Sörre bor, bármikor? Most végre kiderült

Vajon számít-e, hogy milyen sorrendben iszunk? Ezzel kapcsolatban végeztek kísérleteket német és angol tudósok, akik megdöntöttek egy hiedelmet is. A „Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör!” mondás minden bizonnyal népi megfigyelésen alapul, de az eredmények egészen mást mutattak a vizsgálatok után. Leírjuk, mire jutottak a német Witten/Herdecke Egyetem és az angol University of Cambridge kutatói a különféle alkoholok sorrendjének hatásait tesztelve. A Magyar Mezőgazdaság bukkant rá a Science Daily cikkére, ezt szemléztük. Több kultúrában is azt gondolják, hogy a sör-bor sorrend betartásával nem kerül bajba. Viszont ha fordítva (borra sör) iszik, kegyetlen másnaposság lesz a büntetése. Az angol nyelvben így […]

Tovább…

Gondolta volna, hogy jelentősen nőtt a sörpiac tavaly?

A prémium sörök további térnyerésén túl az alkoholmentes fajták növekedése is hozzájárult tavaly ahhoz, hogy a sörpiac kereskedelmi forgalma 150 milliárd forint fölé kússzon. Tavaly a bolti eladások 90 százalékát a hagyományos sörök tették ki. Az ízesített típusok részaránya 7 százalék volt, miközben a fennmaradó 3 százalékot a búza-, a barna-, a félbarna és a kukoricasörök adták. Az elmúlt évben mennyiségben 4, értékben pedig 11 százalékkal nőtt a sör magyarországi kiskereskedelmi értékesítése, és meghaladta a 150 milliárd forintot – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Nielsen. A piackutató kiemelte, hogy ezzel a sörhöz kapcsolódik a második legmagasabb bevétel az általa vizsgált […]

Tovább…

El nem adott kenyerekből főz sört az ismert üzletlánc

Az élelmiszer-pazarlás ellen küzd a Spar üzletlánc Ausztriában, ezért arra társult egy sörfőző üzemmel, hogy az Interspar pékségében sütött, ám nem értékesített kenyerekből sört készítsen. A kiskereskedelmi lánc a salzburgi Gusswerk sörfőzdével működik együtt azért, hogy a felesleges organikus kenyerekből sört főzzön. […]

Tovább…

Meglepődik, hogy a sör lehetett a mezőgazdaság kialakulásának oka?

Bizonyíték nélkül a tudósok eddig csupán feltételezni tudták, hogy a mezőgazdaság kialakulása összefüggött a különféle gabonák magvának szénhidrátjait etil-alkohollá és szén-dioxiddá bontó fermentáció, vagyis az erjedés felfedezésével. A sörkészítés tárgyi kellékei ugyanis olyan korszakokból kerültek elő, amelyeket jóval megelőzött valamilyen fejlettebb agrárkultúra. Ennek alapján a régészek és a gasztrotörténészek csak azt állíthatták biztosan, hogy az ókori Mezopotámiában és az Egyiptomi Birodalomban már iparszerűen készítették a különféle gabonasöröket. […]

Tovább…

Az országos sörvizsgálat alapján kifogástalan a minőség

A nyár egyik legjobban fogyó termékét, a világos dobozos söröket tesztelte Szupermenta projektjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vizsgált italok kiválasztásából most először az olvasók is kivehették a részüket. Azonban nem ez lett a teszt egyetlen újdonsága: első alkalommal fordult ugyanis elő, hogy a szakemberek mindent rendben találtak, még jelölési hiba sem akadt. Az országos sörvizsgálat során tesztelt 20 világos dobozos sör tehát biztonsággal fogyasztható. […]

Tovább…

Alkobeer projekt – Alakor biosör

A nyáron adtunk hírt Facebook oldalunkon arról, hogy elkészült az első magyar biosör, ami az ősi eredetű alakor búzából készül, melynek kiemelkedő a beltartalmi paraméterei (magas antioxidáns- és mikroelem-koncentráció). Akkor még nem tudtunk arról informálni az érdeklődőket, hogy hol kapható, de most már hozzá lehet jutni egy budapesti üzletben, és webáruházon keresztül is. Részleteket itt talál: http://www.alakorsor.com/index.php/alakorsor  A magyar biosör Lengyelországban hatalmas sikert aratott, mely nem csak jóízű és vegyszermentes, de antioxidánsokban, és nyomelemekben is gazdagabb a többi sörnél. Akit pedig a projekt és annak részletei érdekelnek, további információkat itt olvashat: http://alkobeerprojekt.hu/cms/  Forrás: MR1 Kossuth Rádió Iratkozzon fel hírlevelünkre! Hogy […]

Tovább…