Információszerzés és döntéstámogatás az agráriumban

Az AgroStratéga 2017-ben már hatodik alkalommal indítja útjára azt a kutatást, melynek kérdőíve a mezőgazdasági termelést hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából folytató egyéni gazdálkodók, cégvezetők szakmai információszerzési szokásaival, valamint jövőképével kapcsolatos kérdéseket tartalmazza. […]

Tovább…

Milliók az éhenhalás küszöbén a rekordtermések mellett

Az utóbbi 1-2 évben kiemelkedő terméseredményeket láthatunk a mezőgazdaságban, ebből a bőséges termésből pedig globális szinten is biztosítva van a stabil élelmiszer ellátás. Pontosabban csak biztosítva lehetne, ha civil konfliktusok, harcok és a migráció nem szabna gátat sok esetben az élelmiszer áramlásának. Amennyiben ez így folytatódik, sokan lehetnek veszélyben még a rekordtermések ellenére is. […]

Tovább…

Energiahatékonyság és minőség a terményszárításban – Mindegy mit eszünk?

Gyakran halljuk a mondást, hogy „Azzá leszel, amit eszel”. De tudjuk-e, hogy mit eszünk? Meg kell bíznunk másokban. Mások szakértelmére, jóindulatára, lelkiismeretességére kell hagyatkozunk, ami nem mindig könnyű feladat, főleg ha figyeljük a ránk zúduló híreket is. Környezetünk védelmének egyik fontos szegmense a gabonáink és a takarmányok biztonságos raktározása és minőségének védelme (a takarmányok minősége az állati eredetű élelmiszereink minőségét is jelentős mértékben befolyásolja). […]

Tovább…

Tolnában már tapasztalható a vetésszerkezet változása

A hazai vetésszerkezet lassan változni fog, mondják már régóta, de eddig erre nem volt konkrét bizonyíték. Most azonban Tolna megyében már érezhető a változás szele. Egyre kisebb területre vetettek a gazdálkodók kukoricát és búzát, helyüket a pillangósok kezdik átvenni. […]

Tovább…