Allelopátia, amikor egyik növény óvja a másikat – és amikor megkeseríti annak életét

A növényvédelem ma már nem csak a növényvédőszeres permetezéseket jelenti. Terjednek a biológiai védekezési módszerek, nem csak a bio-termesztést folytatók körében. Egyre többen szeretnénk a konyhakertben vegyszerek nélkül is jó eredményeket elérni. Ebben a növények egymást is segíthetik vagy gátolhatják: ez az allelopátia. Megismerve az alapokat, a növények e tulajdonságait a szolgálatunkba állíthatjuk.

A vásárlók is egyre tudatosabbak, és igénylik, hogy az élelmiszer-alapanyagok minél kevesebb növényvédőszeres kezelést kapjanak, de az európai uniós elvek is erre tartanak, folyamatosak a hatóanyag-kivonások, és egyre terjednek a biológiai védekezési módszerek, nem csak a bio-termesztést folytatók körében.

Ahol kis területen sokféle növény él, nagy a diverzitás, ott is jelennek meg ugyan nem fajspecifikus kórokozók és kártevők, de az adott fajok specifikus kártevői kevésbé találják meg a számításaikat
Ahol kis területen sokféle növény él, nagy a diverzitás, ott is jelennek meg ugyan nem fajspecifikus kórokozók és kártevők, de az adott fajok specifikus kártevői kevésbé találják meg a számításaikat (Fotó: Pixabay)

Allelopátia, a vegyszermentes termesztés egyik alapja

Allelopátia a neve a növények, algák, baktériumok, gombák (sőt a korallok sem kivételek) olyan tulajdonságának, ami lehetővé teszi, hogy szerves vegyületek, bioreagensek kibocsátásával szomszédjaik életfolyamatait befolyásolhassák, azok növekedését elősegíthessék vagy gátolhassák, sőt akár magjaik csírázását is megakadályozhassák.

Nagyon jó példa erre egy akácerdő, amelynek az aljnövényzete annyira gyér, hogy csak néhány fűfajból áll. Az akác gyökerei olyan anyagokat bocsátanak ki, amelyek szinte minden más növény megtelepedését gátolják a közelükben.

Jó a fajgazdagság

Míg egy mezőgazdasági termesztőüzemben a monokultúra a jellemző, azaz nagy területen rendszerint egy vagy nem sokféle növényt termesztenek, addig egy kiskertben pont ennek ellenkezője az igaz: kis területen, nagy a fajgazdagság.

Ez a kórokozók és kártevők megtelepedésének szempontjából, a termelő szemszögéből nézve jó. Hiszen ahol ugyanannak a fajnak sok egyede található, ott előbb-utóbb nagy számban megjelennek a kórokozói és kártevői.

Ahol kis területen sokféle növény él, nagy a diverzitás, ott is jelennek meg ugyan nem fajspecifikus kórokozók és kártevők, de az adott fajok specifikus kártevői kevésbé találják meg a számításaikat. Inkább oda mennek, ahol gazdanövényük nagy egyedszámban megtalálható.

Emellett kis területen jobban átláthatók a növények, növényvédelmi probléma esetén hamar be lehet avatkozni. A tájfajták és a hazai klímához szokott növények jobban ellenállnak a klimatikus stressznek és növényvédelmi kihívásoknak, mint a távoli tájak körülményeihez szokott növények, ezért érdemes helyileg jól bevált fajokat, fajtákat termeszteni, ezzel csökkentjük a növényvédelemre fordítandó munkát és költséget.

Jó és rossz szomszédok

Itt jön a képbe az allelopátiának a kiskerti hasznosítása, hiszen egyes növények jó, mások rossz szomszédai egymásnak. Ha jól válogatjuk egymás mellé a növényeket, akkor optimálisan fejlődnek, sőt akár egymás kártevőit is riaszthatják. Régi megfigyelések mellett tudományos magyarázatok is alátámasztják, hogy egyes növények jó hatással vannak más növények fejlődésére, kórokozóik elriasztására. Ezeket ültessük egymás mellé.

