlőterületet, a birtokot, a bort és a vendéglátási lehetőségeket is. […]

Tovább…