A világ egyik legnagyobb Élelmiszer és Ital Szakkiállítása a FOODEX Japan, amelyen immár 12. alkalommal szervezett közösségi magyar megjelenést az Agrármarketing Centrum. A 2019. március 5-8-ig tartó, kizárólag szakmai látogatóknak nyitott eseményen 14 magyar kiállító mutatkozott be. Ők az ázsiai piacon népszerű és jól eladható termékekkel – liba- és kacsahús, likőrök, mézek, borkülönlegességek, fagyasztott élelmiszerek – várták az érdeklődőket. A tokiói esemény az ázsiai térség egyik legnagyobb élelmiszerágazati rendezvénye, amelyen tavaly 83 ország közel 3500 kiállítója mutatta be termékeit a közel 73 ezer látogatónak. A FOODEX Japan Nemzetközi Élelmiszer és Ital Szakkiállítás 162 négyzetméteres magyar standján idén 14 kiállító mutatkozott […]
Címke: bor
A digitalizáció és az informatika teret hódít a borkészítésben is
Az informatika és a digitalizáció teret hódít a borászatban is. Az ágazat pedig igyekszik kihasználni a fejlődés lehetőségeit. Ezzel kapcsolatban rendeznek Borjog és Bormarketing Konferenciát 2019. március 1-én a budapesti New York Palotában. Az esemény szakmai partnere a Miniszterelnökség és az Agrárminisztérium, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – írta a Magyar Mezőgazdaság. A Borjog és Bormarketing Konferencia indulása óta évről évre világos célokat tűz ki. Elsősorban hathatós felülete kíván lenni a magyar borért dolgozó szőlészeknek, borászoknak, szakmai szervezeteknek, és kormányzati szereplőknek. Az együttműködő szervezetek a legmagasabb szinten képviseltetik magukat a konferencián. Nagy István agrárminiszter nyitja meg az […]
Kevesebb bort termel a világ, emiatt nagyot nőhetnek a magyar borárak
Több mint 5 százalékkal emelkedtek a magyar borárak az idei év első felében, és nem kizárt a további drágulás sem. Az áremeléseket a borászatok termelési költségeinek növekedése, illetve az európai szőlőtermelő terület régóta tartó csökkenése indokolja. Hiába nőttek a minimálbérek Magyarországon, a munkáltatóknak komoly gondot okoz, hogy egyre kevesebb s szőlészeti munkákba bevonható munkaerő. […]
Hogyan lehet a bor vegán?
Világszerte egyre többen állnak át a vegán életmódra, amit a borászat sem hagyhat figyelmen kívül. A vegán szemléletben ugyanis a táplálkozás teljes körűen mellőzi az állati eredetű alapanyagokat. De melyik folyamatokat érinti ez a borkészítés során? […]
Nukleáris technológiával a borhamisítás ellen
A borhamisítás állandó probléma és folyamatos a küzdelem a borhamisítókkal, akik leggyakrabban cukor, víz vagy alkohol hozzáadásával csalnak. Többféle módszert használnak a lebuktatásukra, ezekről olvashat cikkünkben. […]
Rossz hír érkezett a borisszáknak
Az Európai Bizottság prognózisa szerint a 2017/2018. gazdasági évben az unióban 145 millió hektoliter bor várható, ami 14 százalékkal maradna el az egy évvel korábbitól. Olaszországban 21 százalékkal, Fraciaországban 18 százalékkal, Spanyolországban 15 százalékkal csökkenhet az uniós bortermelés mennyisége. Magyarországon az idén mintegy 2,5 millió hektoliter seprős újborra lehet számítani. […]
Idén nagyon rákaptak a magyarok a borra
Idén fokozatosan növekszik Magyarországon a borfogyasztás. A gazdák ráadásul kiváló minőségű borokra számítanak a most kezdődő szezonban, a kereslet miatt viszont biztosan lesz helye a 2,9 millió hektoliter seprős újbornak. […]
Megalkotják a magyar borok eredetmintázati térképét
A borok minősége és azok származása már évek óta kiemelten fontos téma a világban. Magyarország most jutott el oda, hogy egy modern technológia segítségével elkészíthesse a magyar borok eredetmintázati térképét. Ettől azt várják a borászok, hogy tovább erősödhet a magyar borok hitelessége. […]