Ezzel szemben mások pont ellenkezőleg, rosszabbul fejlődnek egymás társaságában. A növények másodlagos anyagcseretermékei azok, amelyek e hatásokat kiváltják, de más szempontjai is lehetnek a jó szomszédságnak. Gyümölcsfák közelében jó hatású a körömvirág, mert riasztja a levéltetveket és a fonálférgeket. A kerti zsálya, sarkantyúka, és a fodormenta ugyancsak levéltetű-riasztó fajok.

Gyümölcsfák köré megéri mézfű, citromfű, borágó töveit ültetni, amelyek – amellett, hogy fűszerként hasznosíthatók a konyhában – vonzzák a méheket, ez pedig kedvez a többi növény beporzásának is. A bazsalikom illatát a legyek és a szúnyogok nem kedvelik, míg a káposztalegyet az izsóp illata irritálja.

Előnyös társítások a kiskertben

sárgarépa-hagyma
burgonya-zöldborsó, fejessaláta-borsó, brokkoli-burgonya
bab-karalábé
karfiol-fejessaláta
petrezselyem-káposzta
paprika-bazsalikom
paradicsom-fokhagyma
uborka-karalábé

A nálunk egynyáriként tartott, mérgező magvú ricinust a házilegyek elkerülik, ezért a komposzttároló vagy a háziállatok óljainak környékén lehet segítségünkre a légyűzésben.

A borágó elsősorban dísz-, és gyógynövényként ismert, ám a biokertben más haszna is van: szőrös levelei miatt elkerülik a csigák. A dolgunk csak annyi, hogy körbeültetjük vele azokat a fajokat, amelyeket szeretnek lerágni ezek a puhatestű állatok. A csiga a száraz faszénporon sem szívesen megy át, így csigainváziókor érdemes körbeszórni ezzel a védelemre szoruló növényeket.

A kedvelt egynyári, a bársonyvirág jellegzetes illata miatt büdöske néven is ismert. Ezzel körülültetve az ágyásokat elűzhetjük a drótférgeket. A bab és borsó gyökereit hagyjuk a talajban. Az abban megkötött nitrogént az utóvetemény jól hasznosíthatja.

Ne társítsuk, ne ültessük egymás közelébe az alábbi párokat!

petrezselyem-fejessaláta
sárgarépa-spenót, sárgarépa-kapor
hagyma-káposzta, burgonya-hagyma, burgonya-napraforgó, uborka-burgonya
retek-izsóp
a paradicsom nem jó társnövénye a karalábénak, köménynek, vöröskáposztának, sárgarépának, petrezselyemnek

A növényi levek is hasznosak a bio-növényvédelemben

Egyik növény a másiknak nemcsak élőben, a szomszédjaként segíthet, hanem növényi levek formájában is. Növényekből készült főzetekkel vagy erjesztett levekkel is permetezhetünk a cél érdekében.

Csalánlével a levéltetvek és takácsatkák ellen védekezhetünk: 5 kilogramm friss vagy 1 kilogramm szárított nagy csalánt összetörünk, és 50 liter vízben két hétig állni hagyjuk. Szűrés után ebből a léből egy liternyit, tíz liter vízzel felhígítunk, és már permetezhetünk is vele.

Baktériumos betegségekre 30 gramm gilisztaűző varádicsot egy liter vízben 3-4 napig áztatunk. Ezt két liter vízzel tovább hígítjuk, és permetszerként használhatjuk.

A sóskából készített lével a csonthéjas fák sebeit kezelték elődeink, gombabetegségek ellen pedig a méhek által termelt propoliszból készített permettel védekeztek.

A drótférgeket pedig – amelyek gyökérzöldségeink ellenségei – burgonyával ritkították. A félbe vágott krumplikat a vágási felülettel lefelé a talajra helyezték. Amikor ebbe belemásztak a drótférgek, akkor összeszedték és elégették.

Szamócaatka és számos gombabetegség ellen alkalmas házi készítményhez 70 dkg hámozatlan, aprított fokhagymát tíz liter vízbe teszünk, egy napot állni hagyjuk, majd leszűrjük és hígítatlanul a növényre permetezzük.

(Forrás: agrarszektor.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban i...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Védje meg kukoricáját, paprikáját! Támad a tőzeglégy, a tőzegszúnyog és a gyökértetű. A kukoricában megjelent a gyökértetű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, hogy az ...