Újra előkerülnek az ősi gabonafajták az előnyös tulajdonságaik miatt

Az ősi gabonafajták a mezőgazdaság intenzív iparosításának hatására feledésbe merültek. Az elmúlt években azonban újra divatba jöttek és kezdenek aktív témává válni. A fajták eleinte az egyedi beltartalmi értékek és a különleges malom- és sütőipari tulajdonságaik miatt kerültek ismét előtérbe, majd az ökológiai gazdálkodás terjedésével váltak az ágazat fontos mellékszereplőivé. […]

Tovább…

A burok, amely táplálja a vetőmagot – és főként védi az aszálytól

Ahogy a klíma tovább melegszik, egyre több az aszályos területet. Ezeken egyre nehezebb a mezőgazdasági művelés. Amerikai kutatók most kifejlesztettek egy olyan módszert, amellyel megvédhetik a vetőmagokat a vízhiány okozta stressztől azok csírázási szakasza során.
A Massachusetts Institute of Technology kutatói ígéretes kétrétegű bevonatot fejlesztettek ki annak érdekében, hogy egyrészt megvédjék a vetőmagokat a vízhiány okozta stressztől, sőt, egyidejűleg extra tápanyagokat is biztosítsanak a növényeknek. […]

Tovább…