Digitális jelölőrendszer indult a borászatoknak, könnyítést és terhet is hozhat egyszerre

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa együttműködésben az Agrárminisztériummal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal egy EU-s előírással összhangban április 1-jén digitális tápértékjelölési rendszert indított a borászati termékekre – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Budapesten. […]

Tovább…

Tengervízben érlelték a borokat, gyorsabban értek el eredményt – videóval

A technológiai vállalatok kreatív munkatársai folyamatosan próbálnak olyan megoldást találni, amely elősegítheti az italok, például a whisky, vagy a brandy gyorsabb érését. A bor esetében az érlelés és az öregedés folyamata is nagy hatással van az ital végső ízére, de a cél elérése érdekében nem minden esetben szükséges újabb és újabb technológiákhoz folyamodni. Argentin borászok olyan tapasztalatok eredményeit tették közzé, amelyek szerint a palackozott borok tengerben való egyéves érlelése egyenértékű a három éves hagyományos pincében történővel. […]

Tovább…

Kivédhetők a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai a szőlőtermesztésben a szalmabor készítésével

Egyre nagyobb gondot okoz a borászoknak a klímaváltozás, viszont a szőlő töppesztéssel részben, vagy akár teljesen orvosolhatóak az időjárási viszontagságok által okozott károk. Európában ezt a módszert leggyakrabban a déli országokban alkalmazzák. Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának tanársegédje észak-olaszországi tanulmányi útja során ismerkedett meg a töppesztési eljárással, amely segít koncentrált alapanyagból minimális veszteséggel előállítani magas minőségű szalmaborokat. […]

Tovább…

1 milliárd forintért fejlesztettek a palackozási technológián Badacsonyörsön – képek

Egymilliárd forintos beruházással állított üzembe a palackok tisztaságát, épségét és a töltési szintet is ellenőrző gépsort badacsonyörsi üzemében a Varga Pincészet. A fejlesztés fő iránya az innovatív technológia bevezetése volt, és az 1 milliárd forintból csak kis részt, 100 millió forintot tett ki az üzemcsarnok átépítése. Az új, automatizált gépsor óránként 14 ezer palack töltésére képes, és a második palackozósornak köszönhetően megnövekedett a termelési biztonság is.
[…]

Tovább…

Az idei volt minden idők egyik legjobb szőlőszürete, remek lesz a 2018-as évjárat

Minden idők legjobb szürete volt az idei, mivel emberemlékezet óta nem volt olyan eset, hogy a mostanihoz hasonlóan korán kezdődjön a szőlő szedése. Emiatt pedig a 2018-as szüret egy nagyon hosszú és intenzív időszak volt, amit még a kedvezőtlen időjárás sem szakított meg. Várhatóan parádésak lesznek az idén készített magyar borok. […]

Tovább…

Vajon Trump is szeretné a magyar furmintot?

A furmint hazánk egyik legfontosabb őshonos szőlőfajtája. Szakértők szerint azonban nem kap elegendő figyelmet és törődést, ezért 2017-et a furmint évének nyilvánították. Ettől azt várják, hogy a nemzetközi és a hazai piac is jobban meg fogja ismerni ezt a szőlőfajtát, nagyobb lehet a kereslet az ilyen borok iránt. […]

Tovább…