1 milliárd forintért fejlesztettek a palackozási technológián Badacsonyörsön – képek

Egymilliárd forintos beruházással állított üzembe a palackok tisztaságát, épségét és a töltési szintet is ellenőrző gépsort badacsonyörsi üzemében a Varga Pincészet. A fejlesztés fő iránya az innovatív technológia bevezetése volt, és az 1 milliárd forintból csak kis részt, 100 millió forintot tett ki az üzemcsarnok átépítése. Az új, automatizált gépsor óránként 14 ezer palack töltésére képes, és a második palackozósornak köszönhetően megnövekedett a termelési biztonság is.

A két éves munka 2019. november 8-án fejeződött be, a beruházás megvalósításához 831 millió forint a GINOP-1.2.6-8.3.4-16 kódszámú, „Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel” megnevezésű pályázatból érkezett. Ennek keretében a pincészet 307,47 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz és 315,79 millió forint 1 százalékos kamatozású hitelhez jutott. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg – írta a cég közleménye.

Új szintre lépett a palackozás Badacsonyörsön - Fotó: Varga Pincészet
Új szintre lépett a palackozás Badacsonyörsön – Fotó: Varga Pincészet

A Varga Pincészetnél így 2019 novemberétől legnagyobb részben már a csúcstechnológiájú palackozósoron történik a borok palackba zárása Badacsonyörsön. Az új, automatizált gépsor óránként 14 ezer palack töltésére képes, valamint ellenőrzi az üres palackok tisztaságát, épségét, töltési szintjét és a lezárás minőségét. A Varga Pincészet badacsonyörsi és feldebrői üzemeiben évente hozzávetőleg 15 millió palack bort termelnek.

Óránként 14 ezer darabra nőtt a palackozás kapacitása - Fotó: Varga Pincészet
Óránként 14 ezer darabra nőtt a palackozás kapacitása – Fotó: Varga Pincészet

Az elmúlt 2-3 év alatt összesen 3 milliárd forintot fordítottunk fejlesztésre. Az idén megújult és jelentősen bővült a palackozási kapacitásunk Badacsonyörsön, de ezen kívül több mint 2 milliárd forintos, szintén több éves projektet fejeztünk be tavaly az Egri borvidéken lévő feldebrői birtokunkon, ami a szőlőfeldolgozó-, erjesztő- és bortároló kapacitásainkat bővítette mondta Varga Péter alapító tulajdonos.

A palackozás kapacitása mellett a termelés biztonsága is nőtt

A palackozási kapacitás bővülése talán nem is a legfontosabb eredménye a fejlesztésnek – folytatta fia, Varga Máté ügyvezető. Azzal, hogy most már 2 palackozósorral rendelkezünk, rendkívüli módon megnövekedett a termelési biztonságunk, az új gépsorral pedig úgy termelünk többet 40 százalékkal, hogy 30 százalékkal kevesebb élőmunkára van szükség. Ezen kívül olyan műszaki automatizálási megoldásokat vezettünk be, amelyek a borászatban nemcsak Magyarországon számítanak újdonságnak, hanem Európa fejlettebb országaiban is, mivel jelentősen hozzájárulnak termékeink minőségbiztonságának növeléséhez is. 

Így néz ki az új gyártósor - Fotó: Varga Pincészet
Így néz ki az új gyártósor – Fotó: Varga Pincészet

A Varga Pincészet Kft. 1993-ban alakult, 200 hektár szőlőültetvénye van országszerte, ebből 125 hektár Badacsony környékén, 20 hektár Balatonaligán, 55 az egri borvidéken. A feldolgozóüzemek a badacsonyi és egri borvidékeken vannak. A pincészet 2018-as árbevétele megközelítette az 5 milliárd forintot, az alkalmazottak száma 186. A nyilvános cégadatok szerint a Kft. tavalyi adózott nyeresége meghaladta a 150 millió forintot, az egy évvel korábbi 161 millió forint után. Több mint egy évtizede a Varga Pincészet értékesíti Magyarországon a legtöbb palackos bort, 2018-ban 14 milliót – mondta a tulajdonos.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

1,5 millió eurós támogatási keretösszeg a borászat... 2013. augusztus 7-től lépett hatályba a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásá...
Támogatás borászati gépek, technológiai berendezés... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 180/2013. (XI. 4.) MVH közleménye az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológia...
Rendelet készül az import borok azonosíthatósága é... Rendelet készül az import borok egyértelmű azonosíthatósága érdekében, várhatóan a rendeletre a napokban minden szükséges aláírás rákerül - mondta az ...
Eddig nem volt könnyű éve a szőlőtermelőknek Nem kedvezett az idei év a szőlősgazdáknak, ugyanis az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt jelentősen elszaporodtak a szőlő kártevői és kórokozói....
Közepes szőlőtermés várható, a minőség még javulha... Néhány nap múlva már minden borvidéken megindul a szüret, a tavalyihoz hasonlóan közepes mennyiség várható, de a szőlő minősége még sokat javulhat ked...
Hogyan telepítsünk szőlőt? Keresve is aligha találunk kiskertet, amelyben ne lenne néhány tőke szőlő, egy szőlősor az út mellett, vagy egy szőlőlugas. A szőlő éppen úgy hozzá ta...