Sörből és trágyából készítettek rovarirtószert a spanyolok

A keverék, amelyet spanyol kutatók mixeltek, képes kiirtani a talaj kártevőit, nem ártalmas a hasznos mikroorganizmusokra, és akár még a terméshozamot is növelheti. A rovarirtók nem csak a kártevőket, de az ökoszisztéma szempontjából nélkülözhetetlen rovarokat is pusztítják. Egy új kutatás szerint két természetes alkotóelem, a sör-melléktermékek és trágya keveréke megoldhatná ezeket a kihívásokat. […]

Tovább…

Remek brit ötlet a sörfelesleg újrahasznosítására

Az Egyesült Királyságban a koronavírus miatti első zárlat következtében több millió forint értékű sörkészlet ment kárba, amiért a kocsmák és az éttermek nagy része zárva tartott. A British Beer and Pub Association, az Egyesült Királyság ital- és vendéglátóipar kereskedelmi szövetsége előrejelzése szerint több mint 41 millió liter sör veszett oda a vendéglátóhelyek bezárása következtében. A Heineken közel 3,5 millió liter sörfelesleg felhasználásáról gondoskodott azzal, hogy a munkatársai rájöttek, hogyan alakítsák át megújuló energiává a megmaradt készleteket. […]

Tovább…

Az állattartásban hasznosul az angol főzde eladhatatlan söre

1500 hordónyi eladhatatlan sört hasznosított újra az állattartásban egy bristoli főzde. A megmaradt sörből félfolyékony takarmányt állítottak elő a közeli sertéstelepek számára. Az Anglia délnyugati részén, Londontól 185 kilométerre nyugatra található bristoli Butcombe Brewing Co. azoktól az ügyfeleitől kapta meg a sört, akiknek a COVID-19 koronavírus-járvány miatt elrendelt lezárások miatt kellett bezárniuk márciusban. […]

Tovább…

10 millió liter sör ment a pocsékba Franciaországban

Franciaország fővárosában, Párizsban közel 4 olimpiai úszómedencét lehetne megtölteni azzal a sörmennyiséggel, amelyet az elmúlt napokban kiöntöttek a sörgyártók. A sörök szavatossági ideje ugyanis lejárt, mivel a koronavírus miatti korlátozások során az emberek nem vásárolták fel azokat, ezért kellett a gyártóknak megszabadulniuk a 10 millió liter sörtől. […]

Tovább…

Sörre bor, bármikor? Most végre kiderült

Vajon számít-e, hogy milyen sorrendben iszunk? Ezzel kapcsolatban végeztek kísérleteket német és angol tudósok, akik megdöntöttek egy hiedelmet is. A „Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör!” mondás minden bizonnyal népi megfigyelésen alapul, de az eredmények egészen mást mutattak a vizsgálatok után. Leírjuk, mire jutottak a német Witten/Herdecke Egyetem és az angol University of Cambridge kutatói a különféle alkoholok sorrendjének hatásait tesztelve. A Magyar Mezőgazdaság bukkant rá a Science Daily cikkére, ezt szemléztük. Több kultúrában is azt gondolják, hogy a sör-bor sorrend betartásával nem kerül bajba. Viszont ha fordítva (borra sör) iszik, kegyetlen másnaposság lesz a büntetése. Az angol nyelvben így […]

Tovább…

Gondolta volna, hogy jelentősen nőtt a sörpiac tavaly?

A prémium sörök további térnyerésén túl az alkoholmentes fajták növekedése is hozzájárult tavaly ahhoz, hogy a sörpiac kereskedelmi forgalma 150 milliárd forint fölé kússzon. Tavaly a bolti eladások 90 százalékát a hagyományos sörök tették ki. Az ízesített típusok részaránya 7 százalék volt, miközben a fennmaradó 3 százalékot a búza-, a barna-, a félbarna és a kukoricasörök adták. Az elmúlt évben mennyiségben 4, értékben pedig 11 százalékkal nőtt a sör magyarországi kiskereskedelmi értékesítése, és meghaladta a 150 milliárd forintot – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Nielsen. A piackutató kiemelte, hogy ezzel a sörhöz kapcsolódik a második legmagasabb bevétel az általa vizsgált […]

Tovább…

El nem adott kenyerekből főz sört az ismert üzletlánc

Az élelmiszer-pazarlás ellen küzd a Spar üzletlánc Ausztriában, ezért arra társult egy sörfőző üzemmel, hogy az Interspar pékségében sütött, ám nem értékesített kenyerekből sört készítsen. A kiskereskedelmi lánc a salzburgi Gusswerk sörfőzdével működik együtt azért, hogy a felesleges organikus kenyerekből sört főzzön. […]

Tovább…

Meglepődik, hogy a sör lehetett a mezőgazdaság kialakulásának oka?

Bizonyíték nélkül a tudósok eddig csupán feltételezni tudták, hogy a mezőgazdaság kialakulása összefüggött a különféle gabonák magvának szénhidrátjait etil-alkohollá és szén-dioxiddá bontó fermentáció, vagyis az erjedés felfedezésével. A sörkészítés tárgyi kellékei ugyanis olyan korszakokból kerültek elő, amelyeket jóval megelőzött valamilyen fejlettebb agrárkultúra. Ennek alapján a régészek és a gasztrotörténészek csak azt állíthatták biztosan, hogy az ókori Mezopotámiában és az Egyiptomi Birodalomban már iparszerűen készítették a különféle gabonasöröket. […]

Tovább…