Modern variáció acélcsarnokra: borászat

Magyarországon immáron 31 éve épülnek könnyűszerkezetes acélcsarnokok a Frisomat hidegen hengerelt szerkezeteivel. Ezek az épületek mára kinőtték általános értelemben vett ipari és mezőgazdasági funkcióikat, hiszen egyre több vállalkozás lát fantáziát az acélban, mint építőanyagban. Végeredményként pedig rendkívül egyedi létesítmények születhetnek. Alábbiakban nézzünk meg közelebbről egy igazi – most még – kiaknázatlan kategóriát: a borászatokat. […]

Tovább…

Válaszút előtt a magyar borászatok: hatékonyságnövelés és megújulás kell a sikerhez

Az állandóan változó kihívások közepette a termelés hatékonyságán és a megújuláson múlik a magyar bor jövője – hangzott el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának budapesti sajtórendezvényén. Az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára, Tarpataki Tamás a HNT szerepét emelte ki az ágazat működtetésében. […]

Tovább…

Egyedülálló borüzleti képzést indítanak a Tokaj-Hegyalja Egyetemen

Borüzletimenedzser-képzés indít 2022 ősszel a Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) fennhatósága alá tartozó Tokaj Wine Business Institute (TWBI). Az egyéves, angol nyelvű posztgraduális képzésen a hallgatók megismerkednek a jelenlegi borászati, borgazdálkodási irányzatokkal, valamint iparág-specifikus üzleti és közgazdasági ismereteket is elsajátítanak. […]

Tovább…

Egyedülálló borüzleti képzést indítanak a Tokaj-Hegyalja Egyetemen

Borüzletimenedzser-képzés indít 2022 ősszel a Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) fennhatósága alá tartozó Tokaj Wine Business Institute (TWBI). Az egyéves, angol nyelvű posztgraduális képzésen a hallgatók megismerkednek a jelenlegi borászati és borgazdálkodási irányzatokkal, valamint iparág-specifikus üzleti és közgazdasági ismereteket is elsajátítanak – tájékoztatta az intézmény az MTI-t. […]

Tovább…

Elkészült az új, digitális szőlőtőke nyilvántartó rendszer

Új szolgáltatást vezetett be a Baranya megyei Pécsen a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete; digitalizálta az Európában is egyedülálló legnagyobb szőlőfajta géngyűjteményét. A digitális szőlőtőke nyilvántartó rendszer nem csak a kutatóknak jelent gyorsabb hozzáférést az adatokhoz, segítséget biztosít a szőlőtermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak is a fajtaválasztásban. […]

Tovább…

Az aszúhamisítás vizsgálatára alapozták az olasz-magyar borkísérleteket

A lézerfény terjedésének mérésével elsőként sikerült kimutatniuk a borok hamisítását a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az olasz Salernoi Egyetem kutatóinak. A Processes szakfolyóiratban közzétett tanulmányban leírt új technológia különlegessége, hogy fehér és vörösborok esetében, valamint egészen apró beavatkozás esetén is segíthet észlelni a hamisítást. A módszer továbbfejlesztésével sokkal könnyebbé válhat majd az ellenőrök dolga. […]

Tovább…

Szőlő helyett végre több bort adhatnak el a Balatonboglári borvidékről a milliárdos fejlesztéssel

Szőlőfeldolgozó üzemet épít a Balaton Agrár Zrt. Ordacsehiben. A cég a márciusban kezdődő, közel 1 milliárd forintos beruházáshoz 464 millió forint támogatást nyert az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére meghirdetett pályázaton – jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Somogy megyei településen. Feldman Zsolt a támogatói okirat átadásán elmondta: a fejlesztéssel olyan feldolgozókapacitás jön létre, amivel a 3461 hektáros Balatonboglári borvidék szőlőtermelői nagyobb hozzáadott érték előállításával nagyobb jövedelemhez juthatnak. […]

Tovább…