Elkészült az új, digitális szőlőtőke nyilvántartó rendszer

Új szolgáltatást vezetett be a Baranya megyei Pécsen a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete; digitalizálta az Európában is egyedülálló legnagyobb szőlőfajta géngyűjteményét. A digitális szőlőtőke nyilvántartó rendszer nem csak a kutatóknak jelent gyorsabb hozzáférést az adatokhoz, segítséget biztosít a szőlőtermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak is a fajtaválasztásban. […]

Tovább…

Az aszúhamisítás vizsgálatára alapozták az olasz-magyar borkísérleteket

A lézerfény terjedésének mérésével elsőként sikerült kimutatniuk a borok hamisítását a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az olasz Salernoi Egyetem kutatóinak. A Processes szakfolyóiratban közzétett tanulmányban leírt új technológia különlegessége, hogy fehér és vörösborok esetében, valamint egészen apró beavatkozás esetén is segíthet észlelni a hamisítást. A módszer továbbfejlesztésével sokkal könnyebbé válhat majd az ellenőrök dolga. […]

Tovább…

Szőlő helyett végre több bort adhatnak el a Balatonboglári borvidékről a milliárdos fejlesztéssel

Szőlőfeldolgozó üzemet épít a Balaton Agrár Zrt. Ordacsehiben. A cég a márciusban kezdődő, közel 1 milliárd forintos beruházáshoz 464 millió forint támogatást nyert az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére meghirdetett pályázaton – jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Somogy megyei településen. Feldman Zsolt a támogatói okirat átadásán elmondta: a fejlesztéssel olyan feldolgozókapacitás jön létre, amivel a 3461 hektáros Balatonboglári borvidék szőlőtermelői nagyobb hozzáadott érték előállításával nagyobb jövedelemhez juthatnak. […]

Tovább…

Agrárdigitalizáció a borászatban is: idén nyáron indul az ePincekönyv rendszer, lesznek kivételek alóla

Fontos információ a szőlész, borász ágazat szereplői számára, hogy az egyszerűbb és gyorsabb adminisztrációt eredményező új hazai borszabályozás bevezetésének következő üteme 2022. június elsején kezdődik, ekkortól indul az új adminisztrációs logika alkalmazása és nyílik meg az elektronikus ügyintézés lehetősége a termelők számára. A megújított szabályozás teljes részletében 2022 augusztusától lép életbe. […]

Tovább…

Már csak néhány napig nyújtható be a borászati beruházási pályázat

A 2022-es évben január 15. és február 15. között van lehetőség benyújtani a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez kapcsolódó támogatási kérelmeket. A támogatás keretében nem csak a szőlőfeldolgozáshoz és borkészítéshez közvetlenül kapcsolódó gépek és berendezések vásárlása valósítható meg, hanem például az ügyvitelt és vállalatirányítást szolgáló hardver- és szoftverbeszerzés, valamint hardver- és szoftverfejlesztés is. […]

Tovább…

Világhírű borszakértő vált a borsodi lányból

A magyar borospalackokba zárt szenvedélyt és történeteket közvetíti a világ vezető borszakértői között számon tartott Herczeg Ágnes. A Széchenyi István Egyetemen végzett szakember többek között elárulta, miért számít egzotikusnak a nemzetközi piacon a magyar bor, és azt is, miért érzi úgy, hogy London, Lisszabon, New York és Hongkong után újra dolga van a győri egyetemen. Herczeg Ágnes az Év női vállalkozója díj 2015-ös nyertese, 2000 óta kutatja a borok világát. Az érdekeli, mitől lesz jó egy bor. […]

Tovább…

Akár már 4-5 millió forintért is kapni házat eme magyar borvidéken – amíg fel nem kapja a borturizmus

Bort nemcsak ünnepnapokon iszunk, így a hegyvidékiek által lesajnált, lekicsinylően homoki borként emlegetett alföldi boroknak igenis van helyük és szerepük a magyar borkultúrában, hiszen ahogy az itteniek tartják: hétfőn és kedden nem ihat vasárnapi bort az ember, olyankorra való a jó kis asztali bor. Bemutatkozik a méltatlanul perifériára került Duna borrégió.
A Magyar Turisztikai Ügynökség őszi országos forgalomélénkítő kampányt indított, amelynek a fókuszában a hazai borrégiók állnak. A cél a turisztikai szezon meghosszabbítása és a borvidékek egyediségének, sokszínű kínálatának bemutatása. Ezzel egy időben elindul a megújult bor.hu, amely még gazdagabb tartalommal és praktikus funkciókkal segíti a turisták tájékozódását. […]

Tovább…

Különleges szőlőmagolaj készül a Pannonhalmi Apátsági Pincészet terméséből

Lezárult az európai uniós támogatású mezőgazdasági kutatás-fejlesztési együttműködés a Széchenyi István Egyetem, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. és a konzorciumvezető Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. részvételével. A projekt célja egy új típusú, gyógynövényeket is tartalmazó étrendkiegészítő és kozmetikai termékcsalád létrehozása volt. Az új készítményekben a szőlőmagolaj hatóanyagait egészítették ki különböző gyógynövényekkel, illetve azok kivonataival. A projekt költségvetése 856.571.545 forint, melyből a támogatás összege 510.071.689 forint volt. […]

Tovább…