A kognitív hanyatlás sokkal gyakoribb, mint azt sokan gondolnák. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban minden kilencedik felnőttből egy érintett. Szerencsére a kutatások szerint több étkezési szokás is csökkentheti a demenciához hasonló betegségek kockázatát. Érdemes odafigyelni rá, milyen ételek kerülnek a tányérra. […]
Élelmiszeripar
Jelentett az AKI: óriási többletet hozott a magyar élelmiszerexport fél év alatt
A mezőgazdaság és élelmiszeripar kivitelének értéke csaknem 900 milliárd forinttal meghaladta a behozatal összegét az első fél évben – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítésében. A féléves kivitel megközelítette a 2740 milliárd forintot (6519 millió euró), a behozatal 1840 milliárd forintot (4383 millió euró). […]
Az NPN használata a tejelő szarvasmarhák takarmányozásában
Az NPN hatékony felhasználása összetett, ezért a tejelő szarvasmarhák gyakorlati takarmányozásában szükséges az NPN felhasználásának megértése. Az NPN kifejezés olyan összetevőkre utal, mint a karbamid, a biuret és az ammónium-bikarbonát, amelyek nem fehérjék, de a bendőben lévő mikrobák által fehérjékké alakíthatók. A közhiedelemmel ellentétben a legtöbb tejelő szarvasmarha jelentős mennyiségű NPN-t kap […]
A koca állapotának változása nem hasonlíthat a hullámvasút mozgásához!
A koca állapota nem lehet hullámvasút – állítja Dr. Casey Bradley. Ő osztja meg gondolatait arról, hogyan lehet megakadályozni, hogy a koca állapota fel-le haladjon. A nyári vakáció során nyilván közülünk sokan élvezték a fesztiválokat és vidámparkokat. Dr. Casey Bradley azonban nem nagyon szereti a hullámvasutakat, és a Legolandben is a lézeres lövöldözést találja éppen megfelelőnek. […]
A magyar szőlő értékeit és előnyeit mutatta be a NAK
Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Ebből összesen 373 hektárnyi a csemegeszőlő, a kettős hasznosítású fajtákból pedig jelentős mennyiség kerül étkezési célra, ez teszi ki a többi részt. A gyümölcs magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt egészséges is. […]
40 munkatárssal és új logisztikai csarnokkal bővült a Borsodi Sörgyár bőcsi üzeme
Új logisztikai csarnokkal bővült a Borsodi Sörgyár bőcsi üzeme. A csaknem egymilliárd forintos beruházáshoz kapcsolódóan 40 emberrel nőtt az üzemben dolgozók létszáma – közölte a Borsodi Sörgyár Kft. a Magyar Távirati Irodával. A cég bőcsi üzeme a 2018-ban megkezdett beruházások következtében már a Molson Coors Beverage Company regionális központjaként működik. […]
Sütőtök: az indiánok kígyómarás ellen is alkalmazták – itthon egyre több fogy belőle
A sütőtök egyre népszerűbb őszi csemege, mi, magyarok évről-évre lassan, de biztosan egyre többet fogyasztunk belőle. Az extrém időjárás sem segítette a hazai termelőket, de még így is kiváló minőségű hazaira lehet számítani – már annak, aki tudott öntözni. Egy hét és indul a legkedveltebb magyar fajtának, a nagydobosinak a betakarítása is. De milyen árakra, minőségre számíthatunk a hazai piacokon? […]
Milliárdokból fejlesztik a cukorgyárat Kaposváron
A mészkemence begyújtásával megkezdődött a 129. cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában Kaposváron. Kovács Gergely, a cég kereskedelmi és marketingigazgatója az eseményen azt mondta: az egyetlen magyarországi cukorgyárban a feldolgozási időszak október 6-tól 85 napon át tart, a munkát 236 állandó és 50-55 ideiglenes dolgozó végzi. […]