A növény beszél hozzánk, aki érti, annak terméstöbblettel hálálja meg ezt

A növénytermesztésben az ismert makroelemeken (pl. nitrogén, foszfor és kálium) kívül mikroelemeket is ki kell juttatnunk. Annál is inkább, mert a mikroelemeket (pl. bór, cink, mangán, molibdén, réz és vas) a növények maguk nem tudják előállítani, ezért ezeket a tápelemeket mindenképpen a környezetükből kell felvenniük. Azonban ez nem mindig sikerül a kellő mennyiségben. A tápanyaghiányt a növény fiziológiai stresszként éli meg, aminek a következménye terméscsökkenés és minőségromlás lehet. A növények jelzik, ha valamire szükségük van. A siker azon múlik, hogy ezeket a hiánytüneteket felismerjük-e. Ezzel a céllal, immár második alkalommal tartott online kurzust a KALI Akadémia keretében április 14-én, Dr. Zsom Eszter és Dr. Heike Thiel, a K+S Minerals and Agriculture GmbH szaktanácsadói. […]

Tovább…

400 ezer palacknyi vörösbor úszott el a folyóban

Borfolyóvá vált a Russian: az Amerikai Egyesült Államok észak-nyugati részén található Kalifornia államban mintegy 360 ezer liter, azaz 400 ezer palacknyi cabernet sauvignon került bele. A vörösbor január végén, Healdsburg településnél jutott a vízbe. A tartálynyi termék értéke több mint 10 millió dollár, nagyjából 3,32 milliárd forint volt. Az eset a Rodney Strong szőlőültetvényen történt, ahol egy nagy tartály alján lévő szelep hibásodott meg. Ennek következtében az összes bor, mintegy 8 nagy tartálykocsira való mennyiség került az üzemi csatornába, ahonnan pedig a folyóba jutott. […]

Tovább…

1 milliárd forintért fejlesztettek a palackozási technológián Badacsonyörsön – képek

Egymilliárd forintos beruházással állított üzembe a palackok tisztaságát, épségét és a töltési szintet is ellenőrző gépsort badacsonyörsi üzemében a Varga Pincészet. A fejlesztés fő iránya az innovatív technológia bevezetése volt, és az 1 milliárd forintból csak kis részt, 100 millió forintot tett ki az üzemcsarnok átépítése. Az új, automatizált gépsor óránként 14 ezer palack töltésére képes, és a második palackozósornak köszönhetően megnövekedett a termelési biztonság is.
[…]

Tovább…

70 milliárd forint támogatás is érkezhet az élelmiszeriparba és a borászatba idén

Mintegy 70 milliárd forint támogatásban részesülhetnek idén az élelmiszeripari vállalkozások és borászatok a Vidékfejlesztési Programban – mondta Nagy István agrárminiszter egy budapesti sajtótájékoztatón. A miniszter ismertette, hogy az agrártárca tavaly októberben újra megnyitotta az élelmiszeripari fejlesztést szolgáló felhívást 50 milliárd forintos keretösszeggel. 40 milliárd forintot az élelmiszer-feldolgozó üzemek számára, 10 milliárd forintot pedig a borászati üzemek számára különítettek el. A felhívásra idén január és április között lehetett támogatási kérelmet benyújtani. […]

Tovább…

Túl alacsony áron vásárolnák fel a termést, tőkén maradhat a szőlő

Bár a zöld­szüret miatt a tavalyinál kisebb lesz a szőlőtermés, a felvásárlók alacsony árakat hirdettek meg, és túl kis mennyiséget vennének át. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának várakozásai szerint az idei szőlőtermés 4,5-4,8 millió mázsa körüli lesz. A tavalyi kiváló hozamok után felhalmozódott, jókora hazai és európai borkészletek miatt meghirdetett zöldszüret a tanács becslése szerint 440 ezer mázsával csökkentette a borszőlőtermést. Mindezt azzal együtt is, hogy az eredetileg közöltnél végül kisebb területen szedték le a szőlőtermelők az éretlen fürtöket. […]

Tovább…

Fontos szerepet és 10 milliárd forintot kap a borászati ágazat a Vidékfejlesztési Programban

Számos olyan családi gazdaság termeszt szőlőt, majd készít bort, akik részesei a magyar vidéknek és számos munkahelyet teremtenek – mondta az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára Kecskeméten, a 40. országos borverseny megnyitóján. Kis Miklós Zsolt elmondta, hogy fontos szerepet szántak a borászati ágazatnak a Vidékfejlesztési Program kidolgozásában is. Éppen ezért bízik benne, hogy az elmúlt évek támogatáspolitikai és szakmapolitikai intézkedései hozzájárulnak ahhoz, hogy az ágazat egyre stabilabban és sikeresebben működjön, és egyre jobb eredményeket érjen el. […]

Tovább…

Sörre bor, bármikor? Most végre kiderült

Vajon számít-e, hogy milyen sorrendben iszunk? Ezzel kapcsolatban végeztek kísérleteket német és angol tudósok, akik megdöntöttek egy hiedelmet is. A „Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör!” mondás minden bizonnyal népi megfigyelésen alapul, de az eredmények egészen mást mutattak a vizsgálatok után. Leírjuk, mire jutottak a német Witten/Herdecke Egyetem és az angol University of Cambridge kutatói a különféle alkoholok sorrendjének hatásait tesztelve. A Magyar Mezőgazdaság bukkant rá a Science Daily cikkére, ezt szemléztük. Több kultúrában is azt gondolják, hogy a sör-bor sorrend betartásával nem kerül bajba. Viszont ha fordítva (borra sör) iszik, kegyetlen másnaposság lesz a büntetése. Az angol nyelvben így […]

Tovább…