Sörtörköly és mezőgazdasági maradékanyagok a sertéstakarmányozásban

Németországban évente közel 100 millió hektoliter sört állítanak elő. Ennek 1860 tonna sörtörköly (BSG) az eredménye. Nagy részét a helyi gazdáknak adják tovább, de gyorsan romlik. A BSG tejsavbaktériumokkal történő beoltása nagyobb teret biztosít a mikrobiológiailag biztonságos feldolgozáshoz, míg az erjesztés növelheti a tápértékét. […]

Tovább…

Sokba kerülne a glifozát hiánya a gazdáknak – és a környezetnek

Mi történne, ha a glifozát már nem lenne elérhető? Az Aimpoint Research új jelentése erre ad választ. Bár az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala biztonságosnak minősítette, a széles körben használt gyomirtó szer továbbra is vitákat vált ki. Az Aimpoint jelentése azonban megállapítja, hogy a glifozát kivonása a piacról jelentős következményekkel járna az amerikai gazdákra és a gazdaságra […]

Tovább…

A Corteva Agriscience továbbra is a fenntartható megoldásokra fókuszál

A Corteva idén tavasszal jelentette be, hogy lezárta a spanyolországi Murcia központú Symborg, mikrobiológiai technológiák szakértője, valamint a biológiai termékek egyik legnagyobb független vállalata, a texasi Houstonban található Stoller felvásárlását. Ezek az akvizíciók felgyorsítják a vállalat biológiai stratégiáját és technológiai kínálatát, miközben a Corteva-t a világ egyik legnagyobb biológiai növényvédőszer-gyártó vállalatává teszik. […]

Tovább…

Térképre tette a magyarországi komposzttelepek helyét és elérhetőségét az ÖMKi

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) létrehozott egy interaktív térképet, amely nagy segítséget nyújt az ökológiai gazdálkodást folytató gazdák számára. Feltüntettek rajta minden olyan, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyilvántartásában szereplő komposzttelepet, amely terméke rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel.  […]

Tovább…

Allelopátia, amikor egyik növény óvja a másikat – és amikor megkeseríti annak életét

Terjednek a biológiai védekezési módszerek, nem csak a bio-termesztést folytatók körében. Egyre többen szeretnénk a konyhakertben vegyszerek nélkül is jó eredményeket elérni. Ebben a növények egymást is segíthetik vagy gátolhatják: ez az allelopátia. Megismerve az alapokat, a növények e tulajdonságait a szolgálatunkba állíthatjuk. […]

Tovább…

A biofil tervezés: ahol összeér az építőipar, a mezőgazdaság és a művészet

Az elmúlt évtizedben a biofil tervezés nagy figyelmet kapott az építészetben, mert a növekvő környezeti kihívásokra igyekszik választ adni. A téma ma is vitaindító, mivel gyakran nehéz megfogni és kezelni a természet „gyakorlati’ elemeit. A biofil tervezés a hangsúlyt a teljes környezetre vagy élőhelyre helyezi, nem a természet egyetlen vagy elszigetelt előfordulására. […]

Tovább…

Az éghajlatváltozás okozta egészségügyi problémákra fókuszál az Assimila és a CottonConnect

A CottonConnect és az Assimila az Európai Űrügynökség EO Science for Society programjának támogatásával létrehozta a Combat Against Climate Change on Cotton Communities, más néven C5 elnevezésű megvalósíthatósági tanulmányt. A C5 azt vizsgálja, hogy az éghajlati tanácsadás hogyan segítheti a gazdálkodók döntéshozatalát a gyapottermelési ciklus kulcsfontosságú szakaszaiban. […]

Tovább…

Az ősbúzákról és a biogazdálkodási gyakorlatokról is szólt a szakmai nap Száron

„Ökológiai gazdálkodás – hogyan tovább?” címmel rendezte meg a Szári Szántóföldi Szakmai Nap programját az ÖMKi, immár harmadszor. A 2023. június 21-én, a Csoroszlya Farmon tartott eseményen közel 80 gazda, feldolgozóiparban dolgozó szakember, szaktanácsadó és érdeklődő volt ott. […]

Tovább…