Már megfizethetetlen a kenyér, aggódnak a pékek

A rendkívül magas energiaárak miatt sok pékség kénytelen volt visszaállni az éjszakai sütésre, mert akkor olcsóbb az áram, és nem kell fagyasztani a termékeket. A kereslet már most kis mértékben visszaesett, de a jövő év elejére akár további 10-15 százalékos fogyasztáscsökkenést is elképzelhetőnek tart a sütőipar, árat viszont már nem tudnak emelni. […]

Tovább…

Őszi búza fajtakísérletek és biogazdaságok tehetik fenntarthatóbbá a magyar élelmiszerellátást

Az egészséges élelmiszerek fogyasztására, az élelmiszerbiztonság megőrzésére és a kiváló minőségű, helyben termelt bio élelmiszerekre hívta fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi). Nemrég láttak napvilágot a kutatóintézet országos, kisparcellás őszibúza fajtateszt kísérleteinek legfrissebb eredményei. […]

Tovább…

Az ukrán őszi búza jól van, a tavaszi vetéseket viszont komoly veszély fenyegeti

Jó állapotban van az ukrán őszi búza, de várhatóan mind a tavaszi vetés, mind pedig az exportpotenciál károkat szenved a háború miatt – közölte Taras Dzoba ukrán agrárminiszter-helyettes. Ukrajna szállításainak csökkenése, illetve elmaradása várhatóan jelentős hatást gyakorol a világpiacra is, de a jelek szerint a háború sújtotta országnak lesz elegendő kenyere. […]

Tovább…

Magyar biosiker: felkerültek a hazai Lidl áruházak polcaira az alakor és tönke ősgabona lisztek

Többéves ősgabona fajta kísérletek eredményeként valósult meg az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet termékfejlesztési projektje, így a magyarországi boltok polcaira is kikerülnek a bio tájfajta tönke és alakor ősgabona lisztek. 2022. január harmadik hetétől a Lidl áruházláncában, országosan megvásárolhatóak fél kilós kiszerelésben az ÖMKi partneri hálózatából származó bio tönke és alakor lisztek. Az elérhető mennyiség egyelőre limitált, de ha az első kereskedelmi kísérlet beválik, a jövőben nagyobb mennyiséget kínálnak majd a fogyasztóknak. […]

Tovább…

Nem a gazdák tehetnek a brutális kenyérárakról!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.
Mivel a kenyér árának emelésekor mindig felemlegetik a búza árát, így nem csoda, ha az emberek fülében az visszhangzik, hogy a drága kenyérről a gazdák tehetnek. Pedig ez a vád nemcsak igazságtalan, hanem alaptalan is, jelentette ki Paragi Márton, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének tanácsosa a MOSZ Gabonaválasztmányának legutóbbi ülése után. […]

Tovább…

Nemesítéssel növelik a búza rostanyagtartalmát az ATK kutatói

Nemesítéssel növelik a búza rostanyagtartalmát az egészség megőrzése érdekében az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Mezőgazdasági Intézetének kutatói. A szakemberek közel 10 éve dolgoznak rostanyagban gazdagított gabonafélék nemesítésén, a rostanyagok fontos szerepet játszanak az emberi egészség megőrzésében. Az oldhatatlan részek a bélmozgást és a karcinogének megkötését segíti elő, az oldható rész csökkenti a koleszterinszintet és a glükóz abszorpcióját a vékonybélben. Ezáltal hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2. típusú diabétesz kockázatának a csökkentéséhez. […]

Tovább…

A legjobb magyar kenyerek nyomában: molnárok és pékek varázsvilágában jártunk

Mi kell a jó kenyérhez? Minőségi búza, jó malom, remek liszt és szakképzett, becsületes személy, aki elkészíti. Utánajártunk, mik a legizgalmasabb témák és folyamatok a molnárok és a pékek világában. Ebben Tóth István agrármérnök, molnár, pék, a Molnárlegény című malom- és sütőipari kultúrával foglalkozó oldal szerzője segített nekünk. A magyar liszt minőségéről, a kenyérkészítés alapgabonáiról, a molnárszakmáról, csalásról és átverésről is beszélgettünk. […]

Tovább…