Újra előkerülnek az ősi gabonafajták az előnyös tulajdonságaik miatt

Az ősi gabonafajták a mezőgazdaság intenzív iparosításának hatására feledésbe merültek, és alulértékeltnek számítottak. Az elmúlt években azonban újra divatba jöttek és kezdenek aktív témává válni a termelésben és a fogyasztásban is. A fajták eleinte az egyedi beltartalmi értékek és a különleges malom- és sütőipari tulajdonságaik miatt kerültek ismét előtérbe, majd az ökológiai gazdálkodás terjedésével váltak az ágazat fontos mellékszereplőivé. A nyomott gabonaáraknál jövedelmezőbb réspiaci árazásuk miatt lehetnek megfelelő növények, amihez az alacsonyabb inputanyag-igény még hozzá is tesz.

A Mezőhír írta meg, hogy az egyre egészségtudatosabb táplálkozási szokásokkal, a funkcionális élelmiszerekkel és a slow food mozgalommal sokan újra felfedezték az ősi gabonafajtákat és több gabonahelyettesítő növényt. Az alakor, a tönkebúza, a tönkölybúza, a durumbúza, a purpurbúza és az évelő rozs főként sütő- és tésztaipari felhasználásra kerül. Néha pedig a kézműves sörfőzdék és a szeszipar is érdeklődést mutat irántuk. 

Az egyre egészségtudatosabb táplálkozási szokásokkal sokan újra felfedezték az ősi gabonafajtákat és több gabonahelyettesítő növényt, a tönköly is egyre népszerűbb
Az egyre egészségtudatosabb táplálkozási szokásokkal sokan újra felfedezték az ősi gabonafajtákat és több gabonahelyettesítő növényt, a tönköly is egyre népszerűbb

A témához kapcsolódva az amarántot, a chia-t, a quinoa-t és a pohánkát általában gabonanövényeknek mondják, noha nem azok – felhasználásuk jellege miatt mégis oda sorolják őket. Ezekből a növényekből lisztet is készítenek, de gyakrabban találkozni velük reformköretként. A feldolgozás és az őrlés során keletkezett melléktermékeik ugyancsak értékes anyagok.

Több közülük mára közkedveltté vált

A ősi gabonák egy része a malmok és a pékek számára ismert, ezért inkább reneszánszukról, újrafelfedezésükről lehet beszélni. A cikk szerint az alakortól (egyszemű búza) származtatjuk a ma ismert búzaféléket, finomlisztje érdekes, sárgás színű a benne található karotinoid miatt. A tönkével együtt az alakor az egyik legkorábban termesztésbe vont kalászos növény. A tönköly és a durumbúza a legközismertebb képviselői az ősi gabonáknak, a reform-élelmiszer mozgalomnak köszönhetően váltak kedvelt táplálékká. A tönköly gazdag B-vitaminokban, foszforban, magnéziumban, vasban és cinkben. A durumbúza (keményszemű búza) kicsit kivételt képez, mivel felhasználása a többi gabonához képest általánosabbá, hétköznapibbá vált. Manapság már széles körben termesztik és nemesítik. A durumból készült tésztát sokan kedvelik, tojásallergiások is fogyaszthatják. A purpurbúza nevét a külső héjában található antociánról kapta, ennek köszönheti bíbor színét. A belőle készült kenyér is színes, pirosas, íze érdekes, enyhén fűszeres. Külön érdekesség az aszalt tönköly, ami nem más, mint a féléretten betakarított és mesterségesen szárított tönkölybúza.

Dél-Amerikából érkezik a többség

A gabonapótló növények legtöbbje Dél-Amerikából származik, ahol az ősi civilizációk már ismerték őket. Különleges beltartalmuk miatt a szuperélelmiszerekhez sorolják őket, a vegetáriánus és a vegán konyha gyakori szereplői. A chia, más néven aztékzsálya kiemelkedően magas rosttartalmú, foszforban és magnéziumban rendkívül dús, az egyik leggazdagabb természetes forrása az omega-3 zsírsavaknak. Az amaránt és a quinoa (kinoa, rizsparéj) a disznóparéjfélékhez tartozik. Az amaránt a Föld egyik legősibb kultúrnövénye. Mivel gluténmentes, így a lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják, aminosav összetétele harmonikus, fehérjetartalma 75 százalékban hasznosul. A quinoa magja szintén gluténmentes, alacsony kalóriatartalmú, lassan felszívódó szénhidrátforrás, magas vas- és kalciumtartalommal. A pohánka (hajdina) régi ismerős, az egyik legelterjedtebb gabonahelyettesítő növény. A szlovén konyha lisztként és köretként egyaránt szívesen használja. Kelet-Európában pedig gyakori egytálétel a hajdinakása – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon továbbra is erős eladói nyomás uralkodik. A gazdák igyekeznek túladni a tavalyi készleteken. Az intenzív verseny ellenére az árak esése a 2...
Rekordok és jó minőség Több megyében a jelenlegi adatok alapján, rekordot döntött a búza termésátlaga, Tolnában közel 6 t, Baranyában több mint 5 t és a leggyengébb Szabolcs...
Bálák tűzveszélyben, ajánlatroham a Magro-n A hétnek és a kánikulának még közel sincs vége – tetőzés hétfőn -, de már több megyéből is érkeztek többezer égő báláról szóló hírek - volt, ahol álla...
Az aratás vége felé közeledve… A Magro.hu piactérre naponta átlagosan 10 új gabona vételi és eladási ajánlat kerül feltöltésre, amely többszáz tonnányi terméket jelent. A lendület a...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...