A Balatonnál készül az első magyar olívaolaj

a Balaton-felvidéken termett bogyókból elkészült az első, hazai termésből sajtolt extra szűz bio olívaolaj. Kereskedelmi forgalomba nem kerül, mert az olajból mindössze 2,5 liter készült. Magyarországon még szokatlan a szabadba kiültetett olajfa, de a klímaváltozás okozta felmelegedés egyre inkább lehetővé teszi olyan növények hazai termesztését is, aminek korábban nem voltak adottak az életfeltételei a Kárpát-medencében. […]

Tovább…

Több 10 ezer spanyol olívatermelő tiltakozott az amerikai büntetővámok és az alacsony árak ellen

Rengeteg spanyol olívatermelő vonult utcára a spanyol fővárosban, Madridban azért, hogy tiltakozzon az alacsony fogyasztói árak és az ágazatot súlyosan érintő amerikai büntetővám-tervezet ellen. A tüntetők elsősorban egy méltányos árképzési rendszer biztosítását követelték a spanyol kormánytól, hogy a fogyasztói árak ne mehessenek a termelői árak alá. Jelenleg ugyanis ez a helyzet. Spanyolországban 2018-ban 26 százalékkal, idén pedig 44 százalékkal csökkent az olívaolaj fogyasztói ára, átlagosan kilogrammonként 2 euróra. A Nemzetközi Olívatanács által meghatározott termelői ár 2,75 euró. […]

Tovább…

Olívaolajat szűzen, extrán, simán és pogácsából

Az olívaolaj termőhelytől és termelőtől függően nagyon változatos színben, aromában és ízben is. Egy dologban viszont az olajok is egyeznek, extra minőségük miatt nyersen, közvetlen fogyasztásra ajánlott, és az élettani hatása is ennek a legkedvezőbb. A gasztronómia egyik legfontosabb kelléke, az üzletek polcain bőséges a kínálat belőle. Nem is lehet könnyen kiigazodni a különféle elnevezéseken, pedig azok az olaj különféle minőségét jelzik. […]

Tovább…