Sütőtök: az indiánok kígyómarás ellen is alkalmazták – itthon egyre több fogy belőle

A sütőtök egyre népszerűbb őszi csemege, mi, magyarok évről-évre lassan, de biztosan egyre többet fogyasztunk belőle. Az extrém időjárás sem segítette a hazai termelőket, de még így is kiváló minőségű hazaira lehet számítani – már annak, aki tudott öntözni. Egy hét és indul a legkedveltebb magyar fajtának, a nagydobosinak a betakarítása is. De milyen árakra, minőségre számíthatunk a hazai piacokon? […]

Tovább…

Megfizethető szuperzöldségből szuperételek – az őszi-téli hónapok nagy kedvence, a sütőtök

A különleges és rendkívül egészséges szuperzöldségből számtalan ételt és italt készíthetünk, és a pénztárcánkban sem kell túl mélyre nyúlnunk. De hol terem leginkább hazánkban, miért érdemes fogyasztani, és mennyibe kerül a piacokon, boltokban?
A sütőtök kifejezéssel azokat a tökféléket illetik Magyarországon, amelyeket főképpen sütve fogyasztanak. A sütőtököket téli töknek is nevezik, ami kapcsolatban áll étkezési célú felhasználásukkal: a sütőtökök hosszú tenyészidejű növények, és teljes (vagyis biológiai, és nem gazdasági) érettségükben takarítják be őket ősszel, eltarthatóságuk miatt pedig télen is alkalmasak fogyasztásra. Ebben az értelemben tehát a sütőtök nem egyetlen tökfaj elnevezése, hanem gyűjtőnév. […]

Tovább…

Tök: hogy ne keverje össze a csemegét a mérgezővel

Halloween közeledtével egyre többen kezdenek tököt faragni már Magyarországon is, ugyanakkor hagyományosan ez a sütőtökfogyasztás ideje is. Egyre több sütőtök fogy, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy ilyenkor bár többféle tökféle kapható, nem mindegy, hogy melyiket mire használjuk. Ugyanis míg a sütőtök általában finom csemege, a dísztök fogyasztása kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhat. […]

Tovább…