Milliárdokból fejlesztik a cukorgyárat Kaposváron

A mészkemence begyújtásával megkezdődött a 129. cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában Kaposváron. Kovács Gergely, a cég kereskedelmi és marketingigazgatója az eseményen azt mondta: az egyetlen magyarországi cukorgyárban a feldolgozási időszak október 6-tól 85 napon át tart, a munkát 236 állandó és 50-55 ideiglenes dolgozó végzi.

A gyár ellátásához tavasszal a tavalyi 10,5 ezer hektárnál lényegesen kisebb területen, 8547 hektáron vetettek cukorrépát, a termés várhatóan 50 tonna lesz hektáronként – tette hozzá Kovács Gergely. Szólt arról, hogy a cukorgyár több, a magyarországi cukorgyártás és cukorrépa-termesztés műszaki hátterét hosszú távon megalapozó projektbe kezdett.

Megújulnak a bepárló, a szaturációs és centrifugaállomások, cukorhűtőt és új porcukorcsomagoló gépet vásárolnak
Megújulnak a bepárló, a szaturációs és centrifugaállomások, cukorhűtőt és új porcukorcsomagoló gépet vásárolnak (Fotó: Pixabay)

Fele részben pályázati forrásból

A kaposvári gyárban már folyik az a 4,8 milliárd forint értékű, fele részben pályázati forrásból finanszírozott, két évig tartó beruházás. Ennek részeként megújulnak a bepárló, a szaturációs és centrifugaállomások, cukorhűtőt és új porcukorcsomagoló gépet vásárolnak.

A modernizációtól a fajlagos energiafelhasználás és a feldolgozásnál keletkező veszteségek csökkentését várják – mondta az igazgató. Kovács Gergely kitért arra is, hogy a cukorrépa-termelők a precíziós fejlesztések megvalósítására kiírt pályázatnak, valamint a Magyar Cukor Zrt. anyagi támogatásának köszönhetően 8 nagyértékű betakarítógép és 20 cukorrépa-vetőgép beszerzését indították el 2,5 milliárd forint értékben.

10%-os rendkívüli béremeléssel az infláció ellen

Bejelentette, hogy a Magyar Cukor állandó munkavállalói 10%-os béremelést kapnak októbertől az évi bérfejlesztésen felül. A jövedelmek versenyképességének megőrzéséért, az infláció miatt növekvő megélhetési többletköltségek fedezéséért. Az idei átlagos bérfejlesztés a rendkívüli emeléssel együtt meghaladja a 20%-ot – jegyezte meg.

Az igazgató a cukorpiacról szólva beszámolt arról, hogy Európában idén a cukorrépa tenyészidőszakában szélsőséges volt az időjárás, az utolsó termésbecslések alapján Lengyelországban és Franciaországban átlagos, Németországban, Spanyolországban, Olaszországban jóval átlag alatti termésre számítanak, átlag feletti termés csak Csehországban lett. Ennek következtében még az óvatosabb becslések szerint is az Európai Unióban idén a tavalyinál egymillió tonnával kevesebb cukrot állítanak elő, és a piac egyensúlya szükségessé teszi az import bővítését – mutatott rá.

Időszakos felvásárlási hullámok

A Magyar Cukor ezért úgy döntött, a kaposvári cukorgyár a répacukor előállításán túl nyerscukrot is finomít a mostani szezonban, emellett a cég tulajdonosa, az Agrana csoport az elmúlt egy évben jelentősen növelte a fehércukor behozatalát a szomszédos országokban működő gyártóüzemekből a zökkenőmentes magyarországi ellátás érdekében. Utóbbira azért is volt szükség, mert Lengyelország jelentősen csökkentette Magyarországra irányuló exportját, és a cukrot is érintő árstop időszakos felvásárlási hullámokat idézett elő az elmúlt fél évben – indokolta Kovács Gergely.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere arról szólt hogy a 21. században három hiánycikk mindenképpen lesz a világon: egészséges ivóvíz, megfizethető energia, és élelmiszer. Kaposváron ivóvízből nincs hiány, a város arra törekszik, hogy az energiát a lehető legnagyobb mértékben maga állítsa elő, az élelmiszeripari cégek jelenlétét pedig stratégiai jelentőségének tartja. A településvezető kijelentette: Kaposvár újraiparosítási programjának „zászlóshajója” a gépipar és az élelmiszeripar, ezért a somogyi megyeszékhelynek nélkülözhetetlen a cukorgyár.


Az Agrana a tulajdonos

Az eseményen kiosztott sajtóanyagban az is szerepelt, hogy a Magyar Cukor Zrt. többségi tulajdonosa az osztrák Agrana csoport, amely Kelet-Közép-Európa vezető cukorgyártója. Emellett Ausztria legnagyobb bioetanol-előállítója, Európa legjelentősebb gyümölcslékoncentrátum-gyártója, és világelső a gyümölcspreparátumok piacán.

Az Agrana világszerte 55 termelőüzemben mintegy 8700 embert foglalkoztat, éves árbevétele 2,9 milliárd euró. Az Agrana Magyarországon a kaposvári cukorgyár mellett a Szabadegyházi Hungrana Kft.-nek 50%-ban tulajdonosa. Az üzem a keményítő- és alkoholgyártás mellett Európa legnagyobb izocukor-előállítója. A csoport gyümölcs divíziója Magyarországon Vásárosnaményban, Anarcsiban, Hajdúsámsonban almalé-, meggy- és bodzasűrítményt készít.

(Forrás: agrarszektor.hu)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
Visszatérhet a cukorgyártás Magyarországra Amennyiben az Európai Unió – a terveknek megfelelően - pár éven belül ténylegesen eltörli a cukor-kvótarendszert, továbbá sikerül megteremteni a szüks...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...