Az allergia és az étkezés miatt is fontos az ősgabonák beltartalmi értéke

Egyes ősgabonáknak kiemelkedő a beltartalmi értékük és könnyebben tolerálják őket az ételérzékeny fogyasztók – hívta fel rá a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) közleménye. A hazai termelésű, ökológiai művelésben aratott gabonák értékeire hívták fel a figyelmet a kenyér világnapja és az élelmezési világnap alkalmából. […]

Tovább…

Újra előkerülnek az ősi gabonafajták az előnyös tulajdonságaik miatt

Az ősi gabonafajták a mezőgazdaság intenzív iparosításának hatására feledésbe merültek. Az elmúlt években azonban újra divatba jöttek és kezdenek aktív témává válni. A fajták eleinte az egyedi beltartalmi értékek és a különleges malom- és sütőipari tulajdonságaik miatt kerültek ismét előtérbe, majd az ökológiai gazdálkodás terjedésével váltak az ágazat fontos mellékszereplőivé. […]

Tovább…

Az ősbúzákról és a biogazdálkodási gyakorlatokról is szólt a szakmai nap Száron

„Ökológiai gazdálkodás – hogyan tovább?” címmel rendezte meg a Szári Szántóföldi Szakmai Nap programját az ÖMKi, immár harmadszor. A 2023. június 21-én, a Csoroszlya Farmon tartott eseményen közel 80 gazda, feldolgozóiparban dolgozó szakember, szaktanácsadó és érdeklődő volt ott. […]

Tovább…

Őszi búza fajtakísérletek és biogazdaságok tehetik fenntarthatóbbá a magyar élelmiszerellátást

Az egészséges élelmiszerek fogyasztására, az élelmiszerbiztonság megőrzésére és a kiváló minőségű, helyben termelt bio élelmiszerekre hívta fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi). Nemrég láttak napvilágot a kutatóintézet országos, kisparcellás őszibúza fajtateszt kísérleteinek legfrissebb eredményei. […]

Tovább…

Magyar biosiker: felkerültek a hazai Lidl áruházak polcaira az alakor és tönke ősgabona lisztek

Többéves ősgabona fajta kísérletek eredményeként valósult meg az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet termékfejlesztési projektje, így a magyarországi boltok polcaira is kikerülnek a bio tájfajta tönke és alakor ősgabona lisztek. 2022. január harmadik hetétől a Lidl áruházláncában, országosan megvásárolhatóak fél kilós kiszerelésben az ÖMKi partneri hálózatából származó bio tönke és alakor lisztek. Az elérhető mennyiség egyelőre limitált, de ha az első kereskedelmi kísérlet beválik, a jövőben nagyobb mennyiséget kínálnak majd a fogyasztóknak. […]

Tovább…

Tönköly, alakor és tönke: ősgabona fajtákat is aratnak a biogazdálkodók

Péter és Pál napjával, június 29-én megkezdődött a betakarítás időszaka. Az idei aratási időszak kezdetén a hazai termelésű, egészséges, ökológiai művelésben aratott gabonák értékeire hívta fel a figyelmet az ÖMKi. A magyarok fejenként átlagosan 37 kilogramm kenyeret fogyasztanak évente. A kereslet kielégítésére ma már egyre több kézműves pékségben lehet hozzájutni ökológiai gabonákból, sőt, ősgabonákból – tönköly, alakor és tönke – készített, különleges beltartalmi értékű pékárukhoz. […]

Tovább…

Alkobeer projekt – Alakor biosör

A nyáron adtunk hírt Facebook oldalunkon arról, hogy elkészült az első magyar biosör, ami az ősi eredetű alakor búzából készül, melynek kiemelkedő a beltartalmi paraméterei (magas antioxidáns- és mikroelem-koncentráció). Akkor még nem tudtunk arról informálni az érdeklődőket, hogy hol kapható, de most már hozzá lehet jutni egy budapesti üzletben, és webáruházon keresztül is. Részleteket itt talál: http://www.alakorsor.com/index.php/alakorsor  A magyar biosör Lengyelországban hatalmas sikert aratott, mely nem csak jóízű és vegyszermentes, de antioxidánsokban, és nyomelemekben is gazdagabb a többi sörnél. Akit pedig a projekt és annak részletei érdekelnek, további információkat itt olvashat: http://alkobeerprojekt.hu/cms/  Forrás: MR1 Kossuth Rádió […]

Tovább…