Sokba kerülne a glifozát hiánya a gazdáknak – és a környezetnek

Mi történne, ha a glifozát már nem lenne elérhető? Az Aimpoint Research új jelentése erre ad választ. Bár az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala biztonságosnak minősítette, a széles körben használt gyomirtó szer továbbra is vitákat vált ki. Az Aimpoint jelentése azonban megállapítja, hogy a glifozát kivonása a piacról jelentős következményekkel járna az amerikai gazdákra és a gazdaságra.

A glifozát a legszélesebb körben használt gyomirtó szer az Egyesült Államokban – a kukorica, szójabab és gyapot hektárjainak átlagosan 87%-án használják. Hatékony, költséghatékony gyomirtó eszköznek bizonyult, amely lehetővé tette a gazdálkodók számára, hogy évről évre további több millió hektáron alkalmazzanak olyan természetvédelmi gyakorlatokat, amelyek csökkentik az üzemanyag-felhasználást és a CO2-kibocsátást.

A glifozát a legszélesebb körben használt gyomirtó szer az Egyesült Államokban – a kukorica, szójabab és gyapot hektárjainak átlagosan 87%-án használják.
A glifozát a legszélesebb körben használt gyomirtó szer az Egyesült Államokban – a kukorica, szójabab és gyapot hektárjainak átlagosan 87%-án használják. (Fotó: Pixabay)

Visszafordított fenntarthatóság

„Bár a piacok alkalmazkodnának egy glifozát nélküli világhoz, ez jelentős gazdasági költséget jelentene a gazdálkodóknak, és az üvegházhatású gázok gyors felszabadulását okozná, ami visszafordítaná az évtizedek óta elért természetvédelmi és fenntarthatósági eredményeket” – mondta Gregg Doud, az Aimpoint Research vezető közgazdásza.

Az Aimpoint arra a következtetésre jutott, hogy a glifozát mint mezőgazdasági eszköz megszüntetése a gyomirtás céljából végzett talajművelés növekedéséhez vezetne, ami növelné a gazdálkodók költségeit, csökkentené a talaj szén-dioxid-megkötését, és növelné a további üzemanyag-felhasználásból származó kibocsátást.

Ha nem engedélyeznék tovább

Az amerikai mezőgazdaságban növekedne a talajművelés és csökkenne a takarónövények száma, ami akár 34 millió tonna CO2 kibocsátását is eredményezhetné. Ez 6,8 millió autónak vagy közel 36,5 millió hektárnyi erdőnek felel meg.

A gazdálkodóknak a korlátozott kínálat és az alternatív termékek magasabb ára miatt 2-2,5-szörösére nőnének a ráfordítási költségeik. A növekedés aránytalanul nagy mértékben érintené a kisebb gazdaságokat.

A talajművelés növelése több mint 1,9 milliárd dollárral növelné a termelési költségeket.

A megnövekedett termelési költségek hosszú távon inflációs nyomást gyakorolnának az élelmiszerek fogyasztói áraira.

Az amerikai mezőgazdaság – és különösen az amerikai kukorica – világszinten kevésbé lenne versenyképes.

Idővel több alternatíva is elérhetővé válna, de ehhez több évre és jelentős beruházásokra lenne szükség.

Egy glifozát nélküli jövő

Ha a glifozát nem lenne többé elérhető, az amerikai gazdálkodók viselnék a megnövekedett input- és működési költségek terhét, és ez aránytalanul nagy mértékben érintené a kistermelőket.

További elemzések a valószínűsíthető magasabb rendű hatások és nem szándékolt következmények kaszkádszerű láncolatát tárják fel, amelyek közül a legnagyobb hatású a további üvegházhatású gázok gyors felszabadulása, valamint az évtizedek óta elért természetvédelmi és fenntarthatósági eredmények visszafordítása lenne.

(Forrás: futurefarming.com, aimpointresearch.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Hatékony védekezés a parlagfű ellen A parlagfű elleni  hatékony védekezéshez legalább háromszori kaszálás szükséges. Az első kaszálás ideje már el is érkezett, célszerű azt ezen a héten ...
Vetik a kukoricát – de mi lesz a gyomokkal?! Nagyon jól haladnak a kukoricavetési munkálatok hazánkban – legalábbis az ország egyes területein biztosan. A vetést követően azonban (de még azt mege...
Mit kezdjünk a napraforgógyilkos Mezei acattal? A szántóföldeken tevékenykedő napraforgós és kukoricás gazdák biztosan ismerik ezt a gyomnövényt. A Mezei acat (Cirsium arvense) az egyik legnagyobb v...
Parlagfű – közeleg a második kaszálás ideje!... Egyre több az allergiás beteg, közülük a legtöbben épp a parlagfűre allergiásak. Ez az egyik oka annak, hogy jogszabály kötelezi a földtulajdonosokat ...